Nedavno objavljeno

ANA RUCNER: Molitva me vraća na tvorničke postavke

Hrvatska čelistica svjetskog glasa Ana Rucner s nestrpljenjem čeka novi susret sa sarajevskom publikom – 4. marta u Bosanskom kulturnom centru, a za Graciju je ispričala kako ju je pandemija promijenila, napravila prioritete, te kako je osmislila projekat u kojem je spojila bivšeg supruga Vladu Kalembera i sadašnjeg dečka Marka Duvnjaka

Razgovarala Mersiha Drinjaković
Snimci Danijel Galić i Željko Koprolčec

Poznata hrvatska čelistica Ana Rucner priprema veliko muzičko iznenađenje za sarajevsku publiku, s ponosom najavljujući koncertni spektakl za 4. mart u Bosanskom kulturnom centru po nazivom “Ana Rucner & gosti”. Već niz godina ova Zagrebčanka je miljenica sarajevske publike, a prije šest godina, je zajedno s Dalal Midhat, Fuadom Backovićem Deenom i Jala bratom, predstavljala našu zemlju na Eurosongu pjesmom Ljubav je. Spoj klasične, moderne i etno muzike, uz atraktivan nastup, svrstavaju Anu Rucner u sam vrh regionalne muzičke scene. Nastupala je dosad skoro 2000 puta u više od 40 zemalja, pronoseći radost muzike te predstavljajući klasičnu i crossover muziku preko djela najvećih svjetskih kompozitora, na moderan i jedinstveni način.
Ana je, prisjetimo se, bila prva umjetnica na našim prostorima koja je svirala električno violončelo te je stoga često nazivaju hrvatskom Vanessom Mae. U bogatoj karijeri dijelila je koncertnu pozornicu s opernim pjevačem Joseom Carrerasom, Davidom Müllerom, članom poznatog kvarteta Il Divo, kao i s Peterom Soaveom, najpoznatijim svjetskim bandoneonistom te harmonikašem, kineskim pijanistom Muyeom Wuom… Godine 2011. osmislila je poseban festival u Dubrovniku pod nazivom “Ana u Gradu”, što je postalo dio kulturne tradicije Dubrovnika i planiran je i ove godine. Lani je ovo bio poseban spektakl jer je Ana za potrebe koncerta oformila trio – spojivši sadašnjeg dečka, muzičara Marka Duvnjaka, sa bivšim suprugom Vladom Kalemberom, te su na oduševljenje publike izvodili velike hitove Kalembera i Srebrnih krila, ali i obrade svjetskih hitova, muzičkih filmskih tema, te poznatih klasičnih kompozicija u Aninim crossover izvedbama.
Objavila je šest studijskih albuma, od kojih je posljednji, “Croatian Heritage” izašao početkom 2020. Upravo je završila svoj prvi world music album “Esma” koji će premijerno promovirati na sceni BKC-a. Dvanaestog februara puni Ana 39 godina, skoro dvije godine je u ljubavi s muzičarem, godinu mlađim kolegom Markom Duvnjakom. Iza nje je brak s pjevačem Vladom Kalemberom, razveli su se prije osam godina, ali ostali prijatelji, te na prvo mjesto stavili svog danas 14-godišnjeg sina Doriana. Kao i svi mi, i Ana se protekle dvije godine navikavala na život u “novoj normalnosti”.

Kako ste?
– Odlično, hvala na pitanju!
Kako ste prošli i kako prolazite kroz pandemiju koronavirusa? Znam da ste prebolovali koronavirus, kako je sve prošlo?
– Ovo je postala tema koja nas sve prilično iscrpljuje pa ću samo ukratko reći da sam “uspješno” preboljela koronu, a što se same pandemije tiče, još na samom početku sam prihvatila da živimo u nepredvidivom vremenu i jednostaVno živim iz dana u dan, okružena ljudima s kojima se volim i ne želim nikada skinuti osmjeh s lica ili prihvatiti nekakav strah. Razmišljam samo pozitivno!
Kojeg nastupa u Sarajevu se rado sjećate i po čemu?
– Svakako posebno pamtim koncert u BKC-u koji sam održala prije nekoliko godina kada sam nastupala uz, danas nažalost pokojnog maestra, Đela Jusića. Bila je to večer prepuna emocija, dobre filmske glazbe i sjajnih glazbenika, a publike je bilo toliko da smo razmišljali o dodatnom koncertu. To su neke uspomene koje danas bude posebne emocije jer nam pandemija to trenutno ne dozvoljava.
S kakvim osjećajima dočekujete predstojeći koncert?
– Jako se veselim ponovno nastupiti u BKC-u! Ovaj koncert će svakako biti drugačiji od prethodnih i zasigurno s manje publike ali baš u inat koroni spremam ga sa ogromnim žarom i nikad većim entuzijazmom.
Koliko ste se zaželjeli žive svirke pred sarajevskom publikom?
– Uvijek sam željna koncertiranja i komunikacije s publikom jer za mene je glazba tolika sreća da je to neopisivo. Dijeliti takvu radost sa drugima. Ufff …. Imam osjećaj da mi svaki koncert produlji život, toliko to volim! Dok vam ovo pričam nalazim se na Cipru gdje sam upravo održala sjajan koncert sa njihovim vrhunskim glazbenicima i sama činjenica da smo ovo uspjeli izrealizirati unijela mi je ogromnu radost i ponos! Tako će biti i nakon sarajevskog koncerta!
Šta volite u Sarajevu? Imate li neke rituale kad dođete? Ko su vam prijatelji ovdje?
– Volim popiti pravu kafu na Baščaršiji i popričati s ljudima koje sretnem putem. I naravno, skoknem na ćevape! Prijatelja imam puno, a najviše onih umjetničkih duša!
Znam da ste bili aktivni proteklih godinu dana – ali koliko je zapravo pandemija promijenila vaš život, navike, posao?
– Promijenila je najviše okolinu koja me do tada okruživala. Posvećena sam i dalje svojim najbližima, ali za razliku od ranije, odmakla sam se od ljudi koju su mi crpili energiju i kojima nisam znala reći “dosta”! Danas imam manje u materijalnom smislu nego prije, ali nikada nisam bila bogatija i ispunjenija u svom privatnom životu. Na koncu, uz zdravlje, jedino vam je to i važno!

