Nedavno objavljeno

MIRSADA ŠEKIĆ-BURZIĆ: Sevdah je najbolji pas na svijetu

Priredila Mersiha Drinjaković
Snimci AG

Na svjetskoj izložbi pasa u češkom gradu Brno, održanoj 2. oktobra, bosanskohercegovački pastirski pas, tornjak, imena Sevdah Tor Shadow of the Stone, osvojio je titulu Best Of Breed (najbolji u pasmini) i time osvojio naslov svjetskog prvaka. Sevdah dolazi iz uzgajivačnice tornjaka Kennel od Burzića iz Bužima, a odrastao je uz Mirsadu Šekić-Burzić i njenu porodicu. Rođen je u ljeto 2019. u Dugom Selu nadomak Zagreba, a imao je samo dva dana kad je stao na Mirsadin dlan, dok je slušala riječi uzgajivača Ivana: “Mirsada, on će se zvati Sevdah, proslavit će vas i biti poznati tornjak.” Njegove riječi su se obistinile, na Mirsadinu veliku radost. Sevdah je danas svjetski šampion, najbolji u pasmini! “Ovo priznanje nam stvarno mnogo znači, nastavljamo i dalje da uzgajamo šampione”, kaže Mirsada. Ona i njen suprug Husnija počeli su uzgajati tornjake prije skoro pet godina. Prvog mužjaka i ženku su uzeli 2015. godine, a tri godine kasnije stiglo je prvo leglo, i do danas ih je bilo ukupno šest.

Tornjaci “od Burzića” brzo pronalaze svoje domove, neki kao kućni ljubimci, a većina da ispunjava dužnost po kojoj su kao pasmina poznati: da čuvaju stado. Velika ljubav prema životinjama pretočena je u posao koji daje uspješne rezultate. “Moji psi nikad nisu vezani, nikad nisu bili na lancu i slobodno se kreću. Imam boksove da mogu da ih zatvorim ako za to ima potrebe, ali ih brzo pustim da slobodno šetaju i igraju se u dvorištu”, govori Mirsada.
Burzići u uzgajivačnici imaju još jedanaest pasa, no Sevdah je za Mirsadu poseban: “On je veliki pas, a u duši je prava beba. Pun je ljubavi, kao dijete se iskreno raduje kad me vidi i uvijek je nasmijan.” Na fotografijama koje nam je poslala vidljiva je i Sevdahova povezanost sa Mirsadinom i Husnijinom kćerkom Ildom, te s koliko pažnje se ovaj pas trudi da bude nježan prema svojoj maloj gazdarici. “Iako veliki, tornjaci su nježni sa djecom. I kad druga djeca navrate u naše dvorište, Sevdah i ostali se ponašaju zaštitnički”, priča Mirsada.

I dan danas je Sevdah mala velika beba, najmlađi je u čoporu mužjaka. Malo se, kaže Mirsada, s jednim bratom zna posvađati, ali ništa strašno, a sa ženkom Jane dobio je i svoj prvi podmladak.
Mirsada voli sve pse i naglašava da tu ljubav ne određuje rasa. “Oni su tako divna bića, samo zavisi kako ih vlasnik nauči. Ako je vlasnik neodgovoran, neće ni pas odrasti kako treba. Nekad mi toliko bude krivo kad se neki incident desi, pa krive psa. Pas nije kriv što ga je neko ostavio na ulici ili što ga nije naučio ponašanju.”

Gracija 416, novembar 2021.
- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img