spot_img
NaslovnicaRaportOtvoreno 4. izdanje AJB DOC Film Festivala

Otvoreno 4. izdanje AJB DOC Film Festivala

Četvrti međunarodni festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) otvoren je prigodnim programom i projekcijom filma u Multimedijalnom centru Kovači.

Projekcijom filma Faith i Branko rediteljice Catherine Harte, u Multimedijalnom centru Kovači, otvoren je Četvrti međunarodni festival dokumentarnog filma (AJB DOC), koji će trajati do 14. septembra. Također, započelo je i prikazivanje programa u sarajevskom kinu Cineplexx, kao i online.

Nakon podsjećanja na uspjeh prošlogodišnjeg izdanja AJB DOC-a, koje je zbog pandemije u potpunosti održano online te da su filmovi koji su bili dostupni putem platforme ajbdoc.ba, pregledani više od 120.000 puta, prisutnima se obratio direktor AJB DOC Film Festivala Edhem Fočo.

On je najavio mini koncert Adnana Zilića, koji je u pratnji Ivane Đurić , Mehe Radovića, Edvina Hadžića, Adisa Sirbubala i Dine Šukala izveo muziku iz filma Džemo Lejle Kajić i Davorina Sekulića, kojim je otvoreno prošlogodišnje izdanje Festivala, kao i muziku koju je komponovao za druge filmove.

“Muzika je sastavni, nekada i krucijalni dio dokumentarnog filma. Muzikom možete prenijeti mnogo više emocija, dubinu filma, prepoznatljivost… Zbog toga smo odlučili da ove godine, naročito zbog simbolike filma koji otvara Festival, imamo i ovaj muzički dio”, rekao je Fočo.

Uslijedilo je zvanično otvorenje Festivala, a čast da to učini pripala je direktoru Al Jazeera Documentary Channela Ahmedu Mahfouzu, koji je čestitao organizatorima na četvrtom izdanju, istakavši kako to u situaciji u kojoj se nalazimo nije mala stvar.

“Sa svih strana nailazimo na izazove – kako one uzrokovane pandemijom, tako i druge koji se događaju širom svijeta – od političkih nemira, nereda, terorizma, bolesti, polarizacije itd. Sve to se prenosi i na film, ali mu je to dalo novu energiju. Mislim da je ovo samo početak neke nove renesanse filma, naročito dokumentarnog”, rekao je Mahfouz.

“Tokom Festivala ćemo imati veliku obavijest o pokretanju industrije koja će, nadam se, biti prekretnica za dokumentarni film u regiji”, dodao je.

Nakon otvaranja prikazan je film Faith i Branko, intimni dokumentarac koji prati sedmogodišnji odnos dvoje muzičara porijeklom iz različitih kultura, a potom je upriličena i diskusija s publikom britanske harmonikašice Faith Elliot i romskog violiniste Branka Ristića, protagonista filma koji su prisutnima predstavili svoju muziku zbog koje su omiljeni širom svijeta.

Drugi film koji je prikazan na otvaranju Festivala je Radio tišina autorice Juliane Fanjul, kojim je otvorena netakmičarska selekcija Last Minute Cinema. Projekcija je održana u Cineplexxu u 21 sat, a film je bio dostupan za gledanje i online.

U narednim danima, publiku AJB DOC Film Festivala očekuje još 21 dokumentarni film vrhunske produkcije. Novitet ovogodišnjeg izdanja Festivala je selekcija Smart Doc u okviru koje će biti prikazani filmovi snimljeni mobilnim telefonom, autora koji su prošle godine učestvovali na treningu pri Festivalu.

Također, od 11. do 13. septembra, u saradnji s Al Jazeera Media Instituteom, bit će održan trening “Produkcija dokumentarnih filmova pametnim telefonom” pod vodstvom Pulitzerom nagrađenog fotoreportera Damira Šagolja.

Podsjećamo i na predavanja za novinare Al Jazeerinog reportera iz Gaze Safwata al-Kahlouta o temi “Gaza: Prošlost, sadašnjost i budućnost”, koje će biti održano u nedjelju, 12. septembra, u 16:00 sati u hotelu Courtyard by Marriott u Sarajevu. Zbog pandemijskih uvjeta i ograničenog broja učesnika, potrebna je prethodna najava na info@ajbdoc.ba, uz obavezan naslov “Gaza – predavanje”.

Na AJB DOC Film Festivalu bit će dodijeljene tri nagrade. Internacionalni žiri koji čine nagrađivani filmski producent Jamel Dallali, scenaristica, rediteljica i montažerka Una Gunjak i umjetnički direktor DokuFesta Veton Nurkollari odabrat će najbolji film takmičarske selekcije Festivala i dodijeliti AJB DOC Main Award.

Svi takmičarski filmovi ulaze i u konkurenciju za nagradu programskog žirija Al Jazeere Balkans koji dodjeljuje nagradu AJB Program Award. Također, svi filmovi prikazani na AJB DOC Film Festivalu ulaze u konkurenciju za Nagradu publike.

Ovogodišnje izdanje AJB DOC Film Festivala održava se uz pokroviteljstvo BH Telecoma, a trening u partnerstvu sa Samsungom.

 

Možda vas zanima

spot_img

Nedavno objavljeno