Nedavno objavljeno

Predstavljen žiri takmičarskog programa za dokumentarni film 28. Sarajevo Film Festivala

Reditelj Hilal Baydarov, rediteljica Salome Jashi i umjetnička direktorica festivala Movies that Matter Margje de Koning, članovi su žirija Takmičarskog programa – dokumentarni film 28. Sarajevo Film Festivala.

Hilal Baydarov je azerbejdžanski reditelj rođen 1987. godine u Bakuu. Nakon što je diplomirao informatiku, upisao je studij filma u Sarajevu na film.factory (škola u sklopu Sarajevske filmske akademije) koju je osnovao mađarski reditelj Bela Tarr. Baydarovljev debitantski dugometražni film HILLS WITHOUT NAMES, premijerno je prikazan na filmskom festivalu u Montrealu 2018. godine.

Iste godine osvojio je nagradu Docu Talents na Sarajevo Film Festivalu za svoj drugi dokumentarni film BIRTHDAY.

Hilal Baydarov

Njegovi treći, četvrti i peti dokumentarni filmovi WHEN THE PERSIMMONS GREW, MOTHER AND SON i NAILS IN MY BRAIN premijerno su prikazani i osvojili su nekoliko nagrada na hvaljenim filmskim festivalima kao što su Vision du Réel, Sarajevo Film Festival i IDFA. Baydarovljev drugi dugometražni igrani film, IN BETWEEN DYING, premijerno je prikazan u glavnoj konkurenciji Filmskog festivala u Veneciji 2020. godine.

Njegov treći dugometražni igrani film, CRANE LANTER, premijerno je prikazan na Tokijskom filmskom festivalu i osvojio je Nagradu za najbolji umjetnički doprinos. SERMON TO THE FISH je njegov četvrti dugometražni igrani film koji će biti premijerno prikazan u konkurenciji na 75. Locarno Film Festivalu.

Salome Jashi je redateljica i producentica dokumentarnih filmova iz Gruzije. Magistrirala je dokumentarni film na Royal Holloway Univerzitetu u Londonu (2006) i novinarstvo na Gruzijskom institutu za javne poslove (2003). Njen film TAMING THE GARDEN (2021) premijerno je prikazan na Svjetskom takmičenju dokumentarnog filma Sundance Film Festivala i Berlinale Forumu, a bila je nominirana i za Evropsku filmsku nagradu.

Salome Jashi

Film THE DAZZLING LIGHT OF SUNSET (2016) nagrađen je Glavnom nagradom na Visions du Réel ‘s Regard Neuf takmičenju i drugim festivalima. Ranije ostvarenje BAKHMARO (2011) nominirano je za nagradu Asia Pacific Screen Awards. Bila je stipendistica Nipkow stipendije 2017. godine i DAAD Artists-in-Berlin programa 2020. Članica je Evropske filmske akademije.

Margje de Koning je umjetnička direktorica festivala Movies that Matter u Nizozemskoj. Nakon završetka studija, Margje de Koning je 12 godina snimala dokumentarne filmove za različite televizijske kuće. Postala je profesorica na studiju Kultura i mediji (odsjek Film i televizija na Univerzitetu u Amsterdamu), 2004. godine.

Margje de Koning

U augustu 2004. godine postala je odgovorna urednica dokumentarnog programa za 52-minutne dokumentarce. Od januara 2005. godine bila je odgovorna za Televizijski odjel IKON-a, a u januaru 2012. postala je voditeljica programa za TV, radio i nove medije u IKON-u.

Od januara 2016. godine IKON je inkorporiran u okviru EO sa Margje de Koning kao odgovornom urednicom dokumentarnih filmova za EO, JDocs i IKONdocs. Od juna 2019. godine Margje de Koning je umjetnička direktorica festivala Movies that Matter.

Latest Posts

Raport

spot_img