Nedavno objavljeno

Izađite na izbore i kaznite one koji nisu radili!

Iskreno nadam da će doći jedna nova generacija političara koja će biti svjesna svoje odgovornosti i da će raditi u interesu BiH i svih njenih građana. Ali da bi takvi kandidati dobili priliku na izborima, ovi iskusniji i stariji koji su dugo godina na budžetu bi trebali im ustupiti svoja mjesta

Autori: Tim Gracije

Elma Karišik, politologinja, vlasnica i urednica bloga komentatorica.ba, rođena je u maju 1982. godine u Sarajevu. Završila je sarajevsku Drugu gimnaziju, a diplomirala iz oblasti “Dejtonski mirovni sporazum i političko ustrojstvo BiH” na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu. Njeno dosadašnje radno iskustvo je vezano za državnu službu i to Parlament FBiH, Općinu Centar Sarajevo, Ministarstvo obrazovanja i nauke FBiH i Agenciju za državnu službu BiH. Bila je vrlo kratko član Građanskog saveza, a još kraće Demokratske fronte, ali već izvjesno vrijeme nije stranački aktivna. U zadnje vrijeme komentariše i analizira političke procese u BiH. O Elmi je takođe dobro znati da voli putovanja, strane jezike, fotografiju, ali da uživa i u eksperimentisanju u kuhinji. Zaljubljena je u poeziju i priprema jednu zbirku za svoju dušu. Udata je i ima dvoje djece – Saru i Isaka.

Ko je Komentatorica, odakle ideja za tim i sa kojim ciljem?

Komentatorica je neko ko nema ni najmanji problem da iznese svoj stav. Bila sam kratko u jednoj političkoj stranci koja je bila tek u nastajanju, ali sam uvidjela da najveći problem koji imaju novi i mladi ljudi u politici je taj što nemaju ama baš nikakvu priliku da dobiju medijski prostor da se predstave i da upoznaju javnost sa onim što čine i pokažu sve ono što znaju, a na što itekako mogu biti ponosni. I tako je nastao novinarsko-istraživački politički blog Komentatorica koji ima za cilj političko opismenjavanje, predstavljanje mladih političara i političarki, ali i podrška našim sugrađanima kroz svakodnevnu komunikaciju u traženju rješenja za probleme s kojima se svakodnevno suočavaju.

Predizborna kampanja se zahuktala, šta očekuješ od kandidata, s obizrom da si već razgovarala sa različitim predstavnicima političkih partija?

Ne očekujem više ništa. Ali se iskreno nadam da će doći jedna nova generacija političara koja će biti svjesna svoje odgovornosti i da će raditi u interesu BiH i svih njenih građana. Ali da bi takvi kandidati dobili priliku na izborima, ovi iskusniji i stariji koji su dugo godina na budžetu bi trebali im ustupiti svoja mjesta i fotelje toj novoj generaciji, jer sa ovom strukturom političara mi nećemo i ne možemo uspjeti.

Kakva su tvoja očekivanja od ovih izbora? Da li dolaze promjene, ili iskusni političari ostaju na pozicijama?

Prateći ovo do sada šta rade političke stranke u BiH ne daje nam neku nadu da će doći do suštinskih promjena. Političke stranke desne orijentacije u BiH koriste maksimalno političku krizu u kojoj se nalazi BiH i kampanju grade upravo na tome. Koliko god je potrebno govoriti o izmjenama izbornog zakona i izmjenama ustava koje će dovesti do  deblokade i funkcionisanja BiH, toliko stranke koriste upravo tu krizu za svoju kampanju. Pa u tom smislu, stranke poput SNSD-a, HDZ-a i SDA grade kampanju navodno spašavajući BiH i svoj narod odnosno biračko tijelo od onih drugih. Ekonomska i socijalna pitanja su totalno po strani. I oni znaju da je to njihov provjeren način dobivanja glasova u BiH. Naime, pod prijetnjom fizičke sigurnosti i igranjem emocijama, podsjećajući nas na najužasniji period agresije, naši građani jednostavno se dovode u situaciju da glasaju za tzv. državotvorne stranke. Žalosti činjenica da su sve stranke nametnule pitanje izbora člana Predsjedništva BiH kao najvažnije pitanje na predstojećim izborima.  Naravno, čut ćete kako su ovo još jedni izbori ključni u BiH, ako ne i historijski, a zapravo su nam stranke ponudile iste programe, ista istrošena lica uz par novih za koje imam osjećaj da su ih jedva nagovorili da prihvate kandidaturu na ovim izborima. Nažalost, uz rijetke primjere dobrih inicijativa koje imaju opozicione stranke, koje su u vlasti na određenim nivoima, nemaju se čime pohvaliti osim činjenicom da eto nisu SDA, HDZ ili SNSD. I na koncu, da bih odgovorila na ovo pitanje, moramo precizirati o kakvim je promjenama riječ odnosno da li govorimo o promjenama politika ili promjenama kadrova. U prvom slučaju, ne očekujem pretjerane promjene, a u drugom su moguće i to one u Kantonu Sarajevo, kakve su se desile i na izborima 2020. godine. Rezultati izbora u prethodna dva ciklusa govore u prilog tome da desnica jača, posebno to možemo očekivati nakon ovog teškog perioda za BiH. Tu prvenstveno mislim na sva dešavanja vezana za pokušaje otcjepljenja Republike Srpske i rat u Ukrajini.

