spot_img

Nedavno objavljeno

ZVONKO KOMŠIĆ: Više nema izgovora, svi možemo biti humani!

Producent i novinar televizije N1 za naš magazin govori o svom ambasadorskom angažmanu u jednom od najvećih sportskih, ali i humanitarnih projekata “Race for the Cure”. Zvonko je do sada mnoge animirao da se registriraju na stranici www.raceforthecure.edu, daju svoj simboličan doprinos i na taj način budu podrška ženama koje se svakodnevno bore protiv raka dojke. Još nije kasno da postanete članom njegovog tima

Napisala Lejla Lojo-Karamehmedović
Snimio Nikola Blagojević/Spektroom

Na svim društvenim platformama uveliko je u toku promocija jednog od najvećih sportskih događaja u našoj zemlji: trka/šetnja za ozdravljenje “Race for the Cure”, koja se održava 25., 26. i 27. septembra. Nažalost, zbog epidemiološke situacije ove godine neće biti organiziran veliki događaj koji je prošle godine u Sarajevu okupio blizu 9.000 učesnika, ali zato se možete registrirati putem stranice www.raceforthecure.eu, uplatiti simboličnu donaciju i, najvažnije, biti podrška ženama koje boluju od karcinoma dojke. A, zadnjeg vikenda u septembru, u skladu sa svojim mogućnostima i epidemiološkim mjerama, simbolično trčite ili šetajte u svom naselju, šetalištu, parku, obližnjoj planini.

Jedan pregled može biti ključan

Jedan od ovogodišnjih ambasadora ovog događaja je i Zvonko Komšić, novinar, voditelj i producent na televiziji N1.
“Mnogo me obradovao poziv Nele Hasić i Samire Poričanin Petrešin iz Udruženja ‘Think Pink’ da budem ambasador utrke/šetnje ‘Race for the Cure’. Učestvovati u ovom hvale vrijednom projektu i njegovoj promociji predstavlja veliku satisfakciju, ali i odgovornost. ‘Race for the Cure’ je najveći sportski događaj za zdravlje žena u Europi. Na ovaj način se pomaže bolnicama i organizacijama kojima su sredstva i više nego potrebna. Zbog aktualne situacije sa pandemijom Covida-19, tradicionalna šetnja i utrka ove godine neće biti održane, ali svi možemo pomoći. Naime, ove godine sve se ‘preselilo’ na online platforme. Ambasadori utrke formiraju svoj tim, registriraju se i pozivaju druge građane da se priključe njegovom ili da osnuju svoj tim. Prilikom registracije donira se minimalno pet eura”, kaže na početku našeg razgovora Zvonko, otkrivajući da je njegov najveći motiv da učestvuje u ovoj humanitarnoj akciji želja da pomogne onima koji se bore za život, te barem djelimično umanji njihovu patnju i bol.

“Gubitak najmilijih je nešto što nikada ne možete preboljeti, samo naučite s tim živjeti. Nažalost, to govorim iz osobnog iskustva. I moja je mama, kao i mnoge druge majke, vodila tešku bitku s bolešću i izgubila je”

“Gubitak najmilijih je nešto što nikada ne možete preboljeti, samo naučite s tim živjeti. Nažalost, to govorim iz osobnog iskustva. I moja je mama, kao i mnoge druge majke, vodila tešku bitku s bolešću i izgubila je. Mnoge majke, bake, djevojke, supruge, sestre i danas vode bitku i bore se kao lavice. Jedan pregled i rano dijagnosticiranje raka dojke, može biti ključno. Zato naše malo, nekome može značiti mnogo. Nadam se da će ovaj moj mali doprinos, nekome doista značiti. Borba moje majke trajala je od 1999. pa do 2012. godine. Bilo je to teških 13 godina, što za nju, mog oca, moju dvojicu braće i mene. Ali sada, kada gledam na to razdoblje i kada se zapitam jesmo li uradili dovoljno ili smo mogli još, nekako me ‘tješi’ da jesmo. Nije lako gledati kako vam pred očima odlazi osoba koju najviše volite, koja vas je naučila svemu što znate, koja je podnosila brojne žrtve kako biste se vi školovali, odrastali i postali to što jeste. Mama je bila moja najveća motivacija da se trudim, učim, studiram, naučim milijun stvari oko kućanskih poslova. Vjerujem da je ona gore sretna i ponosna što sam na ovaj način u ovom projektu i skupljam novac za žene oboljele od raka.”
A ovaj predani novinar veoma je ozbiljno shvatio svoju ambasadorsku ulogu. Do sada je skupio najviše članova, donacija, sponzora, koji se, kako kaže, mijenjaju doslovno iz minute u minutu. “Drago mi je što su se moji prijatelji aktivirali i donirali novac, ali i mnogi ljudi koje osobno ne poznajem. Osim iz BiH, mnogo ih je i iz Hrvatske, Srbije, Austrije i Njemačke; planiram angažirati i obitelj iz Amerike i Australije, pa ću onda slobodno reći da je moj tim koji donira novac skoro sa svih kontinenata. Uključili su se i neki od veleposlanika stranih zemalja, koji mi gostuju u emisiji, i mnogo su me obradovali što su se javili i postali dio ‘mog tima’.”
Nije mu teško nagovoriti prijatelje da učestvuju i daju svoj doprinos, a u tome mu uveliko pomažu društvene mreže.
“Sada nema izgovora poput nemam vremena da trčim i sl. Ovog puta doista možemo pokazati jesmo li i koliko smo humani. Naša svakodnevica je takva da smo sve više okrenuti računarima, tabletima, mobitelima. Dok surfate, samo trebate otići na stranicu www.raceforthecure.eu, potražiti moj tim ili nekog drugog ambasadora, a možete napraviti i svoj, registrirajte se, pratite upute i donirajte za borbu protiv karcinoma dojke”, poručuje na kraju našeg razgovora Zvonko.

Zdravlje je najvažnije

“Ovo je godina koja nam je donijela mnogo promjena, neki su se u njima snašli, neki ne… Naime, živimo pod mjerama, na fizičkoj distanci držimo nama bliske ljude, brojimo zaražene, preminule i teške su to teme. A kada ih slušate i privatno i poslovno, morate crpiti i posljednji atom svoje snage da ostanete pribrani, profesionalni i izneste stvari onako kako treba. Prva polovina godine bila je teška, neki kažu da će druga polovina biti još teža. Nadam se da griješe. Kako god, neka nam i ovo kroz što prolazimo samo bude pouka kako je zdravlje najvažnije. Mnogi, među kojima su i brojne žene koje boluju od raka dojke, za tim luksuzom vape.”

Gracija 397, 4.9.2020.

Latest Posts

Raport

spot_img