Nedavno objavljeno

Nova predstava Altteatra izlazi pred publiku!

Udruženje dramskih umjetnika Altteatar predstavit će svoju novu predstavu „Hoćemo l' VIŠE“ nastalu pod redateljskom palicom poznatog bh. glumca i reditelja Admira Glamočaka, dok dramski tekst potpisuje Džejna Hodžić. Premijerno izvođenje, poštivajući sve epidemiološke mjere, bit će upriličeno 10. septembra u na krovu Doma mladih sa početkom u 20 sati.

Čekali smo i dočekali, radili smo i sagradili – Hoćemo l’ VIŠE

Predstava „Hoćemo l’ VIŠE?“ je nastala u okviru istoimenog projekta koji Altteatar provodi u devet lokalnih zajednica unutar BiH, sarađujući sa omladinskim organizacijama, aktivistima i aktivistkinjama. Može se reći da je produkt brojnih glumačkih radionica koje su održane u lokalnim zajednicama, a koje su finalizirane jednim grupnim kongresom održanim u Sarajevu, pod nazivom „Kongres artivista“. Kroz radionice i kongres mladi su izražavali svoje stavove, mišljenja, želje za promjenama te tako bili inspiracija mladoj autorici da teatarski repertoar obogati jednom ovakvom predstavom koja se bavi svim aspektima koje upravo oni smatraju bitnim.

Predstava prikazuje probleme mladih u današnjem „iskvarenom“ sistemu i razbija stereotipe koji su prisutni u njihovoj svakodnevnici. Radnja se odvija u Domu kulture u jednom malom gradu čiju utihnulu scenu želi oživjeti grupa mladih ljudi. Ono što ih pomalo sputava u tome jeste činjenica da se u tom istom Domu kulture održava predizborna kampanja za nadolazeće izbore, te tako što im nameće mnogobrojne zadatke oko sređivanja sale, remeti ih u njihovom prvobitnom zadatku – postavljanju dramske predstave. Odlučni u tome da stanu u kraj iskorištavanju omladine od strane vlasti, svoju predstavu vode u smjeru revolucije.

Promjene kojima mladi teže, u ovoj predstavi prezentovaće nam mladi glumci i glumice, te apsolventi Akademije scenskih umjetnosti – Alisa Čajić, Helena Vuković, Simonida Mandić, Hana Zrno, Kemal Rizvanović, Mak Čengić, Deni Mešić i Harun Ćehović.

“Itekako se radujem premijeri. Meni je ovaj projekat sasvim sigurno koristio kako u glumačkom smislu tako i u nekom generalnom jer i tema kojom se bavimo je usko vezana za moja interesovanja, frustracije i znatiželju. Drago mi je što nam je data prilika da govorimo upravo o ovoj temi koja se tiče svakog jer je neizbježan dio naše svakodnevnice, a posebna je čast što smo govorili na svoj način” rekao je mladi glumac i apsolvent Akademije scenskih umjetnosti Harun Ćehović.

Bavili smo se tematikom koja okružuju svu našu mladež i koja se tiče svih nas. Nezadovoljstvo treba pokušati riješiti, a mi smo to pokušali kroz ovu predstavu, barem malo, nekako doprinijeti boljem sutra. Proces je bio jako zanimljiv, svašta sam naučio od kolega sa kojima sam radio i biće mi drago predstaviti naš proces u svim gradovima u kojima ćemo gostovati u narednom periodu“ kazao je mladi glumac Deni Mešić.

Prva repriza zakazana je već za 11. septembar, i održaće se također na krovu Doma mladih, a u slučaju kiše bit prebačena u amfiteatar.  Ulaznice za prvu reprizu mogu se kupiti na platou Skenderija, u sistemu kupikartu.ba a od srijede 9.9. moguće ih je osvojiti u nagradnoj igri “Pipl mast trast ju” koju Altteatar provodi na društvenim mrežama.

Sarajevska prikazivanja realizuju se uz podršku Centra za kulturu Općine Centar, a ekipa ide i na turneju po bh. gradovima i to: Zenica 16.9., Travnik 18.9., Bugojno 20.9., Goražde 23.9., Brčko 26.9., Ljubuški 01.10., Trebinje 3.10., Doboj 8.10. i Prijedor 10.10.

Trailer predstave:

 

Latest Posts

Raport

spot_img