Nedavno objavljeno

SELMA FETAHOVIĆ-ZELJKOVIĆ: Bosnalijek je riznica znanja

“Uvjerena sam da u našem okruženju, uz rad, trud, zalaganje i isporučivanje natprosječnog rezultata, možete biti na pozicijama moći bez obzira na spol, bar u privatnom sektoru”, kaže Selma Fetahović-Zeljković, direktorica Pravnog sektora u Bosnalijeku, kompanije u kojoj je od ukupnog broja zaposlenih, 73 posto žena na menadžerskim pozicijama

Razgovarala Mersiha Drinjaković
Snimci AG

Bilo je predodređeno da Selma Fetahović-Zeljković (36) postane pravnica. Otkako zna za sebe, željela se baviti pravom, i, uporna po prirodi, nije odustajala, što joj je svakako olakšalo izbore koje je pravila tokom školovanja. Krajem 2012. postala je članica pravnog tima Bosnalijeka, najveće domaće farmaceutske kompanije, koja ove godine obilježava sedam decenija postojanja, a 2015. postaje direktorica Pravnog sektora. Za sve to vrijeme, Selma svojim radom, trudom i postignućima služi kolegama i kolegicama za primjer.
Kroz Selminu priču željeli smo približiti rad u jednoj velikoj kompaniji, ali i otkriti koliko je njezino napredovanje bilo oslobođeno rodne diskriminacije, toliko prisutne u poslovnom svijetu.

Krenimo ispočetka, kako ste se našli u pravnom svijetu?
– Oduvijek sam za svaki svoj stav pronalazila argumente, voljela da diskutujem i vodim debate i privlačila me ta logičnost prava kao nauke, gdje na tačno utvrđene činjenice trebate primijeniti neku pravnu normu. Ako takve nema, onda analogijom i logičkim argumentima i općim metodama prava popunjavate tu pravnu prazninu. Pravo kao nauka zaista predstavlja logičku zagonetku koju treba riješiti. Naravno, u praksi to sve izgleda dosta kompleksnije, jer zagonetku ne rješavate samo vi nego i treća lica, ali ta ljubav prema pravnoj logici dovela me na Pravni fakultet, a onda nakon završetka fakulteta u pravni svijet.
Kako je tekla vaša karijera?
– Karijeru sam započela u notarijatu, koji je te godine kada sam ja završila fakultet bio tek uveden u naš pravni sistem, a s obzirom na to da sam od početka iskazivala interes za civilno pravo, apliciranje za rad u notarijatu bio je sasvim očekivan izbor. Tamo sam završila pripravnički staž, položila pravosudni ispit i ostala još dvije godine. Međutim, ispostavilo se da želim dinamičnije okruženje i raznovrsniji posao te sam aplicirala za posao u Bosnalijeku želeći karijeru nastaviti u korporativnom okruženju. Imala sam sreću da se kroz izvjestan period stvorila potreba za zapošljavanjem pravnika u Bosnalijeku, pa su me pozvali na razgovor. Nakon dosta dugog procesa selekcije i raznovrsnih testova, dobila sam posao stručnog saradnika za pravne poslove u Bosnalijeku, i tu sam već skoro devet godina.
Navikli smo da na rukovodećim pozicijama gledamo muškarce, a žene poput vas su primjeri za sve ostale. Kako gledate na žene na pozicijama moći?
– Nikada ne dozvoljavam sebi da dijelim ljude na muškarce i žene kada govorimo o poslovnom svijetu, već isključivo na dobre i vrijedne radnike/radnice, i to je jedini kvalitet koji u poslovnom svijetu treba da se gleda. Imam sreću da radim u okruženju u kojem to i mogu, čime se, nažalost, ne mogu pohvaliti sve žene u ovom trenutku. Radim u kompaniji u kojoj je, od ukupnog broja zaposlenih, 73 posto žena na menadžerskim pozicijama, stoga sam uvjerena da u našem okruženju, uz rad, trud, zalaganje, isporučivanje natprosječnog rezultata, možete biti na pozicijama moći bez obzira na spol, bar u privatnom sektoru.
Da li ste ikad naišli na neku poslovnu prepreku zato što pripadate ženskom spolu?
– Na svu sreću, ne. Ili sam bar uvjerena da ne. Sretne smo jer radimo u kompaniji kao što je Bosnalijek koja daje jednake mogućnosti muškarcima i ženama, a do nas je da te mogućnosti maksimalno iskoristimo. Dakle, ako sam i naišla na prepreku, nisam smatrala da je to zato što sam žena, već zato što u tom trenutku nisam bila dovoljno dobra te sam nastavila da se trudim.

