Nedavno objavljeno

Ambasada Kraljevine Nizozemske pouzdan partner BiH

Ambasada Kraljevine Nizozemske podržava razvoj i demokratizaciju BiH sa oko 650 miliona eura od kraja rata do danas.

Mnogo je pozitivnih primjera u Bosni i Hercegovini gdje ambasade kroz razne razvojne programe svojih zemalja podržavaju projekte udruženja i nevladinih organizacija, koje za cilj imaju poboljšanje vladavine ljudskih prava i sloboda. Upravo takvim jedinim primjerom dobre prakse se vodi i ambasada Kraljevine Nizozemske u Bosni i Hercegovini.

Iako nisu uvijek javno vidljive sve konzularne aktivnosti diplomatskih predstavništava smještenih na tlu naše domovine, to ne znači da one ne postoje ili se pak svode isključivo na  kozularne aktivnosti. Prošle sedmice je Ambasada Kraljevine Nizozemske na konferenciji za medije najavila svoju podršku Festivalu „Sloboda narodu“ koji je planiran za kraj oktobra u Sarajevu.  Na taj način je Ambasada Kraljevine Nizozemske još jednom potvrdila svoju opredijeljenost podrške ljudskim pravima i slobodi govora u BiH.

Ambasador Kraljevine Nizozemske, NJ.E. gospodin Reinout Vos je u svom obraćanju naglasio kako MATRA program omogućava punu podršku provedbi projekata koji stvaraju promjene i transformaciju društva. 

„Sloboda govora i sloboda medija dio su samog temelja na kojem je izgrađena Europska unija; oni su ujedno i ključni politički pokazatelji u procesu pridruživanja EU. Nizozemska pridaje veliku vrijednost zaštiti ljudskih prava kod kuće, ali i u inozemstvu. Nizozemska politika ljudskih prava ima za cilj jačanje ljudskog otpora nepravdi i represiji. Zalažemo se za jačanje medijskog krajolika u zemljama u kojima ne postoji medijski pluralizam. Pozivamo vlade da snose svoje odgovornosti za omogućavanje kritičkog novinarstva, uključujući i on-line. Festival “Sloboda narodu” tačno se odnosi na taj aktualni društveni problem – slobodu govora, neovisne medije i poboljšanje zaštite novinara“, istakao je u svom govoru na konferenciji za medije ambasador Vos.  

                                

Još od 1996. godine kada je Kraljevina Nizozemska uspostavila svoju diplomatsku mrežu sa Bosnom i Hercegovinom otvorivši ambasadu u Sarajevu, rad na unapređenju vladavine prava, ljudskih sloboda i slobode govora je počeo punom parom te je nastavljen do danas. 

Od 1995. do danas je ambasada kroz različite programe kako samostalno tako i kroz podršku i saradnju sa lokalnim organizacijama osigurala sredstva od skoro 650 miliona eura za više stotina realizovanih projekata širom Bosne i Hercegovine. 

Ambasada podržava projekte kroz MATRA program, te regionalne programe namijenjene projektima iz oblasti vladavine prava i stabilnosti i sigurnosti. Selekcija projekata ovisi o oblasti kojom se projekat bavi. Fokus je na reformi sudstva i javne uprave, ljudskim pravima (pogotovo slobodi govora, slobodi medija, LGBT pravima i slobodi religije i vjerovanja), socio-ekonomskim reformama i stabilnosti i sigurnosti. 

Unutar MATRA programa se nalazi i „Free mind“ projekat u sklopu koje je i planiran festival „Sloboda narodu“. Upravo je bliska povezanost ciljeva i vizije ta dva programa, dovela do saradnje između ambasade Kraljevine Nizozemske i tima Pro Educa, koji je idejni tvorac festivala.

