Nedavno objavljeno

Počela je filmska čarolija

Sinoć je  svjetskim premijerama dva bosanskohercegovačka filma, DESET U POLA Danisa Tanovića i omnibusom PISMA S KRAJEVA SVIJETA sarajevske klase Bele Tarra, otvoren 27. Sarajevo Film Festival. Na otvaranju je Wimu Wendersu, jednom od najznačajnijih svjetskih filmskih autora, u Narodnom pozorištu Sarajevo uručeno Počasno Srce Sarajeva u znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti. 

Takmičarski program – igrani film  počinje večeras u 19:00 u sarajevskom Narodnom pozorištu, regionalnom premijerom debitantskog filma kosovske rediteljice Luàne Bajrami. Film je svjetsku premijeru imao ove godine na Filmskom festivalu u Cannesu. U jednom malom, zabačenom selu na Kosovu, tri žene gledaju kako drugi guše njihove nade i snove. Ništa ne može spriječiti njihov pokušaj da ostvare nezavisnost: vrijeme je da lavice počnu rikati.

Druga regionalna premijera večeras u Takmičarskom programu također je debitantsko ostvarenje, ovaj put gruzijske rediteljice Juje Dobrachkous. Film BEBIA, JEDINA ČEŽNJA MOJE DUŠE svjetsku je premijeru imao ove godine na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu, a u Narodnom pozorištu bit će prikazan večeras u 21:30. Nakon smrti svoje bake Bebie, sedamnaestogodišnja manekenka Ariadna vraća se u rodnu Gruziju da bi prisustvovala njenoj sahrani. Po povratku u domovinu dobija neobičan i neočekivan zahtjev: u skladu s davnašnjom tradicijom, kao najmlađoj u porodici, Ariadni pripada obaveza da ujedini tijelo i dušu svoje bake tako što će jednom niti konca povezati mjesto njene smrti s mjestom na kojem njeno tijelo čeka na ukop.

U Ljetnom kinu Coca-Cola, u programu Open Air večeras će biti prikazan film OTAC Floriana Zellera – dobitnik Oscara® za najboljeg glumca (Anthony Hopkins) i najbolji adaptirani scenarij (Christopher Hampton i Florian Zeller). Anthony ima 80 godina, šeret je, tvrdoglavo živi sam i odbija pomoć ljudi koje njegova kćer Anne sve češće angažuje da se brinu o njemu. Ali pomoć je potrebna i Anne – ona ne može svakodnevno posjećivati oca koji sve više gubi osjećaj za realnost. Dok njegova sjećanja blijede, koliko Anthony može ostati vjeran sebi? Kako se Anne nosi sa situacijom dok žali zbog gubitka oca iako je on i dalje živ i diše pred njenim očima?

Latest Posts

Raport

spot_img