Nedavno objavljeno

PJER ŽALICA: Uvjeren sam da će nam SFF pokazati da je i u uvjetima pandemije moguće život vratiti u normalu

Sa jednim od najuspješnijih bh. reditelja razgovarali smo o njegovom trećem filmu – Koncentriši se, baba – koji će premijerno biti prikazan na 26. Sarajevo Film Festivalu, ali pod uvjetima koje diktira pandemija koronavirusa. Pjer Žalica nam je, između ostalog, govorio i o stvaranju filma u jednoj zrelijoj životnoj fazi, saradnji sa sjajnom glumačkom postavom i legendarnom Mirom Banjac, kao i utjecaju pandemije na film, produkciju, umjetnost, ali i na našu svakodnevicu

Razgovarala Lejla Lojo-Karamehmedović
Snimci Ismar Žalica i privatna arhiva

Novi film reditelja Pjera Žalice (56) Koncentriši se, baba premijerno će biti prikazan na 26. Sarajevo Film Festivalu. Ostvarenje u kojem glavnu ulogu igra Mira Banjac, a ostatak glumačke postave čine i druga probrana imena poput Emira Hadžihafizbegovića, Alme Price, Admira Glamočaka, Jasne Žalice ili Izudina Bajrovića, već je izazvalo veliku pažnju. Radnja je smještena u predratno Sarajevo gdje se brojna porodica, raseljena po cijeloj Jugoslaviji, okuplja oko stare majke na samrtničkoj postelji. Baba nije dobro, ali se prognoza porodičnog ljekara da je njena smrt pitanje minuta, pretvara u sate, pa onda dane. Počinju spletke oko nasljedstva koje će ostati iza babe, a naročito oko velike porodične kuće u Sarajevu.
Brojni izazovi pratili su našeg reditelja od početka rada na ovom filmu pa sve do njegove premijere. Tako je Baba nastala u relativno kratkom roku. Nešto malo duže od godinu prošlo je od ideje do premijere, a neobično će biti i njegovo prvo predstavljanje: bez protokola na crvenom tepihu i bez prikazivanja u Narodnom pozorištu u Sarajevu. Uvjeti su to koje diktira pandemija. Ipak, dubokog smo uvjerenja da će i ovo Žalicino ostvarenje nastaviti put njegova dva sjajna dugometražna prethodnika: Gori vatra i Kod amidže Idriza.

Vašim filmom Koncentriši se, baba bit će otvoren 26. SFF. Kako se zbog toga osjećate?
– Vrlo su specifične okolnosti, pa je poseban i osjećaj s kojim dočekujem Festival. Uzbuđen sam, naravno, i sa nestrpljenjem čekam dan kada ćemo konačno publici pokazati film. S druge strane, nad sve se nadvila sjena pandemije, tako da sam u isto vrijeme i zabrinut. Znam da organizatori Festivala čine sve da rizik smanje na minimum, i ne sumnjam da će postaviti standarde organizacije i ponašanja u ovakvim okolnostima. Dakle, sretan sam i uzbuđen zbog događaja, jer za mene je otvaranje SFF-a ogromna čast, ali i oprezan zbog okolnosti u kojima će se to desiti.
Kažite nam nešto više o novom filmu: koliko dugo je nastajao, u kojim okolnostima? Snimate ga u jednoj zrelijoj životnoj fazi, za razliku od Gori vatra i Kod amidže Idriza. Rano je govoriti o predviđanjima, ali mislite li da će i Baba nastaviti njihov put?
– Baba je nastala veoma brzo za uobičajene profesionalne standarde. Cijeli proces, od ideje do premijere, trajao je malo više od godinu, a uobičajeno je od tri do četiri. Takav tempo je proizašao iz uslova glavnog producenta, TRT-a. To je bilo vrlo izazovno, ponekad do granice frustracije, ali i jednako uzbudljivo, jer je razvoj brz, svaki dan se nešto dešava, stalno vas stižu rokovi, ali stalno imate i nove rezultate. Da bi takav proces funkcionisao kako treba, neophodan je čvrst, iskusan tim, sposoban da radi brzo, ali da se ne gubi na kvalitetu. Svi su bili fantastični, od tehničke ekipe, preko autora i producenata, do glumačke podjele. Vrlo sam ponosan što sam imao takav tim, ogroman mi je podstrek činjenica da sam to bio u stanju, nečim zaslužio. Vjerovatno je to dijelom rezultat i zrelosti o kojoj govorite. Kako god, uživali smo u radu, nadam se da će publika to, barem dijelom, osjetiti. Vatru i Amidžu povezuje velika gledanost; ako je to ta neka poveznica, onda se nadam da će i Baba imati brojnu publiku, dugo vremena, jer vjerujem da se filmovi, prije svega, prave da biste ispričali priču što većem broju ljudi.
Kakvu biste voljeli emociju da probudi kod gledatelja?
– Vjerujem da je film duhovit, to uvijek pomaže da se “lako” gleda, sa osmijehom, ali se nadam da će na kraju gledaocu, ipak, malo zapeti knedla u grlu.
Glavnu ulogu povjerili ste jednoj od najvećih glumica na ex-yu prostorima – Miri Banjac. Čime vas je oduševila? Je li ovo vaša prva saradnja?
– Mira Banjac jedan je od stubova jugoslovenske kinematografije, na kojoj sam filmski odgojen, tako da me Mira oduševljava od rođenja. Njena filmska biografija je monumentalna, imati nekoga poput nje u podjeli je fantastično, ali i zastrašujuće. Kao da trebate izaći na binu da svirate sa Beatlesima. Mira je bila prijateljica mog oca (dramski pisac Miodrag Žalica, op.a), to je sigurno pomoglo, malo razbilo tremu, ali sam pred njen prvi dolazak na set bio poprilično nervozan. Ali, kada se pojavila, poslije pet minuta sam imao osjećaj da godinama sarađujemo i dobro se poznajemo. Toliko je neposredna, opuštena, duhovita, ali u svakom trenutku vrlo profesionalna. Oduševila me njena vitalnost, koja se naprosto prožima kroz sve što radi. Nezaboravno iskustvo, nešto po čemu ću pamtiti ovaj projekt. Želim joj još puno godina plodnog rada i sreće u životu.

Kompletan intervju možete pročitati u Graciji 395, 7.8.2020.

Latest Posts

Raport

spot_img