Nedavno objavljeno

“Najskuplji psi na svijetu” zbog svoje su cijene doživjeli tužnu sudbinu

Kako joj i naziv kaže, pasmina tibetanski mastif potječe iz Tibeta, gdje se (uključujući područje Himalaje) koristio kao čuvar stoke, ali i kuće svojih gospodara. Sve do sredine 20. vijeka ova pasmina, koja je poznata i pod nazivom Do Khyi, u Evropi je bila gotovo nepoznata, a upravo evropski uzgajivači najzaslužniji su što nije izumrla.

Zanimljivosti o pasmini

Pišući upozorenja za buduće vlasnike, tibetanmastiffinfo.com navodi kako tibetanski mastif nije pas za svakoga jer njegova socijalizacija zahtijeva puno vremena kako bi se upoznao sa svim situacijama te tipovima ljudi, ali i životinja koje će kao ljubimac susretati.

Riječ je o tvrdoglavom i izuzetno teritorijalnom psu koji će sve učiniti da zaštiti kuću i porodicu. To u praksi znači da će prema svim ljudima i životinjama koje ne poznaje biti oprezan i sumnjičav, a po potrebi i agresivan. Pogotovo su agresivni mužjaci prema mužjacima odnosno ženke prema ženkama.

Uzimajući u obzir njihovu veličinu, snagu i dominantnost prema drugim psima (koje ne znaju), obavezno ih morate naučiti da vas bespogovorno slušaju. Što, budući da je riječ o tvrdoglavim psima, nije uvijek lagano. Važno je naglasiti kako ćete vikanjem i fizičkim kažnjavanjem kod ove pasmine postići kontraefekt.

Živi li u dvorištu, budite spremni na to da će ga prekopati uzduž i poprijeko, a namjeravate li ga noću držati vani kao čuvara, trebate znati da su skloni glasnom lajanju. U pravilu to će više smetati vašim komšijama nego vama.

Godinama su tibetanski mastifi bili najpoznatiji kao “najskuplji psi na svijetu”. Rekord drži bogataš koji je 2014. na sajmu pasa u pokrajini Zhejiang svog novog ljubimca platio 1.4 milion eura.

Shvativši da postoje kupci koji su za “luksuzne pse” spremni platiti vrtoglave iznose, kineski uzgajivači krenuli su s masovnim uzgojem. Zbog antikorupcijskih kampanja protiv ljudi koji su ih kupovali i prezasićenosti tržišta, hiljade pasa, od kojih je svaki mogao postići cijenu veću od milion eura, završile su na ulicama, na kojima su napadali lokalno stanovništvo, ali i njihovu stoku.

Kao rezultat borbe protiv toga u zapadnoj kineskoj pokrajini Qinghai otvoreno je sklonište u kojem je živjelo više od 1000 steriliziranih/kastriranih tibetanskih mastifa, jedva preživljavajući. Velik dio onih koji nisu imali sreće završi u skloništu završio je u klaonicama pasa.

index.hr

Latest Posts

Raport

spot_img