NaslovnicaMODAMetamorphosis - Izložba bh. modne dizajnerice Belme Tvico

Metamorphosis – Izložba bh. modne dizajnerice Belme Tvico

U četvrtak, 18.8.2022. godine u prostoru Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine održana je samostalna izložba bh. modne dizajnerice Belme Tvico pod nazivom „Metamorphosis“.

Pozivajući se na temu ponovnog rođenja, a kroz prikaz sedam kreacija izloženih tête-à-tête sa svilenim maramama nastalim u saradnji sa umjetnicom Taidom Jašarević, Belma Tvico traga za suštinom života istražujući četiri životna elementa ─ vodu, vazduh, zemlju, i vatru ─ i koncept njihovog cikličnog obnavljanja, ali i redefinirani koncept ženstvenosti koji propituje kroz upotrebu različitih, nerijetko nekonvencionalnih, dizajnerskih formi koje rezultiraju novim pojmom redefinirane elegancije.

Ova izložba bh. modne dizajnerice svjedoči njezinoj težnji da stvori sinergiju između dva srodna svijeta: svijeta mode i svijeta umjetnosti. Izložene kreacije su naizgled različite, ali ipak srodne, dok svjedoče o metamorfozi u radu Belme Tvico. Kroz njih teče ista kreativna misao: buđenje snage i moći ženske energije. Na svilenim platnima isprepliću se različiti obrasci koji utjelovljuju pojam vječitog životnog kretanja, bilo da je riječ o pokretu mora, rođenju Feniksa, ili tišini Oriona. Izložene marame su uokvirene poput slikarskog platna, dok tvore savršen kontrast kreacijama koje nam evociraju osjećaj déjà vu.

Svaku od kreacija smo već vidjeli na crvenom tepihu: od bosanskog ćilima na Sarajevo Film Festivalu, preko filmskog festivala u Cannesu, do filmskog festivala u Veneciji. Svaka od njih u sebi nosi specifičnu poruku. Dizajnerica propituje niz silueta: pješčani sat, ravnu kolonu, voluminoznu slojevitost, ili jednostavnu liniju. Različiti, ali komplementarni oblici, dočaravaju nam jednu skladnu i kohezivnu sliku o modnoj misli koja evoluira iz kolekcije u kolekciju. Metamorphosis je inventivno djelo i svjedoči dizajnerskom stavu koji već gotovo dvije decenije potvrđuje specifičan tip žene: femme fatale koja stanuje u temelju dizajnerskog ethosa Belme Tvico.

Izložba „Metamorphosis“ održana je u organizaciji Udruženja Tradicija i kultura, a uz podršku Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo i Federalnog ministarstva kulture i sporta. Trenutak održavanja izložbe koincidira sa terminom održavanja Sarajevo Film Festivala čime se šalje poruka da različite vrste umjetnosti mogu djelovati komplementarno. Spoj filmske, likovne, i modne umjetnosti podsjeća nas na nužnost međusobne saradnje i uvažavanja, dok „Metamorphosis“ potvrđuje da je moda samo odraz beskrajno inspirativnog svijeta koji nas okružuje.