Nedavno objavljeno

Najbolji film po izboru publike ‘Djeca neprijatelja’

Najveći broj glasova i ocjenu 4,8 osvojio je film Gorkija Glaser-Müllera, koji je dokumentovao priču o djedu koji spašava unučad iz zloglasnog ISIL-ovog kampa.

Posljednjeg dana petog izdanja Festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC), održanog od 9. do 13. septembra u Sarajevu, dodijeljene su nagrade, ali za Nagradu publike pristupilo se naknadnom brojanju glasova jer svi prikazani filmovi ulaze u selekciju za nagradu.

Najveći broj glasova (699) i ocjenu 4,8 osvojio je film “Djeca neprijatelja” scenarista i režisera Gorkija Glaser-Müllera, koji prati švedskog muzičara Patricija Galveza u njegovoj, na prvi pogled, nemogućoj misiji da spasi sedmero unučadi iz zloglasnog zarobljeničkog kampa Al-Hol na sjeveru Sirije.

Podsjećamo da je ovaj film osvojio i nagradu za najbolji film Takmičarske selekcije – AJB DOC Main Award.

Drugi najbolji film po izboru publike je “Nadia”, koji je dobio 469 glasova i ocjenu 4,78. Autorice filma Anissa Bonnefont i Edith Chapin dokumentovale su životnu priču Nadije Nadim, Afganistanke koja je s majkom i sestrama pobjegla u Dansku nakon što su joj oca ubili talibani. U međuvremenu je postala napadačica u reprezentaciji svoje nove domovine Danske, a zatim se pridružila ženskoj ekipi kluba Paris Saint-Germain. No, želja za povratkom u Afganistan kako bi saznala više o očevoj sudbini nikada nije prestala.

S 319 glasova publike i ocjenom 4,76 na trećem mjestu našao se film “Dida” Nikole Ilića i Corine Schwingruber Ilić, koji pokazuju šta se događa kada se uloge zamijene i roditelji odjednom postanu ovisni o djeci.

Dodjelom nagrade publike završene su sve aktivnosti vezane za ovogodišnje izdanje AJB DOC-a.

Latest Posts

Raport

spot_img