ALMA POPOVIĆ-DRONJAK: Linda je naša ljubav

Nedavno objavljeno

Napisala Mersiha Drinjaković
Snimila Senka Ćatić/Spektroom

Pet mjeseci nakon što je u januaru 2019. ostala bez svoje ljubimice, ženke japanskog čina Didi, menadžerica za upravljanje događajima i komunikacijom u Bosnalijeku Alma Popović-Dronjak odlučila je srce pokloniti jednoj prekrasnoj mješanki. “Iako smo rekli da nakon Didine smrti nećemo više imati ljubimce, kad smo suprug i ja vidjeli ovu slatkoću na Facebooku, u oglasu za udomljavanje, dileme nije bilo – otišli smo u Banjaluku po nju.”
Linda je ime dobila izvlačenjem papirića, jer se Alma i suprug Miroslav nikako nisu mogli dogovoriti. “Mene je otac cijeli život zvao Linda, iz kog razloga, ne znam, te mi je još draže što je i ona Linda, jer sam netom nakon njenog dolaska izgubila tatu, za kojeg sam bila strašno vezana. Linda me je izvukla iz crnila u kojem sam bila. Znala je, ničim izazvana, leći na moje grudi ili u krilo i samo me gledati, kao da tim pogledom pokušava da otjera svu tugu i bol.”

“Tačno zna kako treba da se umiljava da bi dobila svoju porciju maženja”

Život bračnog para nije se puno promijenio od Lindinog dolaska s obzirom na to da je prethodni pas s njima bio 11 godina. Istina, Didi nije bila hiperaktivna kao Linda. “Svaki dan, ma koliko bili umorni, imamo dugu šetnju sa njom, što i nama svakako koristi, a ona potroši višak energije. A o količni bezuslovne ljubavi koju svaki dan dobijamo ne bih ni pričala, to razumiju oni koji imaju četveronožne članove porodice.”
Linda je, kaže njena vlasnica, predivna, obožava druge pse, djecu, ljude, a Alma je često poredi s kravicom iz davnašnjeg crtića koja se svakodnevno oduševljava svijetom: cvijetom, leptirom, oblakom… “Za ovo vrijeme što je sa nama, ne znam da li se ijednom naljutila. Tačno zna kako treba da se umiljava da bi dobila svoju porciju maženja, čak i nasred ulice od slučajnih prolaznika.”
Kad je bila manja, znala je gristi papuče ukućana, pa čak i ivicu cipelara, ali to više ne radi, a Miroslav i Alma se podjednako brinu da joj ništa ne fali. “Oboje smo joj posvećeni, nekad jedno više, drugo manje, ali uglavnom je ona naša zajednička briga i ljubav.” Alma nam priča kako misli da Linda oboje voli podjednako, ali da će radije Miroslava izabrati za igru. Njih dvoje, kaže, u roku od pet minuta naprave haos u stanu sa Lindinim lopticama i igračkama. A kad bi je pitali šta najviše voli, Linda bi, da može govoriti, rekla: kosti. Njih neumorno skuplja kad se nađe vani. “I bez obzira na zabranu ili ruženje, kost se ne ispušta iz usta.”

Gracija 394

Pročitaj još
Related

Ova tri horoskopska znaka najveći su ljubitelji životinja

Postoje neki ljudi koji vole životinje kao što vole...

Njihov je život Švicarska

U evropskim okvirima, zemlja sa najstrožijim zakonima kad je...

Labradori vole jesti

Novo istraživanje je potvrdilo ono što su vlasnici labradora...