Nedavno objavljeno

TESTIRALI SMO GALAXY S21 ULTRA 5G: Izvan granica mobilne tehnologije

Samsung Galaxy S21 Ultra 5G je mobitel koji nas je oduševio više nego njegov prethodnik Galaxy S20 Ultra. Zapravo, ovo je dosad najbolji i najsveobuhvatniji Samsungov pametni telefon

Napisao Nedim Pećanin

Krenimo s dizajnom. Samsung Galaxy S21 Ultra izgleda slično kao i njegov prethodnik s prednje strane, ali se redizajn, ipak, da primijetiti. To možete vidjeti kada okrenete telefon i pogledate kamere koje se sada “nadovezuju” sa ivice uređaja. Ovaj prelaz izgleda jako lijepo i jedinstveno, iako je dio koji sadrži kamere vrlo velik, što čini mobitel klimavim kada je postavljen na stolu. Ipak, zasigurno možemo skinuti kapu Samsungu na dizajnu ove mašine.
Sa 6,8 inča, displej S21 Ultra je manji od displeja Galaxy S20 Ultra (6,9 inča), ali to u praksi nećete uočiti. Još je upadljivije to što su rubovi displeja blago zaobljeni, dok S21 i S21 Plus imaju potpuno ravni zaslon. Ti su zaobljeni rubovi vrlo suptilni, ali to možete vidjeti i osjetiti kada koristite S21 Ultra. Galaxy S21 Ultra ujedno je i jedini iz serije S21 koji ima QHD displej rezolucije 3200 x 1440 piksela. Kvaliteta displeja je izvrsna i zadovoljstvo ga je gledati. Sve izgleda super oštro, boje izgledaju lijepo, a može biti i vrlo svijetao. Rubovi su također vrlo tanki i rupa na kameri se tokom upotrebe teško uočava.
Ne morate brinuti o hardveru Galaxy S21 Ultra, jer je jednostavno odličan. Uređaj radi na procesoru Exynos 2100, a ima i 12 GB RAM-a te standardnih 128 GB prostora za skladištenje. Performanse su vrlo dobre i S21 Ultra je sigurno jedan od najbržih telefona u ovom trenutku. Tokom našeg perioda testiranja nijednom nismo osjetili zaleđivanje slike ili procesa. Važno je znati da Galaxy S21 Ultra nema podršku za micro-SD, tako da ne možete sami proširiti memorijski prostor. Ako mislite da vam treba puno prostora za pohranu, pametno je uzeti verziju od 256 GB.

Nevjerovatna poboljšanja

Galaxy S21 Ultra uglavnom odlikuju kamere, a Samsung je napravio nevjerovatna poboljšanja. Na zadnjoj strani su dva zum objektiva, nešto što rijetko viđamo na Android telefonima. U pitanju su dva telefoto objektiva od 10 megapiksela, jedan sa 3x optičkim zumom i jedan sa 10x optičkim zumom. Galaxy S21 Ultra također slika vrlo lijepe fotografije ako ne planirate puno zumirati. Glavna kamera od 108 megapiksela je ažurirana i Samsung je riješio probleme autofokusa koje je kamera imala sa S20 Ultra. Ovo je sjajno jer eliminira gnjavažu oko fokusiranja fotografija. Snimljene slike su vrlo lijepe, imaju puno detalja i dobar dinamički opseg.
Galaxy S21 Ultra također se drži u mraku. Primarna kamera je svijetla i pomaže joj odličan noćni način rada. To vam omogućava da napravite oštre i jasne fotografije čak i u uslovima slabog osvjetljenja.
Galaxy S21 Ultra ima bateriju od 5000 mAh i to se nije promijenilo u odnosu na njegovog prethodnika. Ipak, telefon u praksi izdrži mnogo duže. Tamo gdje smo se borili da dođemo do kraja dana sa S20 Ultra, to više nije problem sa S21 Ultra. Zapravo, tokom našeg testnog perioda, uređaj se trebao opet napuniti tek nakon dan i po. Značajno poboljšanje.
Galaxy S21 Ultra je bez sumnje najbolji i najopsežniji Samsungov pametni telefon do danas. Zaista nema velikih nedostataka, a napravljena poboljšanja su odlična i očigledna. Kamere, na koje se Ultra uglavnom fokusira, puno su bolje, a i u svim ostalim dijelovima telefona teško da se može išta kritikovati.
Ako odlučite kupiti S21 Ultra, dobit ćete jedan od najimpresivnijih Android telefona u ovom trenutku, a i ikada. Samsung sa Ultra serijom ruši granice mobilne tehnologije, koja ni ove godine vjerovatno neće biti nadmašena.

Latest Posts

Raport

spot_img