Nedavno objavljeno

Njihova godina: MUSTAFA MEHIĆ MUJČE

Kao i prethodnih, tako i na kraju 2020., pandemijske godine, ističemo ličnosti koje su proteklih 12 mjeseci nadvisile domet uobičajenog i to zahvaljujući svojoj kreativnosti, radu, talentu i upornosti te stvorile važna autorska djela i ostvarile podvige hvale vrijedne. Predstavljamo vam žene i muškarce koji 2020. mogu nazvati godinom profesionalnog uspjeha i plemenitih ostvarenja. Oni su: rediteljica Jasmila Žbanić, biciklistkinja Lejla Tanović, mladi pravnik Mustafa Mehić Mujče, političarka Irma Baralija, novinarka Semira Degirmendžić, prosvjetna radnica Olivera Nedić, muzikologinja Alma Ferović Fazlić te aktivisti Lejla Kusturica i Nihad Suljić

Napisala Mersiha Drinjaković
Snimio Nikola Blagojević/Spektroom

Četrnaestog septembra ove godine, Mustafa Mehić Mujče, položio je 49. ispitni test i postao prva slijepa osoba koja je diplomirala na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Zbog pandemije, završni ispit položio je online – i to iz dnevnog boravka vlastitog stana, kupljenog netom prije toga zahvaljujući nekolicini dobrih ljudi. Dva mjeseca nakon što je diplomirao, prijavio se na javni poziv za prijem pripravnika na poziciju stručnog saradnika za kadrovske poslove i radne odnose u Elektroprivredi BiH. Nakon pismenog i usmenog testa, stručna komisija ga je izdvojila kao najboljeg kandidata i – dobio je posao! “Sretan sam i zadovoljan, okružen divnim kolegicama i kolegama, koji mi pružaju nesebičnu podršku”, kaže 24-godišnji Mujče. Zahvalan je roditeljima u Gračanici, Mirsadi i Ramizu, i bratu Adnanu, koji živi i radi u Ljubljani. Također, zahvalan je prijateljima i prijateljicama koji su godinama uz njega, kao što su Anesa Agović iz nevladine organizacije Global analitika, sportista i triatlonac Tomislav Cvitanušić, njegov trener s kojim je prije četiri godine istrčao Sarajevski polumaraton, te novinar i advokat Senad Pećanin i njegova porodica.
Na kraju nam dodaje da mu je u ovoj godini još neko uljepša život: “Moram da spomenem mog mačića Marleya, kojeg sam prije malo više od mjesec dana udomio i s kojim živim. Divan je, umiljat, razigran i s njim mi nikad nije dosadno.”

Latest Posts

Raport

spot_img