„Projekat Free Mind, uključujuci i Festival #SlobodaNarodu, se bavi vrlo aktualnim, stvarnim društvenim problemom – slobodom izražavanja, neovisnim medijima i poboljšanjem zaštite novinara. Etnički i politički podijeljena Bosna i Hercegovina se bori s ispolitiziranim medijima u oba entiteta. Ovaj projekt bavi se odnosima medija i politike, slobodom govora i trasira put ka identificiranju konkretnih akcija i prilika za poboljšanje trenutne situacije. I budimo iskreni – trenutna situacija je zabrinjavajuća, zahtijeva akciju i opsežno poboljšanje. Podizanje svijesti, informiranje javnosti, zagovaranje i povećanje kapaciteta relevantnih institucija su ključne aktivnosti u ovom procesu, a Free Mind se bavi svim njima“, ističu iz ambasade Kraljevine Nizozemske.

Budući da festival „Sloboda narodu“ ima za cilj odbranu i podršku slobodi govora, da glasno zagovara obavezu da javni prostor treba da služi za slobodno izražavanje mišljenja i stavova, uz poštovanje svih različitosti  društva, a prije svega –poštovanje ljudskih prava, ambasador Vos ističe za Frontal kako je stanje oko medijskih sloboda i sigurnosti novinara u našoj zemlji čak i kritično.

„Stanje oko medijskih sloboda i sigurnosti novinara u BiH je zabrinjavajuće, ako ne i kritično. Svakodnevno čitamo vijesti o ugroženim novinarima, dok je političko vlasništvo medija i politički uticaj na uređivačku politiku postalo uobičajena praksa. To se, naravno, ne smije i ne može tolerisati niti prihvatiti. Međunarodne organizacije koje prate ove trendove širom svijeta BIH svake godine stavljaju na dno liste. Štaviše, Mišljenje Europske komisije u svojih 14 preporuka također jasno kaže da su to goruća pitanja i da ih je potrebno rješavati. Pored nizozemske politike o ljudskim pravima, gore navedeno je razlog što moja ambasada posvećuje posebnu pažnju ovim područjima osnovnih ljudskih prava. Promjena je potrebna u nekoliko aspekata, počevši od transparentnosti vlasništva medija, odvajanja političke vlasti od medija (uglavnom JS-a), funkcioniranja vladavine zakona i stvarne primjene zakona i propisa koji su tu da zaštite novinare i garantuju slobodne i objektivne medije.“

Tragom izjave organizatora festivala „Sloboda narodu“ da je jedan od ciljeva festivala između ostalog da se utiče na izmjenu zakonskih procedura koje štite prava novinara kroz niz radionica i panela na kojima će osim ljudi iz medija i nevladinog sektora učestvovati i političari vlasti i opozicije a sve s nadom ne bi li se taj status novinara i slobode govora poboljšao, upitali smo ambasadora Vosa kako je Nizozemska riješila problem cenzure (koji je u BiH sveprisutan) i da li je moguće nizozemsku pozitivnu praksu primijeniti na naš medijski prostor.

„Teško možemo govoriti o cenzuri u medijskom prostoru u Nizozemskoj. Osim s pravilnim medijskim propisima, jakom vladavinom zakona u tom pogledu, mislim da postoji povezanost s nizozemskim procesom donošenja političkih odluka, takozvanim Polder modelom. Ovaj se model primjenjuje na politiku i poslovanje i znači da prije donošenja odluke svi sudionici, sve strane moraju biti saslušane i uzete u obzir. To znači da su sve odluke rezultat demokratske rasprave. Iako to traje dugo, pristup se isplati. Mislim da se to odražava na način na koji novinari i urednici pristupaju svom poslu – uzimaju u obzir sve strane, a to omogućava dobru argumentaciju, a često i dobru provjeru činjenica. Posljedično, ovo sužava prostor za cenzuru. Uz to, vlada usko surađuje s nevladinim novinarskim / medijskim organizacijama i udruženjima koja su posvećena dobro razvijenom, zdravom i transparentnom medijskom okruženju“, istakao je ambasador Vos.

Izvor: frontal.ba

- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img