Coca-Cola HBC B-H Sarajevo uvodi KeelClip™ na bh. tržište, čime ubrzava svoj put prema Svijetu bez otpada

Coca-Cola HBC B-H Sarajevo prestaje upotrebljavati plastičnu omotnu foliju i počinje primjenjivati KeelClip™, inovativnu minimalističku kartonsku ambalažu, koja se može u potpunosti reciklirati.  KeelClip™ će se upotrebljavati na svim pakovanjima do šest limenki Coca-Cole, Coca-Cole Zero i Schweppesa, a potom će se proširiti na dio ostalog asortimana bezalkoholnih gaziranih pića koja na tržište dolaze u limenkama.

Nedavno objavljeno

Inovativnim rješenjima poput KeelClipa™ Coca-Cola HBC B-H Sarajevo nastoji doprinijeti stvaranju Svijeta bez otpada. Riječ je o sveobuhvatnom višegodišnjem planu koji je pokrenut u saradnji sa strateškim partnerom – The Coca-Cola Company, čiji je cilj riješiti izazove povezane s ambalažom. U sklopu plana jedan je od ciljeva i da primarna ambalaža kojom se Coca-Cola HBC koristi do 2025. godine postane u potpunosti obnovljiva, a dodatan je iskorak u tom smjeru i uvođenje KeelClipa™.

Uvođenje KeelClipa™ samo je dio aktivnosti kojim Coca-Cola HBC kao predvodnik društveno odgovornog i održivog poslovanja smanjuje svoj utjecaj na okoliš. Ostale aktivnosti uključuju smanjenje težine ambalaže, povećanje upotrebe obnovljivih materijala i prikupljanje ambalaže koja se stavlja na tržište.

Provodeći ovaj program Coca-Cola HBC B-H Sarajevo u posljednjih je 10 godina smanjila težinu plastičnih flaša koje proizvodi u svom pogonu za ukupno 7%. Inovacija u proizvodnom pogonu je i novi tip plastičnog čepa, koji će na osnovu manje težine za 26% u 2022. godini doprinijeti smanjenju korištenja plastike za gotovo 50 tona.

Svoju predanost održivom poslovanju Coca-Cola u Bosni i Hercegovini potvrđuje i svojim društveno odgovornim projektima. Projektom Od izvora do mora potiče akcije čišćenja obala od ambalažnoga otpada te podiže svijest o važnosti primjerenoga odlaganja otpada i čuvanja vodnih bogatstava. U 2021. godini tim projektom prikupljeno je više od pet tona otpada.

Uz navedeni program u oktobru 2021. godine Coca-Cola HBC obavezala se postići nultu stopu emisije stakleničkih gasova u cijelom vlastitom lancu vrijednosti do 2040. godine. Kompanija je izradila jasan plan i planira uložiti 250 miliona eura do 2025. godine u inicijative za smanjenje emisija. Tamo gdje emisije stakleničkih gasova neće biti moguće u potpunosti ukloniti, kompanija će ih umanjiti ulaganjem u ostale mjere za zaštitu klime.

Pročitaj još
Related

UREĐENJE DOMA: Ideje za ukrašavanje praznih kutova dnevne sobe

Piše: Emina Hadžić, dizajnerica interijera Kutovi su obično “mrtve” zone...

Samsung na virtuelnom događaju Bespoke Home 2022 predstavio novu liniju Bespoke uređaja

Kompanija Samsung Electronics bila je domaćin Bespoke Home 2022,...

Spremite se za ljeto

1. Majica koja otkriva ramena Izvadite iz ormara onu koju...

Hrana i eros

Odavno je poznato da konzumiranje ukusne hrane podstiče stvaranje...