Nedavno objavljeno

LANA MUJANOVIĆ: Na 70 posto rukovodećih pozicija u Bosnalijeku su žene

Pomoćnica generalnog direktora Bosnalijeka Lana Mujanović govori o jubilarnih 70 godina ove farmaceutske kompanije, ističe sve važne uspjehe u 2021. te objašnjava kako su žene na važne pozicije u Bosnalijeku stigle zahvaljujući sposobnostima i znanju

Razgovarala Mersiha Drinjaković
Snimci AG

Razgovor s Lanom Mujanović, pomoćnicom generalnog direktora Bosnalijeka, vodimo u svečanom ozračju. Naime, domaća farmaceutska kompanija ove je godine proslavila 70. rođendan, a naša sugovornica s ponosom ističe kako radi u sredini sa velikim mogućnostima za razvoj, učenje i usavršavanje. Bosnalijek je danas jedan od regionalnih lidera u branši, posluje na tri kontinenta te izvozi u više od dvadeset zemalja. Posjeduje sedam GMP certifikata, uključujući i EU GMP certifikat, kao i četiri različita ISO certifikata, što je garancija kvaliteta i sigurnosti Bosnalijekovih proizvoda. “Možemo reći da krupnim koracima nastavljamo svoj uspješni put”, kaže Lana Mujanović na početku razgovora.

Možete li nam malo približiti historiju i razvoj firme?
– Naši počeci sežu od davne 1951. u Sarajevu. Bosnalijek je bio prva farmaceutska kompanija s prostora bivše Jugoslavije koja je uspostavila široku licencnu i poslovnu saradnju sa, u to vrijeme, renomiranim farmaceutskim kompanijama kao što su švedska Astra, zatim Asta Werke, Byk Gulden i Nattermann iz Njemačke, Upjohn iz SAD-a i Medarmil iz Francuske. Sve vrijeme ulagalo se u vlastiti razvoj i jačanje kvaliteta te se, pod supervizijom Astre, 1983. godine, pri našem Institutu za naučnoistraživački razvoj (NIR) formirao Sektor obezbjeđenja kvaliteta i interne inspekcije, što zapravo predstavlja početak primjene GMP-a (Good Manufacturing Practice / Dobra proizvođačka praksa) u Bosnalijeku.
Snažan razvoj kompanije zaustavljen je 1992., ali ni u ratnim uslovima Bosnalijek nije gasio proizvodnju, što je imalo veliki značaj za građane tokom tih godina. Istovremeno se radilo na planovima za daljnji razvoj pa je, baš u ratno doba, planiran i projektiran novi tabletni pogon Bosnalijeka. Nakon rata, krenule su obnova i modernizacija, koje traju i danas. Posebno je bitno istaknuti kako je kompanija 2019. okončala jednu od najvećih poslijeratnih investicija u BiH – izgradnju novog proizvodnog pogona – kojom su proizvodni kapaciteti povećani za čak pet puta.
U čemu je Bosnalijek pionir na našem tršištu?
– Još početkom osamdesetih Bosnalijek je počeo izvoz proizvoda van tadašnje države, što je, u jednoj jako reguliranoj i kontroliranoj industriji kakva je farmaceutska, značajan rezultat. Ponosni smo na razvoj proizvoda, poput Lysobacta® ili Enterofuryla®, koji se već decenijama koriste širom svijeta i naprodavaniji su domaći lijekovi u historiji. Bosnalijek je, usto, prvi industrijski proizvođač koji je dobio okolinsku dozvolu u FBiH. To znači da je u potpunosti ispoštovao sve zakonske zahtjeve za zaštitu okoliša te da upravlja svim nusproduktima, redovno ih mjeri i kontrolira. Bosnalijek je uvijek bio lider u poslovnoj izvrsnosti i trudimo se da takve trendove ispoštujemo i u budućnosti.
Šta se sve dešavalo na polju humanitarnih aktivnosti u 2021. godini?
– Osjećamo se važnim dijelom društvene zajednice, kojoj dugujemo zahvalnost za podršku koju nam pruža od sredine prošlog stoljeća. Stoga nastojimo osigurati podršku i pomoć brojnim organizacijama i pojedincima. Društveno odgovorno poslovanje strateško je opredjeljenje Bosnalijeka već godinama, a posebno smo nastojali pružiti podršku u kriznim vremenima. Tako je i od početka pandemije COVID-19, kada je potreba za podrškom bila naročito izražena. Mislim da nema javne zdravstvene ustanove u BiH kojoj Bosnalijek nije donirao određene lijekove ili dezinfekcijska sredstva. Tu smo uvijek i za škole i ustanove koje se brinu o ugroženim kategorijama stanovništva. Naše akcije se provode stalno i trudimo se pomoći kome možemo, a jako je važno istaknuti da to činimo na prostoru cijele BiH.
Imali ste i posebno darivanje 10. januara, na rođendan Bosnalijeka.
– To je bio početak kampanje obilježavanja 70 godina postojanja Bosnalijeka koju provodimo tokom cijele 2021. Pozvali smo sve građane koji su punili 70 godina na isti dan kad i Bosnalijek da nam se jave i svi su dobili simbolične poklone naših proizvoda. Ujedno smo darovali svu djecu rođenu na dan kada slavimo 70. rođendan. Željeli smo se dodatno vezati za različite generacije, s obzirom na to da su naše poslovanje i paleta naših proizvoda namijenjeni svima.

