Nedavno objavljeno

SUTRA POČINJE PRAVA PLESNA ČAROLIJA: 9. SARAJEVO DANCE FESTIVAL

Sarajevo i Bosna i Hercegovina tokom vikenda će ugostiti preko dvije hiljade plesača koji će vladati scenom na 9. Sarajevo Dance Festivalu a koji se ove godine održava pod počasnim pokroviteljstvom Grada Sarajeva.

Tokom dva festivalska dana publika će se uvjeriti u vrhunske umjetničke domete dvije hiljade plesača kroz spektakularan program u okviru kojeg će biti održano i Državno prvenstvo u kombinaciji deset plesova za parove te će biti održano Državno

prvenstvo BiH za solo plesačice u latinoameričkim plesovima, standardnim plesovima te za grupe i formacije u latinoameričkim plesovima i WDSF takmičenje te prvi put u historiji biće održan WDSF turnir visokog ranga za solo plesače.

Organizator 9. Sarajevo Dance Festivala je Sportsko plesni klub Astorija, a njegov direktor Mirza Geljo naglašava da je ovo do sada najveće izdanje festivala koje će biti održano 12. i 13. novembra na dvije lokacije u Domu mladih Skenderija i Sportskoj dvorani “Ramiz Salčin”.

“Raduje činjenica da je Grad Sarajevo prepoznao kvalitet i tradiciju Sarajevo Dance Festivala te podržava ovakve sportsko plesne događaje što nama daje vjetar u leđa da budemo još bolji u daljoj organizaciji festivala. Na plesnom podiju vidjet ćete parove takvog kvaliteta, kakve dugo nismo vidjeli u Sarajevu i Bosni i Hercegovini. Stigle su prijave klubova iz Hrvatske, BiH, Srbije, Slovenije, Austrije, Latvije, Sjeverne Makedonije i to nas raduje i pravi neku dodatnu razliku između dosadašnjih festivala i ovogodišnjeg.

Tokom vikenda, prvi put u historiji bit  će organiziran WDSF turnir visokog ranga za solo plesače u kategoriji latinoameričkih te standardnih i modernih plesova. Oni koji pobjede već naredni dan biće na svjetskim rang listama za solo ples. Za nas je takva informacija motiv i inspiracija i zbog toga očekujemo fantastičan SDF, organizacijski mnogo zahtjevniji od onog što smo do sada radili”, dodao je direktor SPK Astorija i jedan od glavnih trenera Mirza Geljo.

Drugog dana Festivala u Domu mladih Skenderija biće organiziran turnir u kategoriji modernih plesova gdje će učestvovati preko hiljadu takmičara većinom iz BiH i zemalja regiona.

Takmičari na državnom prevenstvu BiH borit će se za titule državnih prvaka BiH koje će im osigurati pravo učešća na svjetskim i evropskim prvenstvima.

“Naredne godine organiziramo jubilarni Sarajevo Dance Festival sa posebnim akcentom na veći broj učesnika da bi Sarajevo i Bosna i Hercegovina dobili plesni događaj kakav zaslužujemo, na vrhunskom nivou rame uz rame sa ostalim svjetskim turnirima” zaključio je Geljo.

Latest Posts

Raport

spot_img