Povodom 30. rođendana: U izolacijskim uslovima Akademski ženski hor „Gaudeamus“ prezentirao kompoziciju „Sarajevo na visoku gledu“

Povodom obilježavanja 30 godina rada Akademski ženski hor „Gaudeamus“ je, nakon pet godina pauze, u izolacijskim uslovima, izveo bosansku narodnu pjesmu, sevdalinku „Sarajevo na visoku gledu“, u stilizaciji profesora emeritusa Rešada Arnautovića.

Nedavno objavljeno

Ideja da se snimi kompozicija iz bogatog repertoara stiliziranih bosanskih narodnih pjesama koje je Arnautović pisao upravo za ovaj hor, potekla je od samih članica, a u izvedbi je sudjelovalo njih 40. Audio editing snimka radila je Alena Cakić, mix i mastering Miko Meoriginalsounds, a video editing potpisuje Alma Ferović Fazlić.

„Prihvatio sam izazov da nakon pet godina kada smo zadnji put koncertirali, u uslovima kada nismo jedni uz druge, bez ijedne probe, pokušamo realizirati jednu od mojih stilizacija. Ovaj način izvedbe je novo iskustvo i pozitivno sam iznenađen rezultatom“, izjavio je Arnautović.

U cilju podizanja svijesti o njegovanju horske domaće literature i horskog muziciranja kojeg je u našoj zemlji sve manje, putem online platforme okupilo se preko 100 članica hora koje su u njemu pjevale od samog osnivanja. Proteklog mjeseca, u znak sjećanja na ranija vremena i iskustvo koje su stekle pjevajući u horu, četiri bivše članice javnosti su predstavile i snimak pjesme „Tri djevojke“.

Rešad Arnautović

Brojni koncerti i gostovanja na tri kontinenta svijeta inače svrstavaju hor „Gaudeamus“ u vrhunske interpretatore horske muzike i njegovatelje muzičke kulturne baštine BiH. Profesor emeritus Rešad Arnautović, koji slavi 45 godina umjetničkog i pedagoškog rada, s ovim horom je ostvario  više od 200 nastupa i koncerata u zemlji i inostranstvu.

„Ovaj hor bio je moja muza za umjetnički i kompozitorski rad, nositelj mojih umjetničkih vizija i ideja. Beskrajno sam sretan što se, i nakon toliko godina, sve članice rado sjećaju vremena koje su provele sa mnom u Gaudeamusu, što i nakon toliko godina poznaju sav naš repertoar te što su se odazvale u ovakvim uslovima“, osvrnuo se Arnautović čije su stilizacije bosanskih narodnih pjesama objavljene u notnim Zbirkama stiliziranih bosanskih narodnih pjesama i CD-ovima, a dio su i obaveznog Nastavnog plana i programa osnovnih i srednjih škola u Federaciji BiH. Kompozicije koje su uvrštene u pomenute zbirke izvode horovi svih uzrasta u zemlji i svijetu.

Više o Akademskom ženskom horu „Gaudeamus“

Akademski ženski hor „Gaudeamus“osnovan je 1991. godine. Aktivan je bio i tokom agresije na BiH kada su pod granatama članice i dirignet dolazili na probe i održavali koncerte. Hor je ostvario više od 200 nastupa, koncerata, turneja širom BiH i svijeta od čega su od posebnog značaja: Koncert povodom Multikonfesionalne molitve za mir u Sarajevskoj katedrali uz direktan Evrovizjski prenos 1992. godine, nastup na Novogodišnjem koncertu sa čuvenom operskom divom Barbarom Hendrix 1993./1994. uz direktan Evrovizijski prenos, Koncert na otvorenju II Svjetskog festivala sakralne muzike u Maroku 1996. godine i brojni drugi. 

Brojne nagrade, audio i video zapisi horskih kompozicija, kako u studiju tako i sa koncerata uživo, koji su prezentirani u domaćim i svjetskim medijima svjedoče o sjajnim interpretacijama djela domaće i svjetske horske literature.

Pročitaj još
Related

6. GLOBALNI FORUM O NIKOTINU: U Varšavu, na vašar

Napisala Mersiha Drinjaković Prvi let avionom nakon dvije i po...

FONDACIJA L’ORÉAL I UNESCO NAGRADILI 45 ISTAKNUTIH ŽENA U NAUCI

JEDINSTVENO GLOBALNO OKUPLJANJE NAUČNICA Održanoj u četvrtak, 23. juna u...

Kako do zakona o istospolnim zajednicama a protiv govora mržnje i diskriminacije?

Napisala Mersiha Drinjaković Glavni grad BiH danas je domaćin trećoj...