spot_img

Nedavno objavljeno

MEMORIJALNI CENTAR SREBRENICA I ŠEJLA KAMERIĆ: Forenzički arhiv: Od jednog uče svi

Povodom obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici, Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP), Memorijalni centar u Srebrenici i bosanskohercegovačka umjetnica Šejla Kamerić danas su pokrenuli projekt koji govori o naučnom procesu pronalaženja i identifikacije žrtava rata u misiji otkrivanja istine i ostvarivanja pravde.
Projekt nazvan Forenzički arhiv: od jednog uče svi će se razvijati u narednim godinama a sastojat će se iz stalne izložbe u Memorijalnom centru u Srebrenici i digitalne platforme. Video instalacija projicirana na zidovima fabrike akumulatora u Potočarima 8. i 9. jula, uoči obilježavanja godišnjice genocida 11. jula je dio najave projekta Forenzički arhiv: od jednog uče svi.
Koristeći različite medije kao poveznicu između nauke i umjetnosti projekt prikazuje naučne činjenice na temelju kojih su pronađene i identifikovane žrtve genocida u Srebrenici. Govori o odsustvu i traganju za nestalima, a cilj mu je informisati, obrazovati i pobuditi osjećaje. Projekat Forenzički arhiv: od jednog uče svi je osmišljen kao živući spomenik kompleksnog organizma koji konstantno mapira i povezuje informacije unutar sebe.
ICMP je primjenom metoda identifikacije koji se temelji na analizi DNK pomogao Bosni i Hercegovini i drugim zemljama zapadnog Balkana da pronađu i identifikuju 40.000 osoba nestalih u sukobima iz 1990-ih godina na tlu bivše Jugoslavije. Najsloženije su bile identifikacije žrtava genocida u Srebrenici. Posmrtni ostaci jedne osobe nestale u genocidu u Srebrenici obično budu pronađeni u tri do četiri različite masovne grobnice, nerijetko međusobno udaljene kilometrima. ICMP je uspio utvrditi koliko daleko su počinioci bili spremni ići u prikrivanju svojih zločina.
Do danas je ICMP pomogao identificirati skoro 7.000 od 8.000 žrtava genocida. ICMP-ovi naučni podaci – uključujući i evidencije o analizi DNK – prihvaćeni su kao dokazni materijal u suđenjima pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju i sudovima u Bosni i Hercegovini. Dokazi su prošli brojna i vrlo detaljna unakrsna ispitivanja i nikada nisu bili osporeni.

“Uprkos neoborivim forenzičkim dokazima da se genocid dogodio i uprkos brojnim presudama međunarodnih i domaćih sudova, negiranje genocida u Srebrenici ne posustaje”, rekao je Matthew Holliday, šef ICMP-ovog Programa za zapadni Balkan. Primjenom savremenih naučnih metoda u identifikaciji srebreničkih žrtava utvrđuju se nepobitne činjenice o događajima u Srebrenici. Ova projekat svijetu šalje jasnu poruku: činjenice i naučno utvrđeni dokazi predstavljaju polazište u procesu prihvatanja prošlosti i stvaranja budućnosti koja se temelji na vladavini zakona. Podržavanje transparentne i istinite priče o onome što se dogodilo u prošlosti ključno je za mir.”
“Kada se okrenemo unazad i pogledamo šta je sve učinjeno, nekako tako lako previdimo da postoji jedna važna tačka od ‘glasine’ o genocidu i utvrđenih činjenica o genocidu. Ta tačka je bio ICMP i njihovi domaći partneri koji su razvili DNK analizu, uveli nove prakse i donijeli potpunu promjenu u procesu identifikacije ubijenih. Počinioci su mislili da će se masovnim grobnicama sakriti svoja nedjela. Nisu mogli ni pomisliti da će na ovako jasan i naučno precizan način biti razotkriveni. Zbog toga je važan ovaj Forenzički Arhiv, važan je to komad slagalice, o kojem treba saznati svako ko posjeti Memorijalni centar”, kazao je Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica.
“Naša odgovornost prema generacijama koje dolaze je da ima ostavimo zapis o prošlosti koji se bazira na neosporivim naučnim činjenicama. Činjenicama koje govore o stradanjima ali i o kompleksnosti procesa da se ustanovi istina. Uloga umjetnosti u ovom projektu je da naučne dokaze i različite arhivske materijale koje govore o ratu na jednostavna način prezentira široj publici.” rekla je Šejla Kamerić.
Genocid u Srebrenici je planirano i organizirano ubistvo više od 8.000 muškaraca i dječaka, bosanskih Muslimana, koje se u julu 1995. godine dogodilo u gradu Srebrenici i njegovoj okolini. To zlodjelo je počinjeno u posljednjim fazama troipogodišnjeg sukoba u Bosni i Hercegovini nakon što su Srebrenica i Žepa – mjesta proglašena sigurnom zonom UN-a, pala u ruke oružanim snagama bosanskih Srba.
Napori koje ulažu porodice žrtava iz Srebrenice, vlasti Bosne i Hercegovine i njihovi međunarodni partneri – uključujući ICMP – dokaz su kako je moguće pronaći više nestalih nego što je to iko mogao i zamisliti kada je genocid počinjen. Uprkos izazovima, poput negiranja događaja u i oko Srebrenice i vođenja politike koja neprekidno prijeti da će skrenuti proces s pravoga puta, rad na pronalaženju preostalih nestalih osoba se mora nastaviti sve do pronalaženja i identifikacije i posljednje žrtve i sve dok svi preživjeli, bez obzira na njihovo nacionalno porijeklo ili religijsko opredjeljenje, ne ostvare pristup svojim pravima.
***
ICMP je sporazumom utemeljena međunarodna organizacija sa sjedištem u Hagu u Nizozemskoj. Njegov mandat je osigurati saradnju vlada i drugih organa vlasti u pronalaženju osoba nestalih usljed sukoba, zloupotreba ljudskih prava, nesreća, organiziranog kriminala, ilegalnih migracija i drugih razloga te pružiti im pomoć u tim poslovima. Jedina je međunarodna organizacija čiji je zadatak isključivo rad na pitanju nestalih osoba.
***
Šejla Kamerić je međunarodno priznata bosanskohercegovačka vizualna umjetnica. Poznata je po dirljivoj intimnosti i društvenom komentaru kojim su prožeti njeni radovi. Težina tema kojima se bavi je u snažnoj suprotnosti s njenom jedinstvenom estetikom i odabirom delikatnih materijala koje koristi. Njena su djela postala dio brojnih kolekcija širom svijeta, uključujući Tate Modern u Londonu, Muzej savremene umjetnosti u Parizu, MACBA – Muzej savremene umjetnosti u Barseloni, Fondaciju Vehbi Koç u Istanbulu. Šejla Kamerić je 2011. godine dobila Nagradu princeze Margriet za kulturu Evropske kulturne fondacije.

Latest Posts

spot_img

Raport

spot_img