Nedavno objavljeno

IN MEMORIAM: CHADWICK BOSEMAN

Chadwick Boseman, zvijezda filma Crna pantera, preminuo je 28. avgusta, nakon četverogodišnje borbe protiv raka debelog crijeva

Igrao je legende, a onda i sam postao jedna od njih

Priredila Elma Tahirović

Kada je riječ o savremenom američkom filmu, neki mladi glumci dobiju priliku da igraju kralja bejzbola, ili legendu soula, ili budućeg sudiju Vrhovnog suda, ili počasnog kralja Wakande. Ali, u samo sedam godina, Chadwick Boseman tumačio je sve ove likove, i više od toga, što je zacementiralo njegov status jednog od najupečatljivijih glumaca svoje generacije. Međutim, uloga u filmu Crna pantera donijela mu je međunarodnu slavu.
Nažalost, 28. avgusta 2020., Chadwick Boseman izgubio je bitku protiv raka debelog crijeva, s kojim se borio četiri godine.

“Chadwickova smrt je apsolutno porazna”, kazao je u svojoj izjavi Kevin Feige, predsjednik i kreativni direktor Marvela. “Bio je naš T’Challa i naša Crna pantera, te naš dragi prijatelj. Svaki put kada bi kročio na set, zračio je karizmom i veselošću, a kada bi se pojavio na platnu, stvarao je nešto zaista posebno. Glumio je mnogo nevjerovatnih ljudi, a niko od njega nije bio bolji u tome. Bio je pametan, ljubazan, moćan i jak kao i likovi koje je tumačio. Sada je pored njih, kao ikona generacijama koje dolaze. Marvelova porodica duboko žali zbog njegovog odlaska i večeras tugujemo zajedno sa njegovom porodicom.”
Reakcije na Bosemanovu smrt bile su duboke i iskrene, a svoje saučešće su na Twitteru objavili i Joe Biden i Kamala Harris, kandidati demokrata na izborima za predsjednika i potpredsjednika SAD-a.
Iako Boseman nikada nije zvanično govorio o dijagnozi, bio je na tretmanima tokom većeg dijela karijere, počevši od uloge u kojoj je tumačio čuvenog afroameričkog advokata i budućeg suca Vrhovnog suda Thurgooda Marshalla, u filmu Marshall iz 2017., godinu dana prije premijere Crne pantere.
Prije nego ga je Studio Marvel angažirao kao superheroja, Bosemanova karijera krenula je uzlaznom putanjom nakon što je na velikom platnu utjelovio američke crnačke legende, među kojima su igrač bejzbola Jackie Robinson, te pjevač James Brown.
Najnovija uloga koju je ostvario jeste ona u filmu Spikea Leeja, vijetnamskoj ratnoj drami Da 5 Bloods, a ove godine prikazat će se i film Ma Rainey’s Black Bottom, adaptacija predstave Augusta Wilsona, koju je režirao George C. Wolfe, a u kojoj Chadwick igra s glumicom Violom Davis.

Život okrenut ka umjetnosti

Rođen 29. novembra 1976. godine, bio je najmlađi od trojice braće, a odrastao je u Andersonu, u Južnoj Karolini. Majka je bila medicinska sestra, a otac je radio u fabrici tekstila. U srednjoj školi, Chadwick je napisao i postavio predstavu o na smrt upucanom košarkaškom suigraču, što je njegov život okrenulo ka umjetnosti. Na univerzitetu Howard učio je za redatelja, a mentorica mu je bila Phylicia Rashad.
Nakon što se odselio u New York, Boseman je bio dio lokalne pozorišne scene, počeo je dobijati i gostujuće uloge u serijama kao što su Zakon i red, CSI: New York i Hitna služba, ali i redovnu ulogu u NBC-jevoj seriji Persons Unknown. Bosemanova prva velika rola bila je u filmu 42 (2013.), tumačeći Jackieja Robinsona, prvog Afroamerikanca koji je zaigrao bejzbol za Veliku ligu.
Slučajnost je htjela da je Boseman preminuo na isti dan kada se obilježava Dan Jackieja Robinsona, što je godišnje slavlje u čast ovog vanserijskog igrača.
Predsjednik Marvela, Kevin Feige, prvi put je na konferenciji za novinare, održanoj 28. oktobra 2014., objavio da će Chadwick Boseman u Crnoj panteri tumačiti lik T’Challe, kralja izmišljenog afričkog kraljevstva Wakanda, koji je ujedno i borac protiv kriminala poznat kao Crna pantera. Glumac je dobio ogromne pohvale i za ulogu koju je 2016. tumačio u filmu Kapetan Amerika: Građanski rat, što je samo povećalo očekivanja za najavljenu Crnu panteru – prvi Marvelov film sa crnim glumcem u glavnoj ulozi.
Nije teško utvrditi ogroman uticaj koji su Crna pantera i Boseman imali na širu publiku i kulturu. Pantera je bila među filmovima s najvećom zaradom te godine, a nominirana je i za šest Oscara, uključujući za najbolji film, a dobila ih je tri – za filmsku muziku, produkcijski dizajn i kostimografiju. Kao i Crna pantera, lik koji je tumačio, Chadwick Boseman je svijetu predstavio sliku moćnog i promišljenog crnog muškarca, koji je bio lider napredne afričke nacije, te superheroj, spreman da uđe u bitku u kojoj se vrijedi boriti, bez obzira na šanse za pobjedu.

Gracija 397, 4.9.2020.

Latest Posts

Raport

spot_img