Nedavno objavljeno

BELMA UŠTOVIĆ: Nahraniti životinju je kao nahraniti svoju dušu

Napisala Mersiha Drinjaković
Foto Privatna arhiva

Sarajka Belma Uštović, poduzetnica u turističkom sektoru, odrastala je sa životinjama i uvijek ih je voljela. Pa i kad ju je život odveo na čak 28 godina van BiH, u Belgiju, gdje je radila kao menadžerica za Nespresso, našla je načina da se druži s njima. Danas, kad već četiri godine ponovo živi u rodnom gradu, društvo joj prave četiri prekrasna psa i petnaestak maca u bašti i oko zgrade koje pazi i hrani.
Tama je stigla prva, kao povrijeđeno štene iz Valjeva. “Ona ima posebnu emocionalnu inteligenciju. Kada smo je uzeli imala je parvo i štenećak, jedva se izvukla. Nisam uopšte u tom životnom periodu planirala da imam cuku, ali ljubav se desila. I nas dvije se volimo već sedam godina. Veoma je emotivna, obožava ljude i bebe”, priča nam ova žena velikog srca koja je udomila još tri psa: Archieja, Džekija i Jessy, a avanture svojih cuka i maca objavljuje na Facebooku i Instagramu pod imenom Dnevna doza Džekca.

Tara i Džekac

Džeki, mali petogodišnji bleso, kako mu tepa, nema mira ni sekunde. “On je mrva, ali je ubijeđen da je pitbull”, kaže. Stigao je iz Moskve i živio je sa Belminim bratom nekoliko mjeseci prije nego je došao kod nje. A Archieja, “starog glumca, kulturnog i zgodnog, punog ljubavi i dobrote”, pronašla je ostavljenog na Bjelašnici. “Oko nas se vrtio bijeli mršavi cuko, zatim nestao, da bi se vratio sav krvav jer ga je napao čopor pasa. Brat i ja smo ga odveli veterinaru, a nakon operacije i kastracije odlučili ga zadržati dok mu ne nađemo dom. Ali on je svoj dom već našao kod nas. Previše je vezan za mene i ima male napade panike ako me nema. Archie je tako dobar i ima tako smirenu energiju da ga sve cuke i mace vole.” A Jessy je, opisuje Belma, gipsy u duši. Nju su komšije našle pored kontejnera, kao štene, kad je u Sarajevu pao veliki snijeg. “Jessy je najpametnija, nekad s poštarom zna obići cijelu mahalu, jer tako, ona misli, čuva ulicu. I onda se vrati kući. Ona i Archie su kao stari bračni par.”
Odmalena navikla da nahrani psa ili mačku s ulice, Belma godinama spašava napuštene životinje, petnaest ih je smjestila u pansione i stalno je u potrazi za njihovim konačnim domom. Brine i o puno maca koje je, jednu po jednu, sterilisala i kastrirala. “Sve imaju imena: Mr Big, Samantha, Miranda, Charlotte, Denzel, Kylah, Zabo, Obama, Donald, Lalo, Lala i Shefika. I još maca u prolazu koje samo svrate da jedu. A imamo i ježa Harryja i njegovu familiju.” 
Danas s tugom govori kako su vremena drugačija, ljudi tjeraju pse i djeci stvaraju strah od njih, mace šutaju nogama… “Empatija je nestala. Znam da su teška vremena, ali nahraniti životinju je kao nahraniti svoju dušu.” 
Uz pomoć prijatelja i organizacija za spašavanje životinja udomila je oko 90 pasa u zadnje četiri godine. Usto, ona i njena prijateljica Amela imaju 15 pasa u pansionu koji čekaju domove. “Ali, kako je sada svima kriza, sve je teže i teže. Ipak, najvažnije je da su oni na sigurnom.”

Gracija 395, 7.8.2020.

Latest Posts

Raport

spot_img