Nedavno objavljeno

Tart od malina

POTREBNO:
Za kremu:
3 šolje malina,
1/2 šolje šećera,
1 kašičica narendane limunove korice,
po 2 kašike svježe iscijeđenog soka od limuna i vode,
2 veća žumanca,
2 kašike + 1 kašičica gustina,
malo soli,
1 kašika ohlađenog putera;
za koru:
1 i ¼ šolje brašna,
1/4 šolje nasjeckanih badema (pečenih, pa samljevenih),
1/4 šolje šećera,
malo soli,
7 kašika putera;
za ukras: 1 šolja malina

PRIPREMA: Za kremu pomiješajte maline, šećer, limunovu koricu, sok i vodu u šerpici na srednjoj temperaturi na šporetu. Kada prokuha, smanjite temperaturu i ostavite da lagano krčka 5 minuta. Sklonite sa šporeta i ostavite da odstoji još 5 minuta. Stavite sve u blender i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu, procijedite kroz cjediljku i sačuvajte dobijenu tečnost – čistu kremu. Vratite je u šerpu. Umutite posebno žumanca i gustin pa umiješajte u kremu od malina i stavite na srednju temperaturu da prokuha (oko 5 minuta). Ubacite so i puter lagano miješajući dok se sve ne sjedini. Prespite sve u posebnu posudu i pokrijte plastičnom folijom, te ostavite u frižider najmanje 2 sata.
Za koru, zagrijte rernu na 180 °C i nauljite kalup za tart u obliku pravougaonika dužine oko 35 cm. Pomiješajte brašno, bademe, šećer i so. Puter kuhajte u šerpicu oko 6 minuta pa dodajte u smjesu sa brašnom i sve dobro izmiješajte. Utisnite dobijeno tijesto na dno i stranice kalupa. Pecite 25 minuta dok ne dobije zlatnu boju. Ostavite da se u potpunosti ohladi.
Kremu izvadite iz frižidera, pa je rasporedite ravnomjerno po ohlađenoj kori. Ukrasite malinama pa ostavite u frižideru 2 sata prije služenja.

Latest Posts

Raport

spot_img