spot_img

Nedavno objavljeno

GORDANA GASHA MILADINOVIĆ: Mačak koji je ukrao moje srce

Napisala Mersiha Drinjaković
Snimio Nikola Blagojević/Spektroom

U život stilistice i modne novinarke Gordane Gaše Miladinović prije dvije godine ušao je jedan preslatki mačak. Bio je to zapravo početak njezine ljubavne priče sa sadašnjim momkom Nedimom, koji je, kako nam priča, udomio mačka sa ulice i Gaša ga je upoznala kad je imao nepunu godinu dana. “Uvijek sam više preferirala pse, ali ovaj mačak mi je potpuno ukrao srce i razbio moje predrasude prema mačkama.”
Šaban, kako se mačak zove, ima tri godine. I sve je promijenio: “Radost i ljubav koju unosi u naš dom je nezamjenjiva. Smatramo ga i tretiramo kao člana porodice. On nas, naravno, iskorištava i potpuno je jasno da mu se sve želje bez pogovora ispunjavaju. Ja lično sam ga strašno razmazila.” Mačak je dobio i svoj profil na Instagramu, a možete ga naći pod imenom @shaban.the.cat.shaman.
Njegov neobični karakter je posebna priča: kad je bio mali, odrastao je uz psa i danas ima neka pseća ponašanja, naprimjer, dolazi kad ga se zovne. Gaša kaže da živi puni mačorski život, što znači da svaku večer izlazi i vraća se ujutro. Svakog jutra s prozora Gašinog i Nedimovog stana se začuju povici Šabane! Šabane! – i, Šaban došeta do kuće, na pripremljeni doručak. U februaru postane nesnošljiv i zna otići na pet dana od kuće, ali, veli Gaša, sve je to dio šarma života sa Šabanom. Kuća mu dođe kao hotel gdje ga se mazi, pazi i hrani. “Zna se nekad vratiti s ranama od borbe za teritorij, a onda dobije posebnu pažnju.”
Gaša i Nedim su ove godine otišli na odmor, a Šabana ostavili kod roditelja, no njemu se to nije svidjelo, pa je pobjegao. “Nekako se vratio do zgrade u kojoj stanujemo i čekao nas sedam dana. Roditelji su ga uzalud tražili i dozivali. Tek kada smo se mi vratili, pojavio se iz žbunja sav prekriven čičcima i malo ljut što smo ga ostavili.”
Gaša je uglavnom zadužena za maženje, dok se Nedim žrtvuje da ga vodi napolje ukoliko mu se prohtije da izađe usred noći. “Shvatio je i kako lift funkcioniše, pa čeka mirno.” U Šabanovom životu Nedim je glavni lik, jer je odrastao sa njim, no Gaša se ne treba brinuti. “Naša uzajamna ljubav se ne može poreći. Zna da me traži kada nisam kući i onda obavezno leži na mojim stvarima.” Gaša nam na kraju kaže kako je njezin prvi ljubimac bio mađarski ovčar Bak s kojim se živjela 17 godina, te da joj je njegovo uspavljivanje, kad od starosti nije mogao ni stati na noge, izazvalo veliku bol. “Strašno smo ga voljeli. Kad odem kod roditelja, ponekad mi se čini da mu čujem šapice po parketu.”

Gracija 404, 11.12.2020.

Latest Posts

spot_img

Raport

spot_img