Nedavno objavljeno

Punjena muškatna tikva

POTREBNO:
1 muškatna tikva (oko 1 kg), prepolovljena i očišćena od sjemenki,
2 kašike omekšanog putera,
1 kašika smeđeg šećera,
1 šolja povrtnog temeljca,
1/2 šolje kvinoje (ispirati dok voda ne postane bistra),
3 šolje grubo nasjeckanog kelja,
1 konzerva slanutka (ocijeđen i ispran),
1/2 šolje suhih brusnica,
1/4 šolje prženih košpa,
krupna so
PRIPREMA: Zagrijte rernu na 200° C. Tepsiju obložite folijom pa stavite polovice tikvi prerezanom stranom prema dole. Pecite oko 30 minuta, sve dok se na nekim dijelovima kore ne počnu stvarati mjehurići. Potom tikvu okrenite i dobro posolite. U zdjeli pomiješajte puter i smeđi šećer pa dobijenom smjesom premažite tikvu. Vratite u rernu i pecite još oko 30 minuta, dok tikva ne bude karamelizirana i mekana.
U međuvremenu, u malom loncu pomiješajte temeljac, kvinoju i prstohvat soli. Pustite da zavrije na jakoj vatri, zatim poklopite i smanjite. Kuhajte 10 do 15 minuta dok kvinoja ne upije tekućinu i postane rahla. Rastresite viljuškom i ostavite sa strane.
U veću tavu stavite kelj s 2 kašike vode i velikim prstohvatom soli. Kuhajte na srednjoj vatri uz često miješanje dok kelj ne povene, oko 3 minute. Maknite s vatre i umiješajte slanutak, brusnice, košpe i kvinoju. Ostavite sa strane da se ohladi. Polovice tikvi izvadite iz rerne i prelijte ih sirupom koji je nastao tokom pečenja. Potom ih napunite smjesom od kvinoje pa vratite u rernu na 10-ak minuta, dok se nadjev ne zagrije. Poslužite toplo.

- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img