“U ovo doba korone, bez džepnog pakovanja Alkosola, našeg dezinficijensa za ruke, ne napuštam kuću, a za jačanje imuniteta redovno koristim naše Royal Jelly proizvode, CVit® te vitamin B12 – Mecobalamin”

Kako je išlo vaše napredovanje u Bosnalijeku?
– Kako sam već rekla, počela sam kao stručni saradnik za pravne poslove prije devet godina. Nakon dvije godine sam napredovala u samostalnog stručnog saradnika za pravne poslove, a godinu dana nakon toga imenovana sam za direktora Pravnog sektora, i tu sam već šest godina. U početku sam radila inostrane ugovore za tržište Jugoistočne Evrope i bila zadužena za komunikaciju sa našim predstavništvima u inostranstvu. Nakon što sam napredovala, preuzela sam složenije poslove i druga tržišta te zastupanje i praćenje domaćih i inostranih sporova, a potom postala rukovodilac sektora.
Šta su vam primarno nadležnosti, čime se bavite?
– Primarna nadležnost je rukovođenje sektorom i vođenje mog tima radnika, na koji sam posebno ponosna. Mi smo tim sačinjen od pravnika, arhivara i kolega zaduženih za administrativne poslove i prijem i otpremu pošte. Mi se staramo da sva administrativna dokumentacija Bosnalijeka, koje je zaista mnogo, bude pravno usaglašena sa važećim propisima i adekvatno distribuirana i pohranjena. Pored toga, upravljamo i nadgledamo sve sporove, dajemo pravna mišljenja, procjenjujemo pravne rizike i dajemo pravne savjete nadležnim organima društva.
Šta vam je bilo posebno otkrovenje kroz rad u Bosnalijeku?
– Da mogu savladati sve, da ne postoji problem ili izazov koji nije moguće riješiti, neki uz manje, neki uz više truda, ali zaista za sve postoji način ako ste dovoljno posvećeni, razmišljate, logicirate, razmjenjujete mišljenja sa svojim timom i svaki dan čitate. Čitanje je za pravnika krucijalno. Naravno, mislim na čitanje stručne literature i eventualno literature iz srodnih oblasti s kojim ste u doticaju. U mom slučaju, to su menadžment, liderstvo i ponešto ekonomije.
Bosnalijek obilježava 70 godina postojanja; na šta ste vi ponosni kao dio tima?
– Ponosna sam što sam dio kompanije koja ima tako dugu historiju, što je rijetkost u našoj državi, i što je još važnije, tako snažnu tradiciju uspjeha i razvoja. Ponosna sam što primjećujem da Bosnalijek svakim danom postaje sve savremenija kompanija u tehnološkom i tehničkom smislu, a da naši radnici, posebno iz stručnih oblasti kojim se bavimo, mogu parirati stručnjacima iz mnogo većih, inostranih kompanija. Bosnalijek je zaista izrastao u lidera u brojnim poslovnim procesima, ne samo u BiH već i u široj regiji, tako da, kada već govorimo o tim kategorijama, svi mi možemo biti ponosni što u Bosni i Hercegovini imamo jednu ovakvu kompaniju i što je to sve rezultat rada i predanosti domaćih stručnjaka.
Kakvim je aktivnostima obilježen jubilej?
– Ova i prošla godina bile su izuzetno izazovne za Bosnalijek s obzirom na pandemiju Covida-19 i sve negativne uticaje ove globalne krize na poslovno okruženje te na ulogu koju Bosnalijek ima kada je u pitanju sigurno snabdijevanje domaćeg tržišta, naročito u uslovima blokada kojim smo svjedočili na početku ove krize. Ipak, moram istaknuti kako je Bosnalijek uspješno odgovorio svim izazovima i nastavio sa svojim razvojnim procesom, proizvodnjom novih brendova te izvozom na nova tržišta. Upravo su dodatni razvoj i usavršavanje, u gotovo svim oblastima poslovanja, najbolji način obilježavanja jednog ovakvog jubileja.
Bez kojeg Bosnalijekovog proizvoda vas ne možemo naći?
– U ovo doba korone, bez džepnog pakovanja Alkosola, našeg dezinficijensa za ruke, ne napuštam kuću, a za jačanje imuniteta redovno koristim naše Royal Jelly proizvode, CVit® te vitamin B12 – Mecobalamin.
Gdje se vidite u narednim godinama?
– Skoriju budućnost vidim upravo ovdje, jer Bosnalijek je zaista riznica znanja, nevjerovatno je koliko svaki dan možete da učite i napredujete. Nakon devet godina radnog staža i dalje mi se dogodi da moram izraditi ili dati komentar na neki ugovor sa kojim se po prvi put susrećem. Bosnalijek je sredina koja pruža mogućnosti za raznovrstan rad, kao malo koja druga, i svi mi koji imamo privilegiju raditi u ovoj kompaniji ne bismo imali ništa protiv da ovdje provedemo cijelu karijeru.

Gracija 416, novembar 2021.

Latest Posts

Raport

spot_img