Nedavno objavljeno

NATAŠA HAJDAREVIĆ: Trag čudnog vremena

Dokumentarac Putovanje kroz vrijeme – Balkan Dance Project nastao je tokom izolacije i to tako što su ga članovi istoimene međunarodne plesne platforme snimali mobitelima, a o ovom nesvakidašnjem projektu govori njegova inicijatorica, bivša balerina Nataša Hajdarević

Napisala Mersiha Drinjaković
Snimio Zoran Lešić

Balet joj je ljubav otkad zna za sebe. I muzika. Zato se Sarajka Nataša Hajdarević upustila u muzičke i baletske vode, a 1994. je okončala Srednju muzičku školu kao jedini maturant na Odsjeku balet. Prije same agresije na BiH igrala je u dramskim predstavama u Narodnom pozorištu Zla žena i Dama s kamelijama, te bila dijelom obrazovne serije na tadašnjoj TVSA Priče klasične starine, a učestvovala je na brojnim školskim koncertima baletske škole.
Tokom opsade Sarajeva okuplja se malobrojni baletski ansambl Narodnog pozorišta u koji ulazi i Nataša, te je nastupala u baletskoj predstavi Bolero i dramskim predstavama Tvrđava i Sarajevska trokuka. Priča nam s ponosom kako je dobitnica priznanja Sarajevske zime “Srebrena pahuljica” za 2017. – i to za očuvanje i afirmaciju baletske umjetnosti u opkoljenom gradu. U vihoru rata postaje majka djevojčice Ene.

Najbolja studentica

Fakultet sporta i tjelesnog odgoja, Odsjek menadžment u sportu, završava paralelno kao uposlenica Ministarstva kulture i sporta, i to kao jedna od najboljih studentica, te dobija Srebrenu značku Rektorata Univerziteta u Sarajevu. Danas je magistrica zvanja menadžer u sportu, koja je dobila i Zlatnu značku Rektorata Univerziteta u Sarajevu kao najbolja studentica. I uz to, jedina je producentica plesa u Bosni i Hercegovini. Prepoznavši njezin talenat i cijenivši veliki trud, Institut za umetničku igru u Beogradu pozvao ju je da bude doktorant za umjetničku igru, kao jedinu kandidatkinju iz Bosne i Hercegovine.
U martu ove godine, na početku pandemije koronavirusa, inicirala je stvaranje dokumentarnog filma Putovanje kroz vrijeme – Balkan Dance Project, koji je 16. jula premijerno izveden online, na društvenim mrežama Bosanskog kulturnog centra. Balkan Dance Project (BDP) zapravo je međunarodna plesna platforma koja okuplja mlade, uspješne i perspektivne koreografe, plesače i druge umjetnike iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovenije, Srbije, Hrvatske i Bugarske. Nastao je 2013. godine, a njegovi inicijatori su makedonski koreograf Igor Kirov, danas umjetnički direktor Baleta HNK Split, zatim prvi solista Narodnog pozorišta u Beogradu i koreograf Aleksandar Saša Ilić i savremena plesačica i balerina Mojca Majcen iz Slovenije. Glavni producent Balkan Dance Projecta je Festival Velenje iz Slovenije.

“BDP je nastao s idejom surađivanja i povezivanja mladih scenskih umjetnika iz regiona, te promocije i razvoja modernog i savremenog baleta. Do danas je imao tri zanimljive plesne produkcije: He He Helium, prvi moderni balet na temu postjugoslovenskog prostora, Balkan Dance Project Vol. 1 i Balkan Dance Project Vol. 2”, govori Nataša. Sve tri produkcije su, dodaje, imale različite koprodukcijske partnere, a plesne predstave gostovale su u većim pozorištima u regionu, kao i na festivalima kao što su Sarajevska zima i SIDANCE Festival u Seulu.

“Premijera na Facebook stranici Bosanskog kulturnog centra za sve nas bila je vrlo emotivna i uzbudljiva. Svi koji smo učestvovali imali smo tremu kao da zaista imamo premijeru uživo, pred publikom”

Posebna zanimljivost BDP-a leži u činjenici da se svaka predstava radi u drugoj zemlji, pa je tako He He Helium nastajao u Sloveniji, Balkan Dance Project Vol. 1 u Makedoniji, Balkan Dance Project Vol. 2 u Srbiji i Balkan Dance Project Vol. 3 u BiH…“Kroz individualne priče istražujemo zajedničko iskustvo življenja na prostoru Balkana. Dvanaest plesnih produkcija, 19 igrača, šest koreografa, šest država, 32 pozorišta, više od 100 gostovanja, 12 organizacija koje rade u oblasti plesne umjetnosti, 30 ostalih umjetnika i više od 20.000 gledatelja. Sve to je do danas obilježilo i doprinijelo razvoju plesne platforme BDP”, govori Nataša.

Izazov u vrijeme izolacije

Sam film Putovanje kroz vrijeme – Balkan Dance Project nastao je na osnovu snimaka koje su članovi ove međunarodne plesne platforme napravili mobitelom u periodu kad su teatri i plesni studiji bili zatvoreni i kada su bila prekinuta sva gostovanja. Ekipa BDP-a odlučila je da projekat ne staje i da treba stvarati dalje pod drugačijim uslovima. “Osnovni cilj ovog plesno-dokumentarnog filma jeste ostaviti arhiviran trag nekog čudnog vremena i pokazati da spajanje ljudi i stvaranje umjetnosti zaista nema granica. Imali smo dovoljno vremena da pogledamo unazad, da se sjetimo svih zanimljivih procesa kreiranja, divnih predstava, gostovanja i turneja, i na kraju krajeva, da vratimo momente u kojima smo stekli nova prijateljstva u plesnom i pozorišnom svijetu.” Bio je to, kaže Nataša, izazov u vrijeme izolacije, ali baš zato su i odlučili napraviti retrospektivu svega što je dosad Balkan Dance Project uradio od nastajanja 2013. do danas.
Nataša kaže kako ju je na film motivisalo svakodnevno razmišljanje, jasna ideja da ne smiju stati, nego da trebaju djelovati. “Kako sami igrači i koreografi, tako i mi producenti: u Sloveniji moja kolegica Silvija Bašnec iz Velenja, direktorica Barbara Pokorni i ja. Premijera na Facebook stranici Bosanskog kulturnog centra za sve nas bila je vrlo emotivna i uzbudljiva. Svi koji smo učestvovali imali smo tremu kao da zaista imamo premijeru uživo, pred publikom.”
Na kraju nam Nataša Hajdarević kaže kako će dokumentarac titlovati na engleski jezik, te da ga njegovi autori imaju namjeru poslati platformi Dancing Opportunities kako bi ga pogledali kolege iz sfere savremenog plesa širom svijeta, a planiraju ga postaviti i na YouTube.

Latest Posts

Raport

spot_img