“Imam osjećaj da mi svaki koncert produlji život, toliko to volim! Dok vam ovo pričam nalazim se na Cipru gdje sam upravo održala sjajan koncert sa njihovim vrhunskim glazbenicima i sama činjenica da smo ovo uspjeli izrealizirati unijela mi je ogromnu radost i ponos!”

Rijetki se mogu pohvaliti da nastupaju zajedno s bivšim supružnicima, a vi ste otišli korak dalje: sa dečkom i bivšim suprugom nastupili ste na koncertu koji ste sami osmislili – kako je to funkcionisalo?
– To je bila jedna spontana priča koju smo osmislili svo troje, a zbog okolnosti u kojima smo se tada našli. Bilo je, prošlo je i preživjeli smo.
U kakvim ste odnosima s Vladom danas?
– Kao i uvijek, odličnim! On i ja zauvijek imamo najljepšu poveznicu, a to je naš sin Darian!
Kako se nadopunjujete s dečkom Markom – koliko se pojam ljubavi mijenja kroz godine?
– Marko je poseban muškarac u mom životu!
Šta slušate kad se želite opustiti?
– Oduvijek i samo tišinu!
Čemu se vraćate kad se želite isključiti iz svakodnevnice? Šta vas smiruje, ispunjava srećom?
– Svaki dan odvajam posebno vrijeme za molitvu. Molitva me vraća na tvorničke postavke i spušta na zemlju te pomaže da čišće vidim svijet u kojem živim!
Kako održavate muzičku kondiciju – koliko vježbate?
– Muzičku kondiciju održavam kontinuiranom vježbom! Ponekad si priuštim kreativnu pauzu, jer su mi godine i godine rada od malih nogu ugradile jednu sviračku sigurnost, ali svakako ne mogu bez svog instrumenta dugo, tako da se i te pauze na neki način sviraju.
Otkrijte nam barem dijelić onoga što nam spremate za sarajevski koncert? 
– Mogu vam sam reći da ću po prvi puta predstaviti svoju autorsku glazbu koja sam marljivo pripremala posljednjih godina i ono što je posebno za mene su moji kolege glazbenici koji će mi se pridružiti na pozornici. Jedva čekam da čujete romsku glazbu na moj način!
Zašto je važno da se počnemo ponovno viđati – otuđilo nas je pandemijsko vrijeme – kako i koliko vi održavate veze s porodicom i prijateljima?
– Važno je prepoznati ljude, odabrati društvo i uvijek njegovati odnose sa svojom obitelji. Ali to je nešto što je oduvijek bilo važno. Previše smo se mi svi nadavali krivim ljudima oko sebe i možda čak i družili s ljudima iz nekih krivih interesa a da toga nismo bili niti svjesni. Korona nas je sve malo resetirala i u vrlo kratkom vremenu “slomila” nepotrebne odnose, ali sigurna sam, za naše dobro. Tko je to u koroni shvatio, taj se uistinu obogatio!
S kakvim gubicima ste se suočili tokom pandemije – kako ste se nosili s tim?
– Najteže su mi pali gubici dragih ljudi, ostalo je manje važno.
U martu će dvije godine od izdavanja vašeg albuma Croatian Heritage – taman pred lockdown – jeste li imali priliku da ga promovišete i izvodite tokom prethodne dvije godine – i koliko ovaj album utjelovljuje vašu karijeru?
– Taj album promoviram već godinama, i prije nego što sam ga objavila na nosaču zvuka, jer on i je objedinjenje mog desetogodišnjeg rada na promociji moje zemlje. I sada u januaru sam ga promovirala na svom koncertu u Nacionalnom teatru grada Larnake na Cipru jer sam izvodila i pjesme s tog albuma te iza sebe vrtila spotove koje promoviraju Hrvatsku.
Kakvi su vam planovi za ovu godinu – s kakvim odlukama ste ušli u 2022.
– Pripremam nevjerovatno puno lijepih koncerata i suradnji, kao što i nastavljam tradiciju u Dubrovniku, 12. po redu koncertu na Srđu “Pozdrav ljetu”, ali pripremila sam i jedan novi projekt van glazbe, a što ću vas uskoro obavijestiti s posebnom radošću! Svakako, bit će ovo još jedna radna godina u koju sam ušla na najljepši mogući način, s vjerom u dobro i ljubav!

Gracija 419, februar 2022.
- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img