Nedavno objavljeno

NAŠIH 17 GODINA O jubileju, aprilskoj naslovnici i pohvalama

Kako je samo sjajno kad kolege i kolegice prepoznaju vaš trud, kao što i mi u Graciji već 17 godina prepoznajemo sve oko nas što je vrijedno priče i našeg truda da napravimo zapis i damo našim sugovornicima vidljivost, publiku i potvrdu da rade uistinu dobre stvari

Napisala: Mersiha Drinjaković

Nije slučajno da imamo ovakvu naslovnicu za mjesec april. Od 1. 04., kad stižemo na trafike, pročitajte naslovnu priču o Nadini Maličbegović, reporterki AlJazeere Balkans koja je s, čini nam se, “nepodnošljivom lakoćom” izvještavala iz Ukrajine na samom početku ratnog užasa. Mogla je otići, mogla je biti i na nekom drugom, sigurnijem mjestu. Ali je ostala i nama gledateljima svaki dan donosila reportažne izvještaje, s kontekstom punim razumijevanja situacije, sa pričama koje bi nas ostavile bez daha. Da, Nadina i to fotografijom iz ratne zone, je naš izbor aprilske naslovnice jer utjelovljuje upravo ono što radimo evo već 17 godina – demonstrirajući žensku moć, slaveći uspjehe žena i pomicanje vidljivih i nevidljivih granica, pokazujući koliko daleko možemo stići, braneći  prava žena, ukazujući na nepravde koje im čini društvo u kojem dominiraju muški donositelji odluka.

22. aprila 2005. je izašao prvi broj Gracije. Iza nas je na hiljade napisanih tekstova, nemamo uglavnom vremena da se osvrnemo na njih, ali nam kao melem dođu riječi onih koji potpuno razumiju naš kontekst. Nismo ničiji, nismo ukockani i ne damo da nas se stavi u kalup. Reporterka AlJazeere Balkans Jelena Glušac je ovako vidjela našu naslovnicu – podijelivši utiske sa svojim pratiteljima na Twitteru.

Odgovarajući na Jelenin status na Twitteru naša kolegica, novinarka i prezenterka sa N1 Ivana Crnogorac je napisala: “Gracija je davno izašla iz okvira očekivanih za ‘ženske’ magazine i stvarno rade odličan posao. Nadina je apsolutno zaslužila naslovnicu jer je uvijek sjajna, što su oni koji možda nisu znali, vidjeli u izvještavanju iz Ukrajine.”

Kako je samo sjajno kad kolege i kolegice prepoznaju vaš trud, kao što i mi u Graciji već 17 godina prepoznajemo sve oko nas što je vrijedno priče i našeg truda da napravimo zapis i damo našim sugovornicima vidljivost, publiku i potvrdu da rade uistinu dobre stvari
Opet ću malo o našem jubileju: Možda nekome zvuči malo, ali 17 godina je, vjerujte mi na riječ, golemo, posebno kad se radi o printanom mediju. Stalno nam i ljudi iz struke, kao i oni koji to nisu, govore o nestajanju printa, o digitalnim tehnologijama, o online izdanjima, i vjerovatno su često u pravu. U takvim situacijama uvijek citiram novinara i mog nekadašnjeg urednika kojeg imam sreću zvati prijateljem – Ozrena Kebu: “Svaki dan umre jedan čitatelj novina i rodi se jedan korisnik interneta”. Na internetu i mi “konja za trku” imamo – portal koji smo vrijedno unapređivali, pravili grafička rješenja, raspravljali se oko izgleda, i sad www.gracija.ba izgleda približno onako kako bismo željeli. Ali ne damo ni novinu. Zato što mislimo da ima smisla i da naše postojanje, koliko god ovo neskromno zvučalo, čini barem malo ovo društvo boljim. I zato ćete u aprilu imati priliku da se prisjetite, zajedno s nama tekstova koji smo zapamtili, kojima smo barem malo pravili razliku. I to ćemo uvijek pamtiti. Kao što pamtite i vi naše priče i to nam je beskrajno važno. Hvala vam što nas čitate i online i offline, što nas pratite na društvenim mrežama i obećavamo vam još mnogo dobrih, važnih i zanimljivih tekstova.
Vaša Gracija ♥

 

Latest Posts

Raport

spot_img