spot_img

Nedavno objavljeno

JOHANNA STRÖMQUIST: Princ švedske rezidencije

Napisala Mersiha Drinjaković
Snimio Nikola Blagojević/Spektroom

Šestomjesečni mačak Sixten, koji je svoj dom našao u rezidenciji švedske ambasadorice Johanne Strömquist, bio je mače koje su zajedno s njegovim braćom i sestrama sa ulice spasili mostarski članovi jednog eko-huba. Ambasadorica Strömquist nam priča kako je došlo do toga: “Proljetos, kad se korona počela širiti i kad smo svi bili u lockdownu, mi u ambasadi Švedske pitali smo sve naše partnere šta bismo mogli zajedno učiniti kako bismo pomogli ljudima da prebrode ovo teško vrijeme.” Organizacija CPCD (Centar za promociju civilnog društva), jedan od njihovih partnera, predložila je da se pomogne porodicama da osnuju vlastite ekološke mikro-vrtove za uzgoj povrća kako bi se zdravo hranili a istovremeno bavili pozitivnom aktivnošću. “Uz našu podršku kroz CPCD, različiti eko-hubovi širom zemlje implementirali su ideju koja je dosegla broj od 150 porodica, a pomogli su nam i sa organskim mikro-vrtom u rezidenciji.” Zapravo, članovi eko-huba iz Mostara, koji su pomogli pri sadnji vrta u rezidenciji, spasili su s ulice nekoliko mačića koji su ostali bez majke, te ih hranili iz flašice. Jedan od njih bio je Sixten. “Bila je to ljubav na prvi pogled i ponudili smo da ga udomimo”, govori ambasadorica, koja je i u djetinjstvu imala macu s kojom je provodila dane.
Kad je Sixten stigao, bio je star otprilike devet sedmica i još uvijek bio pomalo slabašan, te je bio na terapiji i veterinarskom nadzoru prvih mjesec dana. “Sada je izrastao u tako lijepog mačka”, govori ambasadorica. Uz švedsko ime Sixten, mačak je dobio i svoje internacionalno ime Ziggy, inspirirano albumom Davida Bowieja. “Otkako je stigao, on je postao princ rezidencije i vlada našim životima. Jako je sladak, ali i vrlo inteligentan. Zna tačno kako doći do onoga što želi.”
Kao i sve mačke, i Sixten voli biti tamo gdje ne bi trebao biti. “Iznad svega voli mi se naći na putu kada radim od kuće i tipkam na kompjuteru. Jednostavno legne na tastaturu kako bi me natjerao da prestanem. Kućni ured je zaista jedno od njegovih omiljenih mjesta. Većinu vremena mirno sluša online sastanke, ali ponekad osjeća da mora izaći pred kameru, i to ne baš u pravom trenutku.” O Sixtenu se najviše brine ambasadorica, koju je i izabrao da bude njegova najbolja prijateljica, ali i ostali članovi rezidencije mu pružaju puno pažnje i ljubavi. “Vrlo je prijateljski raspoložen i društven, pa je onaj ko se želi igrati s njim i njegov najbolji prijatelj u tom trenutku.” 
Ambasadorica Johanna Strömquist druženja sa Sixtenom opisuje kao najbolju antistres terapiju. “Njega nije briga za Covid-19, jednako je sretan svakog dana. A iznad svega, on stvarno zna i kako uživati u životu i kako se opustiti. To je vrlo inspirativno. Zaista mogu preporučiti onima koji to mogu da se pobrinu za spašenu mačku ili psa i pruže im dom ispunjen ljubavlju, a time će dobiti malu zabavnu osobu u svom domu.”

Gracija 403, 27.11.2020.

Latest Posts

spot_img

Raport

spot_img