Nedavno objavljeno

DAJANA MIRKOVIĆ: Neki ljubimac vas nauči odgovornosti, a neki pretvori u dijete

Napisala Živana Jovančić
Snimci Privatni album

Dvadesetdvogodišnja Dajana Mirković iz Prnjavora, projekt-koordinatorica Udruženja “Romska djevojka – Romani ćej”, odrastala je uz pse i zavoljela ih zahvaljujući roditeljima, velikim ljubiteljima životinja. Kao djevojčica bi na putu do škole dijelila svoju užinu sa psima lutalicama i s njima se igrala. Danas je njena ljubimica trogodišnja Samba, pasmine cane corso, koju je zavoljela na prvi pogled. “Nisam joj mijenjala ime koje joj je dao bivši vlasnik iz Banjaluke. Imala je samo dva mjeseca kad sam je nabavila, a danas, kad stane na zadnje noge i uspravi se, gotovo da je viša od mene. Na prvi pogled djeluje kao opasan pas, ima jak lavež kao da će da vas pojede, ali kad joj se nepoznata osoba približi, samo legne i čeka da je pomazite”, govori Dajana.
Njena Samba ima apetit, nije izbirljiva, voli kuhano meso, tjesteninu i hranu iz konzerve, gostoprimljiva je, druželjubiva, ali i nestašna. “Kantu sa smećem obavezno mora izvrnuti čim je ugleda, niko je ne može u tome spriječiti. Hiperaktivna je. Kad je bila štene istrčala je iz dvorišta i udario ju je automobil te joj polomio šapice. Operisana je i sve se, srećom, dobro završilo. Sreća je da danas živimo izvan grada pa mogu s njom šetati bez povodca, jer ga ne trpi uopšte.”
Pored psa, Dajana ima četiri mačke i četiri sove, koje su prije dva mjeseca ispale iz gnijezda te ih je dovela kući da rastu i napreduju sve dok ne budu mogle poletjeti.

Gracija 391

Latest Posts

Raport

spot_img