spot_img

Nedavno objavljeno

UNA BEJTOVIĆ: Svilena Lina Medolina

Napisala Mersiha Drinjaković
Snimio Nikola Blagojević/Spektroom

Sarajka Una Bejtović, savjetnica za odnose s javnošću i predavačica prezentacijskih vještina, oduvijek je važila za, kako kaže, “dog person”, ali se prije nekoliko mjeseci bez ostatka zaljubila u jednu mačku, i to pasmine Maine coon – Linu. “U čudu sam i danas. Kad sam razmišljala da nabavim mačku i to podijelila na Facebooku, ljudi koji me dugo poznaju su se šalili i pitali da li mi je profil hakiran i imam li krizu identiteta.”

A izbor je pao na mačku Maine coon jer je po ponašanju vrlo slična psu, a to se Uni učinilo zanimljivim. Što je više otkrivala o ovoj vrsti, sve se više zaljubljivala. “Htjela sam mačku koja liči na Garfielda i tražila crvenog mačića. Na kraju sam našla slobodne mačiće u odgajivačnici Svindoff u Srbiji. Kada su mi poslali Lininu sliku – potrazi je došao kraj! A tek rep! Prespektakularan joj je rep. I te uši sa malim “antenicama” zaista je izdvajaju od svih drugih vrsta mačaka. Liči na malog lava i nije ni čudo da je trogodišnji sin moje rodice, kad je vidio njene slike, pitao: Mama, je ji to jav?”, priča Una.

Lina je, zapravo, bila iznenađenje za Uninu pokćerku Henu na njen 10. rođendan, koji je proslavila 23. marta. Pod vrlo sretnim i spretnim okolnostima, macu su uspjeli prebaciti preko granice, pa im je period izolacije prošao u bavljenju novom članicom domaćinstva. “Sad joj je sedam mjeseci, što niko ne vjeruje jer je baš velika, ali je pravi razigrani mačić od preko šest kilograma.” I pored ogromne pažnje i mažnje koju dobiva od svih ukućana, Lina je Henina maca i djevojčica je vrlo odgovorna kada je riječ o redovnoj brizi: mijenjanju pijeska, promjeni vode i hranjenju, te češljanju i čišćenju ušiju i krmelja. Kako Henu drže podalje od društvenih mreža, jer je još mala, napravljen je kompromis i sada Una i Hena zajedno održavaju macin Instagram profil @linamedolina. “Heni sam objasnila da je nama to arhiva Lininih lijepih slika i da nije važno koliko ima pratilaca. Henu raduje da se bavi njome i na takav način te da podijeli sa svijetom koliko ona voli svoju mačku i kako je lijepa. No, nakon ovog teksta očekujemo navalu fanova i da Lina postane influenserka među mačkama”, smije se Una.

Lina najviše voli Henu, prati je u stopu i mjauče pred vratima kad djevojčica ode do prodavnice, te spava samo u njenom krevetu. “Mi ostali se kod njenog visočanstva moramo najaviti na audijenciju i čekati da baš bude pospana kako bismo je malo pomazili i čuli kako neviđeno glasno prede. A ja u životu nisam doživjela da je maca tako mekane dlake, pa joj tepam i zovem je moja svila. Zaista se uvlači pod kožu tom svojom suptilnošću i gracioznim držanjem.” I Unin posinak Emin ima svoje rituale sa Linom: kad se vrati naveče sa treninga uzme je u naručje i ljubi i gnjavi, a ona u tome uživa jer se osjeća sigurno. Una odmalena voli životinje, a dosad je dva puta imala pse, Garu i Anju, i to u periodu od četvrtog razreda osnovne škole pa do kraja fakulteta. “Strašno sam ih voljela i navikla na tu blentavu bezuvjetnu pseću ljubav i odanost, tu instant povratnu informaciju i emociju. Utoliko mi je neobično kad Lini tepam i dozivam je, a ona me i ne konstatuje. Neki dan sam na Twitteru napisala da se previše pravim pametna za osobu koja dubi na glavi da osvoji naklonost sedmomjesečne mačke.”

Gracija 393, 10.7.2020.

Latest Posts

spot_img

Raport

spot_img