Nedavno objavljeno

Zajedno u borbi protiv menstrualnog siromaštva

Želimo da živimo u svijetu u kojem niti jedna djevojčica i djevojka nikad neće ostati bez higijenskih uložaka. A lijep početak priče o ukidanju menstrualnog siromaštva se zbio na startu ove školske godine u Kantonu Sarajevo - evo šta smo sve zabilježili o ovoj važnoj temi koja zaslužuje da ne bude tabu

Napisala Mersiha Drinjaković

Kada je početkom marta ove godine premijer Kantona Sarajevo  Edin Forto najavio je da će početkom školske 2022/2023. godine u svakoj srednjoj školi u KS biti osigurani besplatni higijenski ulošci, pomislila sam kako to zvuči nestvarno. I sjetila se onih davnih srednjoškolskih dana kad su nam prodavačice, vrlo dobronamjerno, ali iz ove perspektive potpuno pogrešno – nismo to tada znale ni mi koje smo kupovale niti one koje su nam prodavale, zamotavale uloške u papir, da se ne vidi kako smo ih kupile. Šta zapravo donosi ideja o početku ukidanja menstrualnog siromaštva i činjenica da su higijenski ulošci dostupni, evo za početak u Kantonu Sarajevo, svima onima kojima trebaju? Pričala sam o ovome sa dvije sjajne djevojke, učenice koje pohađaju prvi razred Treće gimnazije Sarom Selimović i Emom Lukovac. S nama su podijelile svoja iskustva o prvim utiscima nakon što je i u njihovu školu stigao kontingent besplatnih uložaka. “Ovaj projekat može puno pomoći djevojkama u lošoj finansijskoj situaciji kao i onim djevojčicama i djevojkama koje se srame da pričaju o svojim menstrualnim ciklusima. Našim kolegama, drugovima u školi – može pomoći da shvate šta znače menstrualni ciklusi i da to nije nikakva sramota niti tabu”, kaže nam Ema, dok Sara dodaje: “Sve djevojke i žene znaju da paket od deset uložaka koji smo dobili nije dovoljan niti za jedan menstrualni ciklus, pa se nadamo da će se broj uložaka povećati za idući put”.

Sara i Ema su učenice Treće gimnazije u Sarajevu

Djevojke se nadaju da će projekat i dalje odvijati i da će im svaki mjesec na raspolaganju biti besplatni higijenske ulošci, te imaju i jedan poseban savjet za one koji stoje iza procedura podjele: “Poželjno bi bilo da sekretar ili sekretarka škole, tamo gdje se dijele ulošci, imaju u svojoj kancelariji ove uloške, da ih djevojke mogu uzeti u  svakom trenutku”.

Njih dvije su bile zadužene da podijele prvu pošiljku uložaka i s osmijehom nam prepričavaju kako je to izgledalo u praksi: “Kad smo ih donijele u razred – svi su se smijali, ali to nije bio podsmijeh, već zdravi, svima nama potreban humor. Znamo svi da je to OK – i da možemo reći jedni drugima da je menstrualni ciklus potpuno normalno – a da se niko ne osjeća postiđeno. Stvarno su dječaci potpuno OK primili tu informaciju”.

Ovu hvale vrijednu inicijativu započeli su zajedničkim radom UNFPA i Vlada KS ujedinivši  se u promoviranju menstrualnog zdravlja i smanjenju menstrualnog siromaštva u KS kroz kampanju “Za naše dane u mjesecu“. Kampanja je organizirana povodom Svjetskog dana menstrualne higijene, koji se u svijetu obilježava od 2014. godine, a ovogodišnja tema je “Do 2030. početi menstruaciju doživljavati kao normalna pojavu“ u cilju izgradnje svijeta u kojem niko neće biti sputan menstruacijom. “Kao podrška provođenju inicijative ‘Za naše dane u mjesecu’, koji se provodi u KS, kompanija DM je donirala higijenske uloške za oktobar 2022. Na ovaj način DM se pridružio društveno odgovornim kompanijama zajedno sa Violetom d.o.o koje doprinose smanjenju socio-ekonomskih izazova sa kojima se djevojke svakodnevno suočavaju u vezi sa menstruacijom. UNFPA ured u BiH će se nastaviti zalagati za unaprijeđenje svijest stanovništva o značaju  menstrualnog zdravlja i poziva institucije i organizacije iz javnog i privatnog sektora da se pridruže ovoj inicijativi kako bi djevojke širom Bosne i Hercegovone imale jednak pristup proizvodima za odrzavanje menstrualne higijene“, kazao nam je John Kennedy Mosoti, predstavnik UNFPA za Bosnu i Hercegovinu.

