Zdravi praznični kolač

Nedavno objavljeno

POTREBNO:
Bijela gotova glazura,
srebrne ili bijele jestive perlice,
200 gr pirovog brašna od cjelovitog zrna,
200 gr bijelog pirovog brašna,
320 gr putera sobne temperature,
6 velikih jaja,
5 velikih kašika stevije,
200 gr datula bez košpica,
2 šolje suhih šljiva,
100 gr sušenih višnji,
kora i sok od dvije narandže i jednog limuna,
3 šake sjemenki tikve,
badema ili oraha,
kašika mljevenog cimeta,
2 kašičice praška za pecivo
PRIPREMA: Potopite suho voće u sok od limuna i narandže, a njihovu koru isitnite u blenderu, ne previše. Datule i šljive isjeckajte nasitno, dodajte 2/3 košpica tikve. Ugrijte rernu na 80°C. Umutite puter i šećer, dodajte jaja, pa mutite dok se masa ne ujednači. Izmiješajte brašno, prašak za pecivo i cimet, pa dodajte smjesi miješajući polako ručno. Dodajte mješavinu voća i ako je potrebno malo soka od narandže, te koru limuna i narandže, višnje i ostatak sjemenki tikve.
Pecite u rerni 45 minuta do 1 sat u okruglom kalupu. Izvadite iz rerne i kada se skroz ohladi obložite kolač gotovom glazurom. Od ostatka glazure možete napraviti dekoraciju po želji.

Pročitaj još
Related

Trešnje i bademi

Potrebno (za 6 osoba) ½ kg trešanja 100 g brašna 1 prašak...

Tiramisu sa mascarponeom i čokoladom

Potrebno (za 4 osobe): ½ kg trešanja 120 g brašna 60 g...

Torta sa trešnjama

Potrebno (za 6 osoba): ½ kg trešanja 125 g brašna 75 g...

Piletina s limunom i začinskim biljem

POTREBNO: Pile izrezano na komade (oko 1,2 kg), mješavina aromatičnog bilja...