Nedavno objavljeno

CLINT EASTWOOD: Sretan 90. rođendan!

Legenda spaghetti vesterna ni ne pomišlja da ode u penziju

Slavni američki glumac i reditelj Clint Eastwood danas puni 90. godina. O rođendanskoj proslavi svoga oca, 34-godišnji Clintov sin Scott kaže: “Bit ćemo u krugu porodice, vrlo, vrlo tiho. Bit će, naravno, torta, no njemu se to vjerovatno neće svidjeti.”

Rođen u San Franciscu 1930., Eastwood je snimio pedesetak filmova u svojoj dugoj karijeri koju je počeo manjim ulogama 50-ih godina. Šezdesetih se proslavio ulogom u vesternima Za šaku dolara, Za dolar više i Dobar, loš, zao, koje je režirao Sergio Leone i njima je stekao svjetsku slavu.

Nekoliko godina poslije Eastwoodu su prilijepili etiketu fašizma zbog uloge policajca pravednika u filmu Prljavi Harry, pa zatim za film Američki snajper iz 2014. 

Oskara je osvojio za najbolju režiju i najbolji film Nepomirljivi 1993., te za Djevojku od milion dolara 2005. Na Filmskom festivalu u Cannesu dobio je Zlatnu palmu za životno djelo 2009. godine.

Kao reditelj koji je snimio devet filmova u posljednjih deset godina izjavio je da želi raditi filmove dok god bude mogao.

Iako je kao glumac najavio da ide u penziju nakon uloge u filmu Gran Torino 2008., ponovo je zaigrao u filmovima, kao što su Trouble with the Curve 2012. i Mula 2018.

 

- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img