Nedavno objavljeno

Kendall Jenner na meti kritika zbog tekile

Manekenka Kendall Jenner najavila je na Instagramu vlastiti brend tekile “818”, a zatim su uslijedile optužbe

Nakon što je prije dva dana predstavila svoj novi brend tekile, nazvan 818 Tequila (po pozivnom broju grada Calabasasa u Kaliforniji), supermodel Kendall Jenner optužena je za prisvajanje i “iskorištavanje meksičke kulture”, piše Independent.

Dvadesetpetogodišnja manekenka i zvijezda rijalitija “Keeping Up With the Kardashians” svoj je poduhvat predstavila u utorak, 16. februara, kada je na Instagramu podijelila video na kojem pijucka tekilu, kao i fotografije bočica tog pića, s natpisom: “Gotovo četiri godine sam na putu stvaranja tekile s najboljim okusom.”

U postu, Jenner objašnjava da “nakon desetina testiranja  okusa naslijepo, odlazaka u našu destileriju, anonimnog ulaska na svjetska degustacijska takmičenja i POBJEDE”, ona misli “uspjeli smo”.

“Ovo je sve što pijemo posljednjih godinu dana i jedva čekam da ga se i drugi dočepaju i uživaju koliko i mi! @drink818 dolazi uskoro”, dodala je Kendall.

Iako Kendall Jenner nije prva poznata ličnost koja je lansirala brend tekile, jer George Clooney i Dwayne Johnson imaju kompanije za proizvodnju ovog pića, njena objava je naišla na trenutnu reakciju. Mnogi su je optužili za “prisvajanje kulture” i za zaradu od industrije koja je sastavni dio meksičke ekonomije.

Tekila dolazi iz grada Tequila u meksičkoj saveznoj državi Jalisco, gdje je napravljena od biljke agave, koju beru poljoprivrednici tog područja.

Prema Kendall Jenner, i njena tekila “818” potiče iz Jalisca, međutim, kritike sugeriraju da je ona “uzimala od lokalnih meksičkih zanatlija i profitirala od naše tradicije i poljoprivrede”, navodi Independent.

“To da Kendall Jenner pravi tekilu čini mi se pogrešnim … ta ideja da bijele zvijezde uzimaju od lokalnih meksičkih zanatlija i profitiraju od naše tradicije i poljoprivrede, a posjećuju jedino Cabos i Puerto Vallartu samo zbog odmora …”, tvitala je jedna osoba.

Još jedna objava na Twitteru glasi: “Ja sam iz Jalisca i sviđa mi se Kendall Jenner, ali ovo mi nije u redu, neću piti njenu tekilu. Prestanite iskorištavati meksičku kulturu radi zarade. Podržite manje brendove tekile, oni su puno bolji.”

Latest Posts

Raport

spot_img