“Biznis je definitivno mjesto gdje se žene snalaze izuzetno dobro i ostvaruju odlične rezultate. Nema ograničenja ni za jednu ženu u poslovnom svijetu, pod pretpostavkom da je u pitanju osoba koja voli da radi, stvara, doprinosi”

Šta je još obilježilo godinu?
– Istaknula bih rezultate studije provedene na uglednom Federalnom naučnom centru za istraživanje i razvoj imunobioloških proizvoda Ruske akademije za nauku “M. P. Čumakov”, koja je pokazala da naš lijek Lysobact Complete Spray® djeluje i protiv uzročnika COVID-19. Rezultati laboratorijskog ispitivanja pokazali su da ovaj lijek demonstrira snažnu antivirusnu aktivnost protiv SARS-CoV-2 virusa te na taj način može pomoći u smanjenju virusnog opterećenja, tj. broja virusnih čestica na sluznici disajnog sistema. Ovo je epohalni rezultat kojim smo još jednom potvrdili izuzetan kvalitet, ne samo Lysobacta®, već svih naših proizvoda. Ova godina bila je naročito izazovna sa aspekta brojnih teškoća u poslovanju koje je donijela pandemija, posebno u domenu konstantne brige za zdravlje uposlenika, ali možemo reći da su radnici Bosnalijeka pokazali, kao i uvijek do sada, izuzetnu predanost i znanje, koji su osigurali da se sve ove prepreke uspješno prevaziđu. Ponosni smo i na naše rezultate, postignute uprkos teškoj godini i velikim izazovima.
Imate li zabilježene iskorake izlazaka na strana tržišta?
– Nedavno smo počeli izvoz novog proizvoda Lymunix® na tržište Velike Britanije. Ovo je prvi put da ulazimo na ovo veliko i zahtjevno tržište. Od lani smo prisutni na tržištu Njemačke, a ove godine smo uspjeli u tu zemlju izaći i s novim proizvodima. Prvi izvoz u Irak smo realizovali sredinom godine. Stalno radimo na ispunjavanju zahtjevnih uslova za osiguravanje izvoza na brojna druga tržišta. Ponosni smo na status jednog od najvećih domaćih izvoznika, pogotovo imajući u vidu činjenicu da je konkurencija u farmaceutskoj industriji zaista jaka. Ubrzano radimo na stvaranju preduslova za početak izvoza u SAD.
Kako je raditi u kompaniji u kojoj žene zauzimaju većinu liderskih pozicija?
– Činjenica je da na 70 posto rukovodećih pozicija jesu žene, a tu su zahvaljujući sposobnostima i znanju. Svjesna sam da smo još daleko od društva u kojem je takav odnos opšteprihvaćen, ali vjerujem da Bosnalijek može biti dobar primjer i bit će mi drago ako damo mali doprinos u razbijanju predrasuda. Žene su, generalno, izuzetno predane svemu što rade, izrazito detaljne, analitične i fokusirane, a to su sve osobine koje su neophodne za upravljanje bilo kojim procesom u Bosnalijeku, pa smo izuzetno ponosni na naš ukupan tim, i muškarce i žene, bez kojih naš uspjeh ne bi rastao iz godine u godinu.
Kako iz vlastitog iskustva i napredovanja gledate na žene u poslovnom svijetu?
– Žene u poslovnom svijetu zauzimaju sve važnije mjesto. Svjedoci smo da su, pored biznisa, sve brojnije i u politici te sam sigurna da i naše kolege imaju manje predrasuda prema tome da žena može podjednako dobro raditi različite poslove. Biznis je definitivno mjesto gdje se žene snalaze izuzetno dobro i ostvaruju odlične rezultate. Nema ograničenja ni za jednu ženu u poslovnom svijetu, pod pretpostavkom da je u pitanju osoba koja voli da radi, stvara, doprinosi i koja uživa u dobrim poslovnim rezultatima.
Na čemu ste vi najviše radili proteklih godina?
– Najveći broj aktivnosti bio je usmjeren na procese koji se odnose na otvaranje novih tržišta, marketinške aktivnosti na postojećim tržištima, unapređenje poslovanja u širem smislu te riječi, usklađivanje rada na postojećim tržištima kroz prizmu unapređenja svih poslovnih procesa i tokova.
Šta za vas predstavlja najveći uspjeh?
– Visokokvalitetni portfolio proizvoda. Naša kompanija je potpuno modernizovana, sa zadovoljstvom je možemo pokazati posjetiocima iz bilo koje tačke svijeta i uvijek se takve posjete završe riječima hvale. Sve to ne bi bilo moguće bez vrsnih stručnjaka, na koje smo posebno ponosni. Bosnalijek kontinuirano ulaže u rast i razvoj naših stručnjaka i to je zasigurno značajna karika našeg uspjeha.
Kakve planove imate za 2022. godinu?
– Veliki planovi su usmjereni na dodatno širenje palete proizvoda praćenjem svjetskih trendova kada je riječ o prevenciji, ali i tretmanu. Također, vrlo smo ambiciozni kada je riječ o prodajnim rezultatima na postojećim tržištima te otvaranju i osvajanju novih tržišta na kojima još uvijek nismo prisutni. To je u farmaciji izuzetno kompleksan proces koji zahtijeva planski pristup svakom novom tržištu. Ujedno, u skladu s trendovima i našim kapacitetima i mogućnostima, planiramo dodatno širenje u segmentu ugovorne proizvodnje za druge proizvođače.

Gracija 417, decembar 2021.

Latest Posts

Raport

spot_img