John Kennedy Mosoti, predstavnik UNFPA za Bosnu i Hercegovinu

Kompanija dm je odavno prepoznata kao nositelj aktivnosti od društvene odgovornosti pa nas nije ni iznenadila, ali jeste obradovala, informacija da su dijelom ove lijepe priče. Evo šta su nam rekli u dm-u: “Biti žena nerijetko nosi svoje izazove. Oni se ogledaju u različitim aspektima života, a posebno značajan uticaj imaju u školskom uzrastu, kada se razvijamo i stremimo tom prijevremenom sazrijevanju. Upravo u toj dobi neizmjerno je važno promovisanje zdravog i aktivnog načina života, zbog čega smo ovogodišnju donaciju u okviru tradicionalne dm ženske utrke usmjerili upravo na djevojčice i djevojke: Iako je prvobitno planirano da od svake kotizacije za dm žensku utrku dm odvoji po 1 KM za nabavku besplatnih menstrualnih uložaka za učenice srednjih škola Kantona Sarajevo pod krovom inicijative u organizaciji UNFPA BiH i Vlade Kantona Sarajevo, odlučili smo se donirati puni iznos za svih 7.000 djevojčica i djevojaka srednjih škola Kantona Sarajevo u vrijednosti višoj od 11.500 KM. Smatramo da je iznimno važno da svaka žena ima pristup proizvodima za njegu i održavanje intimne higijene, a ovo je naš doprinos u težnji ove i srodnih inicijativa na globalnom nivou da se taj cilj uistinu i ostvari.”

I naravno da smo sve informacije važne za ovu priču koju, obećavamo, nastavljamo pratiti u mjesecima koji slijede, potražili i institucionalno, od Alme Gogalić, pedagogice u Srednjoj medicinskoj školi Jezero u Sarajevu koja je ujedno i član radne grupe Kantona Sarajevo  “Za naše dane u mjesecu”, ispred Ministarstva obrazovanja KS. “Pristup besplatnim higijenskim ulošcima znači mnogo za sve učenice naših srednjih škola. S pedagoškog aspekta gledano, mi profesori akcenat stavljamo na edukaciju, promociju i poboljšanje menstrualnog zdravlja, na borbu protiv stigme i razvijanje društvene svijesti vezane za menstrualni ciklus. Besplatni higijenski ulošci za sve naše učenice znače sigurnost. Veliko je olakšanje kad znaju da u slučaju potrebe uloške uvijek mogu dobiti u školi. S obzirom da se projekat realizuje u svih 36 srednjih škola u Kantonu Sarajevo, želja nam je da se što prije počne realizovati i u osnovnim školama”, kaže nam Alma Gogalić.

Alma i njezine kolege i kolegice svakodnevnim razgovorima i komunikacijom s učenicama i učenicima rade na razbijanju predrasuda o tome da menstrualni ciklus nije i ne treba biti nikakva tabu tema. “Jako nam je važna i edukacija učenika/dječaka da budu podrška svojim drugaricama, sestrama, majkama tokom menstrualnog ciklusa, iako je razbijanje predrasuda dugotrajan odgojni proces. Drago mi je što se konačno počelo otvoreno razgovarati na časovima odjeljenske zajednice, a vjerujem i na časovima nekih drugih nastavnih predmeta, o menstrualnom ciklusu kao jednom prirodnom stanju svake žene.”

Alma nam objašnjava i kako je, nakon uspješno završene prve podjele higijenskih uložaka za septembar, UNFPA za oktobar dobila donaciju 7000 paketića higijenskih uložaka od kompanije dm. “Tih 7000 paketića je dostavljeno na centralno mjesto u JU Srednja medicinska škola – Jezero Sarajevo i plan je da ih predstavnici škola u toku ove sedmice preuzmu za sve svoje učenice i na taj način ih njima učine dostupnima. Najvažnije je da je Vlada Kantona Sarajevo u saradnji sa UNFPA izdvojila sredstva u budžetu za cijelu školsku godinu, te će učenice imati mogućnost svaki mjesec preuzimati svoj besplatni paketić higijenskih uložaka.”

Dodaje i kako su reakcije na ovu akciju jako dobre, ali su istovremeno svi svjesni kako je Kanton Sarajevo jedini u BiH u kojem se realizuju ove aktivnosti, a ujedno i jedna od rijetkih zemalja svijeta koja podržava projekat.

Latest Posts

Raport

spot_img