Nedavno objavljeno

KARCINOM DOJKE NIJE KRAJ

Doc. dr. sc. Inga Marijanović dr. med, specijalist onkologije i radioterapije, podijelila je s nama podatke o važnosti programa ranog otkrivanja raka dojke i prevencije i liječenja ovog oboljenja, s posebnim osvrtom na bolest kod mlađih pacijentica

Rak dojke najčešće  je  sijelo  raka u žena. U nastanku raka dojke  važno je  postojanje različitih rizičnih čimbenika i njihova međuovisnost. Između brojnih rizičnih čimbenika najviše pozornosti se posvećuje dobi, genetici, hormonskim i reproduktivnim čimbenicima, promjenama u tkivu dojke, načinu života  Reproduktivne značajke povezane s povišenim rizikom za rak dojke uključuju: ranu menarhu, kasnu menopauzu, stariju dob kod prvog poroda (iza 30. godine) i nerađanje. Rizik za obolijevanje raste s godinama života. Starenje žene prati progresivni i  kontinuirani porast incidencije i prevalencije te je karcinom dojke predominantno bolest  žena postmenopauze. Gotovo 45posto  žena s novodijagnosticiranim rakom dojke starije je od 65 godina. Otprilike oko 7% svih novootkrivenih slučajeva raka dojke otkrije se kod žena mlađih od 40 godina života. Obolijevanje istoga prije 30. godine života je rijeđe, ali moguće i u toj životnoj dobi. Dobna skupina u kojoj unazad nekoliko godina bilježimo porast učestalosti u obolijevanju od raka dojke je skupina od 30 do 40 godina. Neke osobe imaju sklonost razvoju raka dojke jer nose naslijeđene mutacije gena uključenih u proces nastanka raka. Oko 5-8%  vezano je  za isti. Kod mlađih žena  s novodijagnosticiranim rakom dojke postoji veći rizik za razvoj agresivnijih podtipova bolesti u odnosu na starije bolesnice. Mlađa dob smatra se čimbenikom rizika za povrat bolesti i smrtni ishod. Stoga je i izbor liječenja od ključne važnosti kod mladih žena. 

Rak dojke je vrlo ozbiljna bolest koja to ne mora biti ako se na vrijeme otkrije. Izlječiv je  u više od  90 posto slučajeva ukoliko se otkrije u ranom stadiju bolesti.  Naša zemlja nema metodu probira, obvezan mamografski pregled.  Uvođenjem  istoga  poboljšali  bi se ishodi liječenja, jer tom metodom otkrivamo  rak  dojke u ranom stadiju. Za uspješan tretman  potrebna je i dostupnost moderne dijagnostike i adekvatne  terapije. Liječenja  raka dojke ovisi o  patohistološkom podtipu tumora i može podrazumijevati čitav niz onkoloških modaliteta  u ovisnosti o prethodno navedenome,  kemoterapija, radioterapija, hormonska,  imunoterapija, ciljana  terapija.

Unatoč velikom napretku kako u  dijagnostici i liječenju raka dojke, zdravstveni sustavi suočavaju se s višestrukim  izazovima u stvaranju i podršci velikog broja zdravstvenih projekata  koji mogu poboljšati ishode liječenja .

U BiH prema dostupnim podacima godišnje se otkrije oko 1.500 novih slučajeva raka dojke koji je i dalje najčešći malignitet kod žena. Ne postoje točni podaci o broju oboljelih, jer ne postoji jedinstveni registar za rak koji je ključan i za planiranje, praćenje i liječenje onkoloških pacijenata.

Potrebno je poboljšati uvjete u cjelokupnom  društvenom okruženju i senzibilizirati javnost za teškoće onkoloških pacijenata, organizirati  onkološka savjetovališta pri zdravstvenim institucijama, osvjestiti, osnažiti i motivirati udruge koje pružaju uzajamnu pomoć i podršku onkološkim pacijen­tima te omogućiti dostupnost svih sustavnih onkoloških terapija u skladu s definiranim nacional­nim  i međunarodnim smjernicama o liječenju, uz kontinuirani nadzor ishoda specifičnih za liječenje.

Kada je riječ o stupnju izlječenja, daleko smo od zapadnog svijeta, upravo zato što nemamo programe prevencije i dijapazon liječenja. Već spomenuto,  u ranom stadiju možemo govoriti o raku dojke kao izlječivoj bolesti. Otkriven u fazi kada je manji od dva centimetra, i ako nema pozitivnih limfnih čvorova u pazušnoj jami, šanse za izlječenje prelaze 96 posto. Međutim, prema najnovijim rezultatima, rak dojke  i u metastatskom stadiju bolest sa  adekvatnom terapijom  može se  držati pod kontrolom dugi vremenski period. Važno je naglasiti da stupanj izlječenja generalno ovisi o stadiju u kojem se bolest otkrije.

Savjet  ženama  je redovita  kontrola dojki i  praćenje istih ovisno o dobi žene i postojanju povišenog rizika za obolijevanje od raka dojke. Svaka žena bi barem jednom mjesečno trebala sama pregledati dojke, a godišnje otići na liječnički pregled.

S vremenom je liječenje raka dojke postalo sve složenije. Potreban je alat i planiranje  kako bi najbolje iskoristili raspoložive resurse za poboljšanje zdravstvene zaštite  žena. Zahvaljujući povećanoj svijesti, ranom otkrivanju kroz probir, poboljšanim  metodama liječenja i dostupnosti  zdravstvenim uslugama, pacijentice  dobivaju šansu za dug i kvalitetan život.  Potpunom implementacijom  svega navedenoga,  rezultate liječenja pacijentica sa rakom dojki približili bismo rezultatima zemalja u okruženju.

 

LEE-P13-28/12/2020-BH-BA2012287579
Novartis BA d.o.o.
Antuna Hangija bb, Sarajevo, BiH

 

- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img