spot_img

Suzana Sikimić, CFO Nelt d.o.o: Šta god um može da zamisli, to može i da ostvari

Najuspješnija finansijska direktorica (CFO) u Bosni i Hercegovini, Suzana Sikimić, menadžerica finansija kompanije Nelt za područja Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Albanije, podijelila je sa čitaocima Gracije priču o svojoj karijeri i putu do prestižne titule.

spot_img

Kada je 2009. godine počela raditi kao finansijska analitičarka u Neltu, bila je to izuzetno zahtjevna pozicija jer se radilo na uspostavljanju funkcije kontrolinga na tržištu Bosne i Hercegovine. Suzana ističe da je to bilo vrijeme kada je Nelt BiH krenuo sa ozbiljnim razvojem i progresom, a ona je imala potpuni uvid u poslovanje kompanije, te priliku da sarađuje i uči od najvišeg menadžmenta.

Velika odgovornost sa samo 24 godine

“Sa ove tačke gledišta, sve je to za osobu od 24 godine nosilo i ogromnu odgovornost, ali je  prije svega bilo nagrada i privilegija jer sam stekla široko znanje”, priča nam Suzana.

Nakon tri godine rada u kontrolingu, dobila je priliku da vodi kompletan sektor finansija , a samim tim i nova zaduženja – zakonska regulativa, potpis završnih računa, likvidnost kompanije,  saradnja sa bankama… Od 2016. uz nadležnosti u BiH dobila je ingerencije i za finansijska tržišta Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Albanije.

“Rekla bih da je put do najuspješnijeg CFO u BiH išao spontano i  jednostavno. U prethodnih 15 godina bilo je dosta pokušaja, grešaka, mnogo sati uloženog rada. Bilo je i vremena kada sam čekala, imala sam mnogo uspona i padova, puno uložene energije, konstantne edukacije i rada na sebi, lične transformacije, istrajnosti i posvećenosti. Mimo svega toga, ključno je što je okruženje u kojem radim prepoznalo moje kapacitete i omogućilo mi da se razvijam i dam svoj maksimum te da nakon svega navedenog slavimo dosta uspjeha – i u kompaniji i ličnih”, s ponosom priča naša sagovornica.

Širi tim sa skoro 70 ljudi

Uvjerena je da se sve stvari u životu dešavaju s razlogom, tako da je i ova nagrada došla u pravo vrijeme kada je, kako ističe, i sama bila spremna za novu dimenziju biznisa. S njom su se otvorile i nove ideje, prijateljstva i potencijalni projekti.

FMCG je izuzetno dinamična branša, a Suzanin širi tim ima skoro 70 ljudi.

Govoreći o izazovima svoje pozicije, navodi: “Izuzetno mi je bitno da budem u toku sa stanjem organizacije, njihovim ‘zdravljem’ i motivacijom, kako bi mogli na najbolji način uzvratiti svojom daljom podrškom biznisu. Različite potrebe i različiti karakteri mojih prvih saradnika usmjeravaju me da se vrlo često prilagođavam. S druge strane, uvijek se na nekom od tržišta nešto bitno i važno dešava, tako da ubrzano prebacivanje s teme na temu iziskuje mnogo energije, iskustva i znanja. Konstantno nastojim da usmjeravam svoju energiju tako da moji saradnici, klijenti, principali i kupci u svakom momentu mogu računati na moj fokus”.

Pandemija COVID-19 predstavljala je veliki izazov za kompaniju Nelt, ali su uspjeli da se suoče s njom sa zavidnim uspjehom. Prioritet im je bio zaštita i briga o zaposlenicima, kao i održavanje kontinuiteta poslovanja. Kroz saradnju s raznim partnerima, uključujući Svjetsku zdravstvenu organizaciju, Nelt je pružio logističku podršku u borbi protiv virusa.

Kultura povjerenja kao osnova uspjeha

Kultura povjerenja i radna atmosfera u Neltu igraju ključnu ulogu u Suzaninom profesionalnom razvoju. Povjerenje je osnova njenog odnosa s kolegama, a timski duh i podrška pomažu joj da se nosi s izazovima i stresom koji dolaze s odgovornom funkcijom CFO-a.

“Motivacija mi je kada vidim člana svog tima koji je uradio dobar posao, sitne pobjede, inovativnost, dijeljenje znanja, kada se razvijamo i učimo.  Naravno, sve sitnice, druženja ili znaci pažnje obraduju svakoga. Ali, zna biti i stresno. Rekla bih da se dobro nosim sa stresom, ali, kao i svako, imam ‘svoje momente’. Tada, uz jutarnju kafu, najčešće razgovaram sa kolegama koji me dobro poznaju. Oni uvijek pronađu prave riječi da se stres niveliše na optimalni nivo”, priznaje Suzana.

Sve je lakše uz dobru muziku

Mimo posla, Suzana uživa u ulozi majke i posvećene prijateljice. Slikanje joj pomaže da izrazi svoju kreativnost, a njena motivacija, kako otkriva, dolazi iz sitnih pobjeda, inovativnosti, razvoja i učenja.

“Izvan posla bavim se sportom. Nastojim da treniram redovno, što je nekada izazov uskladiti sa poslovnim obavezama. Obožavam sunce i more, što je vjerovatno navika od djetinjstva jer sam rođena u Dubrovniku. Ne bih izostavila niti uživanje u dobroj hrani, kvalitetnom vinu i druženju sa prijateljima. Muzika mi pomaže u koncentraciji. Otkriću vam i malu tajnu – neke teške momente koji su mi se dešavali privatno i poslovno, te najznačajnije poslovne projekte u kojima sam aktivno učestvovala, su pratile slušalice i glasna muzika”, otkriva nam.

Budućnost Nelta vidi u nastavku rasta i razvoja. Kompanija proslavlja 30 godina poslovanja i nastavlja da se širi na nova tržišta, nove klijente i brendove. Suzana se usmjerava na održavanje kontinuiteta poslovanja, efikasnosti i zdravlja organizacije, dok Nelt nastoji biti prvi izbor partnera i kreirati trendove na tržištima na kojima posluje.

Poruke za mlade žene u svijetu finansija

Suzana predstavlja inspiraciju za sve žene koje žele uspjeti u svijetu finansija. Njen put do uspjeha pokazuje važnost truda, upornosti, podrške okoline i vjere u sebe. Kroz rad, timski duh i motivaciju, ona pruža svoj doprinos razvoju i ostavlja pozitivan utisak na ljude oko sebe. Mlade žene koje žele postići uspjeh u svijetu finansija savjetuje da prate svoje ciljeve, budu uporne i vjeruju u sebe.

“Čvrsto vjerujem u izreku: ‘Šta god um može da zamisli i vjeruje, to može i da ostvari’. Danas, sa ove tačke gledišta, rekla bih im da prate svoje želje i ciljeve, kada je posao u pitanju, jer odustajanje nije opcija. Smatram da se sve može uskladiti, da ne postoji potreba da se bilo čega trajno odriču u životu, ali da treba da vode računa šta je i u kom trenutku prioritet. Ovo jeste ‘muški svijet’, ali su žene cijenjene i poštovane. Sa adekvatnim stavom, radom, trudom, vjerom u sebe, svaka djevojka može uspjeti”, navodi Suzana na kraju našeg razgovora.

Možda vas zanima

Stay Connected

108,936LikesLikes
4,888SljedbeniciPratite

Nedavno objavljeno

spot_img