Rižoto s bukovačama i pivom

Nedavno objavljeno

POTREBNO:
7 g suhih vrganja,
1 l vode,
1 povrtna kocka za supu,
3 manje glavice luka,
300 g bukovača,
5 kašika maslinovog ulja,
350 g riže kratkog zrna,
3 dl svijetlog piva
PRIPREMA: Vrganje sitno isjeckajte i prelijte sa 1 litrom tople vode u kojoj ste rastvorili kocku za supu. Tečnost sa vrganjima ostavite da stoji bar 20 minuta da vrganji otpuste aromu. Odvojite malo bukovača i ostavite ih sa strane. Ostale bukovače isijecite na tanke trake, a luk na sitne kockice. Pržite na 2 kašike maslinovog ulja. Na ulje dodajte sitno sjeckan luk i kratko ga dinstajte (2-3 minuta) dok ne postane staklast. Na dinstani luk dodajte sjeckane bukovače. Gljive dinstajte na tišoj vatri 10 do 15 minuta, pa ih ostavite sa strane, na toplom mjestu. Na maslinovom ulju propržite rižu i kratko miješajte dok ne postane providan. Na rižu naspite pivo. Povremeno miješajte na tišoj vatri dok riža ne upije svu količinu piva, a onda dodajite tečnost sa vrganjima u porcijama, kutljaču po kutljaču. Nastavite sa ovim postupkom dodavanja sve dok riža ne bude mekana, a rižoto kremast. U gotov rižoto dodajte dinstane gljive i luk i sve dobro promiješajte. Bukovače koje ste na početku odvojili isijecite na trakice i ispržite na jakoj vatri da postanu hrskave. Rižoto služite odmah, sa malo čipsa od bukovača.

Pročitaj još
Related

Tiramisu sa mascarponeom i čokoladom

Potrebno (za 4 osobe): ½ kg trešanja 120 g brašna 60 g...

Torta sa trešnjama

Potrebno (za 6 osoba): ½ kg trešanja 125 g brašna 75 g...

Piletina s limunom i začinskim biljem

POTREBNO: Pile izrezano na komade (oko 1,2 kg), mješavina aromatičnog bilja...

Riba u sosu

POTREBNO: 4 kašike maslinovog ulja, oko kilogram filea ribe, so, biber, pola kašičice čilija, 2-3...