Da li pojedinac ima šansu u našem društvu, da iznese političku promjenu, bez tzv. mašinerije za zloupotebu glasanja, odnosno krađa, koje su često pominjale i istraživale? 

Pravo pitanje je da li mi želimo promjene i koje tačno. Učestvovala sam u jednoj izbornoj kampanji nudeći našim sugrađanima program i sve ono što sam htjela uraditi ukoliko dobijem njihovo povjerenje, oni bi me vrlo često pitali imam li ja kakav upaljač ili ceker da dobiju, a za program, kažu, da je to lijepo, ali niko ne gleda to. Ali, ovakvo besperspektivno društvo u kojem su korupcija i nepotizam duboko ukorijenjeni ne može napredovati, pa i opstati ako hoćete. Moramo vjerovati da u politici postoje i oni spremni na promjene, i to radikalne. I takvima moramo dati glas. Ako nas bude dovoljno spremnih na radikalne promjene, onda i pojedinac i ovo društvo imaju šansu.

Da li možemo da se nadamo regularnim izborima, ukoliko nemamo elektronski sistem glasanja?

Ovdje se često spominje to da je bitno ko broji, a ne ko glasa, međutim nije sve ni do toga. Taj cjelokupni neorganizovani sistem biračkih odbora kojeg je uspostavila Centralna izborna komisija je totalno obesmišljen. Evo već sad podaci s terena pokazuju da političke stranke u BiH nisu prijavile dovoljan broj kandidata za članove i zamjenike Biračkih odbora. Razumljivo jer rijetko ko hoće da radi za nekih 70 KM kontinuirano 24 sata, pri tome iz svog džepa mora obezbjediti za hranu i prevoz. Mnogi kandidati odustaju nakon edukacije kad shvate kroz kakav proces moraju proći. I onda se taj slobodan prostor koristi za manipulacije. Popunjavaju se ljudima koji su navodno iz CIK-a, a ustvari su članovi ili bliski određenim političkim strankama. Iako postoje i slučajevi kad se popunjava prvom osobom koja prihvati tu dužnost. Stranke bi trebale više ulagati u posmatrače na izborima nego u promotivni materijal.

Zašto nema dovoljno žena u politici, ili se dovoljno ne nameću? 

Postoji za to više razloga. Politika u Bosni i Hercegovini je, naime, htjeli mi to priznati ili ne, jedan muški svijet u kojem participiraju žene tek da zadovolje zakonsku formu ili eventualno poneka koja se uspjela nametnuti u tom “za muškarce predodređenom svijetu”. U pojedinim političkim strankama postoje forumi kroz koje žene djeluju, ali taj vid djelovanja treba ukinuti. Žene trebaju biti ravnopravne u svakom segmentu političke stranke bez potrebe da se nešto posebno odvajaju. Žene nemaju potrebnu podršku ni društva, ni samih žena, ali nerijetko ni porodice. A i onu, koja se usudi angažovati, društvo posmatra isključivo kroz izgled uzimajući za pravo da isti komentariše i ocjenjuje. S druge strane, žene mogu iznijeti stavove bilo gdje, ali to ne znači da će biti uvaženi. Ustvari sve zavisi koliko koja žena ima stvarnog uticaja u stranci. I treba spomenuti da javni angažman za ženu znači i stres vezan za online nasilje kroz koji je manje više prošla svaka žena.

Postoji mišljenje među ljudima, da nemaju za koga da glasaju? Šta imaš reći za to?

Sasvim normalno i očekivano razmišljanje, jer u Bosni i Hercegovini godinama djeluju samo pojedine stranke, a oni koji bi trebali biti zdrava alternativa ovim vladajućim strukturama nemaju ništa novo da ponude, niti nova lica niti nove programe. Samo ponavljaju da su protiv ovih prvih i onda nam se još nezadovoljni dio ovih prvih nametne kao lider stvarnih promjena u društvu. Nevjerovatno!

Koja je tvoja poruka za glasače, ali i one koji se nalaze na izbornim listama?

Glasači, izađite na izbore i kaznite one koji nisu radili, nagradite one koji jesu. Dajte priliku novim i mladima ljudima i pratite šta rade i koliko ispunjavaju obećanja nakon izbora. Kandidati i kandidatkinje, ostanite dosljedni svojim principima i programima, i nikada nemojte zaboraviti da je neko dao svoje povjerenje upravo vama da učinite ovu državu boljim i ljepšim mjestom za život. Razočarati takve glasače zbog fotelje i par hiljada maraka nije vrijedno. Na vama je sada možda i najveća odgovornost. I ne zaboravite od vaših postupaka zavisi budućnost naše djece.

 

Latest Posts

Raport

spot_img