spot_img

Nedavno objavljeno

Decenija Nestlé ulaganja u zdravije generacije u regiji

  • Nestlé i partneri iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, te Srbije održali konferenciju “Savez za zdraviju budućnost”

  • Predstavljeni još ambiciozniji planovi za budućnost projekat, koji uključuju veći broj djece, roditelja, partnera te povećanje Nestlé investicije za 25% u odnosu na raniju godinu

Konferencijom “Savez za zdraviju budućnost” Nestlé i partneri obilježili su 10 godina snažnog prisustva u zemljama regije. Pred više od 150 stručnjaka iz područja nutricionizma, zdravlja i obrazovanja, raspravljalo se o prehrambenim i zdravstvenim trendovima unutar regije, te o budućnosti hrane. Predstavljeni su i rezultati regionalnog projekta kompanije, koji je od početnih 2.000 djece tokom prethodne decenije obuhvatio više od njih 200.000 iz 1.776 osnovnih škola u Bosni i Hercegovini (projektom Zdravo), Hrvatskoj (projektom Vrtim Zdravi Film), te Srbiji (projektom Zdravo rastimo).

Prehrambeni i zdravstveni trendovi prikazani su kroz rezultate istraživanja o navikama i ponašanju osnovnoškolske djece kada su u pitanju prehrana, dijeta, te tjelesna aktivnost, kao i vrijeme provedeno uz ekrane. Istraživanje pokazuje da, prosječno, svega trećina djece u regiji ima preporučenih 5 obroka dnevno, čak 1 od 10 njih ne jede u obrocima, dok su s druge strane dobri pokazatelji da redovno doručkuje 7 od 10 djece. Znanje o optimalnom dnevnom nivou tjelesne aktivnosti posjeduje približno 50% djece, ali svejedno je minimalno 60 minuta dnevno tjelesno aktivno manje od 40% njih.  Svojom tjelesnom težinom zadovoljno je nešto manje od 50% djece, a čak 8 od 10 njih stalno ili povremeno razmišlja o svojoj težini.

„U posljednjih 5 godina, evidentan je porast broja djece koja pred ekranom provode znatno više vremena nego je to preporučeno. Paralelno sa ovom pandemijom fizičke (ne)aktivnosti, koja je prisutna u zemljama regije, raste i nezadovoljstvo djece fizičkim izgledom. Ovi rezultati nam ukazuju da je potrebno nastaviti s edukacijom djece, ali i njihovih roditelja, kao i subjekata u školama, kako bismo utjecali na pozitivne trendove.“ izjavio je prof. dr. Erol Kovačević, profesor na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu.

Kada je riječ o budućnosti hrane, naglasak je na pružanju pomoći roditeljima i odgajateljima u usmjeravanju djece prema zdravim životnim navikama, te prilagođavanju portfolija proizvoda globalnim trendovima, naglasili su iz kompanije Nestlé. Ljudi danas sve više traže ravnotežu u što boljem izboru namirnica, s naglaskom na namirnice biljnog porijekla. S obzirom na to da su prirodni resursi ugroženi, moramo razmišljati o održivom sistemu hrane – ne samo o namirnici, nego i o cijelom putu njenog nastanka. Bez zdravog okoliša nema ni zdrave hrane. Na tom putu oslonit ćemo se na nauku i nove tehnologije, koje će dati rješenja za optimalan uzgoj hrane.” izjavila je mag. nutr. Koraljka Novina Brkić, Nestlé Adriatic.

Na konferenciji se raspravljalo i o uzrocima nastanka i nestanke debljine kod djece, te potrebi multidisciplinarnog pristupa zdravlju. „Gotovo 30% djece u Evropi ima prekomjernu tjelesnu masu, a situacija u regiji nije puno drugačija. Budući da dijete nije odgovorno za svoje zdravlje i nutritivni status, već njegovi roditelji, ali i cjelokupno društvo na lokalnom i globalnom nivou, potrebno je ustrajno raditi na motivirajućem okruženju“ – izjavila je dr.sc. Tena Niseteo, predsjednica Hrvatskog saveza nutricionista.  

O načinima na koje se promijenila struktura bolesti i čimbenicima koji utječu na zdravlje govorila je u svom izlaganju predsjednica Evropskog udruženja za dječju gastroenterologiju, hepatologiju i prehranu, prof.dr.sc. Sanja Kolaček: „Prvih 10 godina djetetovog života je ključno, tokom tog razdoblja različiti okolišni čimbenici, poput prehrane, tjelesne aktivnosti i zagađenja, mogu utjecati na to da u kasnijim decenijama života osoba obolijeva od raznih autoimunih, kardiovaskularnih i drugih bolesti. Ako nešto želimo mijenjati, moramo to raditi u tih prvih 10 godina i za to nije dovoljan jedn profil stručnjaka već je potreban tim, podrška šire zajednice. Samo uporan timski pristup može učiniti razliku.

Na kraju konferencije, koju je moderirala prof.dr.sc. Darija Vranešić-Bender, govornici su se složili da su uloga roditelja, saradnja privatnog i poslovnog sektora, te vršnjačka edukacija ključni za odgoj zdravijih generacija. U skladu s time, kompanija Nestlé najavila je još ambicioznije planove. „Budućnost projekta vidimo kroz povećanje broja uključene djece i roditelja, povećanje investicije od 25 posto u odnosu na raniju godinu, nastavku suradnje s našim dosadašnjim partnerima, te povezivanju s drugim nacionalnim programima s ciljem stvaranja zdravijih navika kod djece.“ – zaključila je Neli Angelova, direktorica komunikacija za JI tržište, te pozvala sve dionike na zajedničko djelovanje.

O PROJEKTU LOKALNO

 Globalna inicijativa Nestlé for Healthier Kids provodi se u više od 80 zemalja svijeta s ciljem educiranja djece osnovnoškolske dobi o važnosti pravilne prehrane i bavljenja tjelesnom aktivnošću.

  • Regionalno se projekt provodi kao Zdravo u Bosni I Hercegovini, Vrtim Zdravi Film u Hrvatskoj, te Zdravo rastimo u Srbiji.
  • Promocija proizvoda internim je politikama strogo zabranjena.
  • Tokom 10 godina, na razini regije, kroz projekt je educirano više od 200.000 učenika iz 1.776 osnovnih škola te 32.256 roditelja, dok je u implementaciju uloženo gotovo 400.000 eura.
  • Atletski savez partner je u provedbi projekta Zdravo.
  • U BiH je, kroz projekt Zdravo, od početnih osam škola i 550 učenika, do ove godine sezone obuhvaćeno 198 učenika iz 252 osnovne škole, te 5.700 roditelja, uz investiciju kompanije od preko 300.000 eura.

 

 

 

Latest Posts

spot_img
spot_img

Raport

spot_img