Nedavno objavljeno

Joga i menopauza

Iako je za većinu žena menopauza veoma naporna, ova životna faza je zapravo prelaz između dva bitna razdoblja. Međutim, joga vam može pomoći da ponovo otkrijete svoje tijelo

Menopauza se većini žena čini kao noćna mora bez kraja, propraćena neredovnim ciklusima, migrenama, razdražljivošću, nesanicom i neprijatnim talasima toplote. Ipak, tegobe kroz koje prolazimo trebali bismo gledati iz prave perspektive i transformirati ih u razotkrivanje sebe samih, učenje samokontrole, radi našeg dobra i dobra onih oko nas. A sve je ovo moguće ukoliko promijenimo ugao gledanja.
Menopauza ženama pruža priliku da se sprijatelje same sa sobom, na novi i drugačiji način, tako što će slušati poruke koje im tijelo šalje prilikom ulaska u fazu punu iznenađenja. Postoji nebrojeno tehnika starih koliko i svijet, koje ženama dokazano mogu pomoći prilikom poteškoća. Između ostalih – i joga, čiji je pozitivan uticaj na žene u menopauzi dokazan mnogobrojnim istraživanjima. Naprimjer, prema studijama sa Harvarda, joga može umanjiti učestalost i intenzitet valunga i sveopću psihološku napetost, a isto je pokazalo i istraživanje na Univerzitetu Kalifornija, koje je zabilježilo porast dobrog holesterola i poboljšanje sna kod žena koje su pribjegle ovoj terapiji.

Lična transformacija

Simptomi koji karakterišu početak menopauze, takozvana premenopauza, prirodan je i postupan proces, vremenski ograničen i, što je najvažnije, nije bolest. Dolazi do smanjenog lučenja reproduktivnih hormona koji su stimulirali ovulaciju i njihov nivo konstantno opada. Upravo je to razlog zbog kojeg žene prolaze kroz “emotivni haos” sličan onom u doba adolescencije, kada poteškoće zbog hormonalnih oscilacija izazivaju nagle promjene raspoloženja. Talasi toplote, naprimjer, samo su poruka tijela da promijenimo ritam, usporimo i zaustavimo se na par minuta, a njihov intenzitet je direktno proporcionalan nakupljenom stresu.
“Transformacija nam, prije svega, uma-njuje volju za udovoljavanje željama drugih, a povećava potrebu da se okrenemo sebi”, govori talijanska učiteljica joge Barbara Woehler. “Sve što smo do tada odlagali, dolazi u prvi plan: strast, interesovanja i kreativnost. Nakon što je briga o neželjenom začeću i upotreba kontracepije iza nas, otvaraju nam se sasvim novi vidici. Možemo odbaciti našu reproduktivnu ulogu i dozvoliti da se sami nanovo rodimo kroz lično sazrijevanje i bezuslovnu kreativnost.
Ovdje uloga joge dolazi do izražaja. Menopauza nam stvara sve uslove za savršenu ličnu transformaciju.”
Kako bi kroz ovu transformaciju prošli uz pomoć joge, bitno je znati da ovu disciplinu ne možete koristiti za ublažavanje simptoma. Njih ne treba eliminirati, već koristiti kao uputstvo za spoznaju naših reakcija i kako bi bolje definirali vlastite ideje, iskustva, uvjete koje postavljamo i uopće stav prema okolini. Tek nakon što ispitate sve elemente, možete eliminirati sve što je beskorisno, staro i nezdravo za vas. Kako to postići? Uzmite za primjer biljku koja raste: može preživjeti sa malo vode i hranjivih materija, ali će zasigurno uginuti ukoliko joj uskratite svjetlost. Na isti način, naše misli žive jer ih hranimo vitalnom energijom i pažnjom. U suprotnom, i one bi uginule. Edukacija naše svijesti pripada samo nama.
Početak ispravnog puta se zasniva na klasičnoj jogi. Asana i pranayama su vježbe pročišćavanja, koje usljed svog intenziteta odstranjuju nečistoće. Prelazak sa dinamičnih vježbi asana joge na one statične ne samo da je neophodan da bi usporio tijelo već i da bi umirio um.

Ja to mogu!

Eksperti se čak upuštaju u tvrdnje da bol može biti koristan za naše unutarnje jačanje. Na poteškoće se može gledati kao na stres, ali i kao na izazov: u prvom slučaju, žena u menopauzi će pokušati pronaći rješenje u sebi, dok u drugom slučaju pokušava promijeniti stav prema problemu. Bilo kako bilo, oba pristupa mogu imati velike koristi od joge.
Jedan od najčešćih stavova žena u menopauzi je rezigniranost, skepticizam, samokritičnost i odbijanje promjena. Stav koji se najbolje može opisati rečenicom “Ja to ne mogu” (brinuti se o sebi, živjeti sretno, osjećati se dobro). Uglavnom se ponašaju tako kao da ne mogu odgovoriti izazovima i promjenama uzrokovanim menopauzom. Osjećaj ugode, mira i spokoja je prvi korak puta koji je potrebno preći od “Ja to ne mogu” do “Ja to mogu” (slušati sebe, vjerovati sebi, poštovati sebe, prihvatiti promjene). Prakticiranje joge postaje unutarnja pročišćavajuća aktivnost kroz koju možemo mijenjati svoje emocije, pretvarajući svaku stresnu situaciju u izazov koji zatim postaje prilika za učenje. Živjeti sada i ovdje, trenutak za trenutkom, žena može sarađivati sa menopauzom i pritom ostvariti veliki napredak.
Naravno, žene u menopauzi bi trebale izbjegavati dvije posebno zahtjevne asane, jer bi mogle imati suprotan učinak od željenog i povećati valunge. Načelno, trebale bi izbjegavati vježbe rotacije grudnog koša, kao i vježbe stomačnih mišića. Naročito u slučajevima osteoporoze, preporučljivo je izbjegavati vježbe koje opterećuju zglobove i zahtijevaju povećanu ravnotežu.
Koautorica knjige Joga i menopauza, Paola Campanini, kaže: “Posebno se mora obratiti pažnja na to da imate podršku kompetentnog i povjerljivog instruktora joge, koji će vam preporučiti najbolje vježbe za doba života u kojem se nalazite. Ova disciplina ima bezbroj varijacija od kojih nisu sve pogodne za menopauzu. Odlučite se za one koje poštuju granice vašeg tijela. Trudite se da dobro savladate vježbe koje možete ponavljati i kod kuće, svakodnevno. Da biste od joge dobili maksimum, neophodno ju je upražnjavati svaki dan, usavršavajući položaje i disanje. Dovoljno je čak naučiti osnove joge i što više ih prakticirati u svakodnevnom životu. Uspjeh je zagarantovan.”

Latest Posts

Raport

spot_img