Nedavno objavljeno

Gracija u 2022.: Neka moć bude u rukama žena

Bila je ovo godina u kojoj smo najviše prostora na stranicama Gracije davali ženama, onima koje mijenjaju stvari, onima koje odlučuju o našim životima, onima koje biraju uspjeh i nakon padova, onima koje nam služe kao primjer i inspiracija. U tom tonu završavamo 2022. - razgovorom s dvije mlade političarke: Lanom Prlić i Vedranom Vujović

Vjerujemo da nova godina donosi i nove prilike za budućnost BiH i uz sve izazove i teške riječi koje odjekuju javnim prostorom, odlučili smo godinu završiti u optimističnom tonu. I za tu priliku odabrali dvije sugovornice u jednom posebnom dijalogu kojim okončavamo 2022. i koračamo u 2023.

Prije svega dozvolite da objasnimo zašto baš njh dvije: političarke Lana Prlić i Vedrana Vujović bile su na naslovnici Gracije u jeku predizborne kampanje, zajedno sa još pet kolegica iz različitih političkih opcija. Namjera nam je tad bila da svojoj publici ponudimo izbor – za izbore 2022. Da pročitaju, promisle i možda baš na osnovu te naše naslovnice i objavljenih razgovora odaberu svoju opciju. Naslovnica je politička, izborna i na njoj su žene – a temu smo postavili tako da propitujemo i sebe i naše sugovornice o svemu što nam je važno. Donijeli smo vam priče o ženama koje djeluju unutar različitih stranaka, aktivistički nastrojenim, razboritim i energičnim damama, koje su politiku shvatile na malo drugačiji način od onoga na koji je poimaju generacije političara kod nas. Pomno smo ih birali, vjerujemo da smo pronašli smisao, razgrnuli floskule, tražili od njih da se odrede prema sebi, moći ili nemoći žena.

Sigurno je da nisu jedine, ali kad je riječ o kandidatkinjama na izborima, ovo su žene kojima smo mi odlučili ukazati povjerenje i ugostiti ih na našim stranicama: Lana Prlić (SDP), Sabina Ćudić (Naša stranka), Mirna Savić-Banjac (PDP), Adisa Kokić – Hinović (SDA), 4. Vedrana Vujović (DF), Маја Драгојевић Стојић – Maja Dragojević Stojić (SDS) i Mia Karamehić-Abazović (NiP). Za propitivanje njihovih uspjeha i neuspjeha imamo vremena a ono što je nama velika čast i skromno se djelomice ugrađujemo u tu informaciju jeste činjenica da je svih sedam žena s naslovnice koja vam je bila na raspolaganju cijeli septembar – dobilo povjerenje glasača i izabrano u strukture izvršne i zakonodavne vlasti.

Razgovor sa Lanom Prlić i Vedranom Vujović pogledajte i poslušajte u nastavku.

Latest Posts

Raport

spot_img