Nedavno objavljeno

Čokolada u službi ljepote

Čokolada nije samo omiljeni slatkiš, posjeduje brojne osobine blagotvorne za njegu lica, kose i tijela, a posebno je djelotvorna pri relaksirajućim tretmanima

Nekada je čokolada bila sasvim isključena iz ishrane zbog visoke kalorijske vrijednosti, a sada je potpuno rehabilitirana. Zastupljena je u jelovnicima i sve prisutnija u kozmetičkim i sredstvima za njegu lica i tijela. Koliko god da je volite, često je izbjegavate jesti! Ako ne zbog pojave akni (mada postoje tvrdnje da ne postoji nikakva veza između čokolade i njihovog pojavljivanja), onda zbog izuzetne hranjivosti: 100 grama čokolade ima 550 kalorija. Osim što je odličan antidepresiv, čokolada ima višestruko korisno djelovanje te se koristi u kozmetici i njezi kose i tijela. Čokolada djeluje na kožu skoro jednako euforično kao na mozak, jer endorfin djeluje na kožu stimulirajuće i obnavljajuće. Čokolada poboljšava teksturu kože, snažno je tonificira i pospješuje stvaranje kolagena i elastina, osiguravajući potrebnu napetost i čvrstinu kože.

Pakung za kosu

Krenimo od kose! U jednom istraživanju, čiji je cilj bio proširiti granice korištenja prirodnih kozmetičkih sredstava, otkriveno je da se čokolada može koristiti kao pakovanje za kosu. Potrebno je pomiješati gorki kakao u prahu, neutralan balzam i malo maslinovog ulja, nanijeti na kosu, zagrijati toplim ručnikom i dobro isprati! Rezultat je mekana i sjajna kosa, svilenkasta na dodir. I lice može zablistati zahvaljujući čokoladi, napravimo li masku od kakaa, meda i jogurta. Bit ćemo iznenađeni sjajnim rezultatom, koža postaje nježna, glatka i meka kao dječija. Postoji i jedan rizik, obavezan pratilac čokoladnih tretmana – da vam se otvori apetit.

Čokoladna masaža

Kada je u pitanju njega tijela, prvi korak je opuštanje. A kada se želimo opustiti, ne postoji ništa bolje od masaže. I to možemo učiniti uz pomoć čokolade, čija priprema je manje-više jednostavna: otopiti u malo vode pola kilograma čokolade za kuhanje, te umiješati nekoliko kapi parfema, prema vlastitoj želji, kako bismo je obogatili. Kada smjesa bude mlaka (nikako hladna!), nanijeti je na tijelo i ostaviti da djeluje oko pola sata. Rezultat je jednak onom dobivenom na koži lica: nježna, sjajna i meka koža. Napomena: ne koristiti nikakvo sredstvo za tuširanje, samo toplu vodu i mekanu spužvu. Terapija čokoladom je način koji se koristi u salonima ljepote, kao i u termalnim centrima. Kozmetički stručnjaci specijalizirani za ove tretmane naglašavaju: razlika između “normalne” masaže (naprimjer shiatsu ili limfne drenaže) i masaže u kojoj se koristi čokolada je u tome što zagrijana čokolada otvara pore i omogućava aktivnim sastojcima iz kakaa dublje prodiranje u kožu. Masaže čokoladom su među najnježnijim i najugodnijim, podstiče se lučenje serotonina i endorfina, hormona sreće, a prisustvo feniletilamina sprječava izlučivanje kortizola i adrenalina, što smanjuje stres i napetost.

Anticelulitni tretman

Posebno su traženi anticelulitni tretmani čokoladom. Sastojci čokolade, kao što su kofein, teobromin i triptofan, imaju izuzetno tonificirajuće, lipolitičko i drenažno dejstvo. Tretman počinje ugodnim pilingom sa zrncima kakaa, kako bi se nježno uklonile izumrle površinske ćelije kože, te anticelulitnim supstancama omogućila djelotvornost i prodiranje u najdublje masne naslage. Topla čokoladna smjesa nanosi se na problematične dijelove tijela, najčešće su to bedra, stražnjica i stomak, zatim slijedi omotavanje folijom i zagrijavanje, kako bi se podstaklo sagorijevanje masnoće. Nakon tog postupka na red dolazi masaža čokoladom za dodatno razbijanje nakupljenog celulita, kojom se podstiče cirkulacija i pročišćava limfa te koža postaje zategnutija i elastičnija. Još jedan od tretmana u kojem je zastupljena čokolada je depilacija čokoladnim voskom, koja gotovo bezbolno uklanja najtvrdokornije dlačice i smanjuje iritiranost kože, pritom je njegujući i hraneći.
U nekim centrima ljepote postoje posebni tretmani čokoladom namijenjeni parovima. Tokom sat i po, koliko obično traje, započinje se zajedničkim boravkom u sauni, slijedi masaža čokoladom i boravak u posebno opremljenim prostorijama, gdje se u intimnoj atmosferi parovi opuštaju uz šolju tople čokolade. Ne zaboravimo još jedan detalj: čokolada je i provjereni afrodizijak. Uživaju, dakle, sva čula.

Latest Posts

Raport

spot_img