Nedavno objavljeno

Narodno pozorište Sarajevo: Bijelo platno u ulici Kulovića – simbol borbe za slobodu

Narodno pozorište Sarajevo je sa grupom autorica i autora, vizuelnih, filmskih i muzičkih umjetnica i umjetnika, sinoć, 4. Aprila, u Kulovića upriličilo vizuelne instalacije na bijelim platnima koja su Sarajke i Sarajlije štitila tokom opsade od snajpera.

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo, tim je povodom izjavio:

„Plahta u Kulovića ulici koja je građanke i građane Sarajeva trebala učiniti nevidljivim za snajperiste bila je jedan od simbola opsade. Ta plahta je zapravo je sjećanje na lica ljudi koji su tih dana svjedočili o životu pod opsadom, o otporu, dostojanstvu, čuđenju, nadi, ljubavi i o ljepoti – SLOBODE!

Jedno od najljepših svjedočanstava iz dana opsade o sarajevskoj ljubavi prema slobodi su fotografije koje je snimio Milomir Kovačević – Strašni.“

Podsjećamo, na press-konferenciji koja je tokom vikenda održana u foajeu Narodnog pozorišta Sarajevo predstavljen je bogat kulturni program kojim će biti obilježeno 30 godina od početka opsade Sarajeva. “Dani sjećanja – 30 godina od opsade Sarajeva” program je koji će Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo kulture i sporta KS u saradnji sa kantonalnim institucijama kulture upriličiti u periodu od 4. do 9. aprila!

- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img