Nedavno objavljeno

Povodom 30. rođendana: U izolacijskim uslovima Akademski ženski hor „Gaudeamus“ prezentirao kompoziciju „Sarajevo na visoku gledu“

Povodom obilježavanja 30 godina rada Akademski ženski hor „Gaudeamus“ je, nakon pet godina pauze, u izolacijskim uslovima, izveo bosansku narodnu pjesmu, sevdalinku „Sarajevo na visoku gledu“, u stilizaciji profesora emeritusa Rešada Arnautovića.

Ideja da se snimi kompozicija iz bogatog repertoara stiliziranih bosanskih narodnih pjesama koje je Arnautović pisao upravo za ovaj hor, potekla je od samih članica, a u izvedbi je sudjelovalo njih 40. Audio editing snimka radila je Alena Cakić, mix i mastering Miko Meoriginalsounds, a video editing potpisuje Alma Ferović Fazlić.

„Prihvatio sam izazov da nakon pet godina kada smo zadnji put koncertirali, u uslovima kada nismo jedni uz druge, bez ijedne probe, pokušamo realizirati jednu od mojih stilizacija. Ovaj način izvedbe je novo iskustvo i pozitivno sam iznenađen rezultatom“, izjavio je Arnautović.

U cilju podizanja svijesti o njegovanju horske domaće literature i horskog muziciranja kojeg je u našoj zemlji sve manje, putem online platforme okupilo se preko 100 članica hora koje su u njemu pjevale od samog osnivanja. Proteklog mjeseca, u znak sjećanja na ranija vremena i iskustvo koje su stekle pjevajući u horu, četiri bivše članice javnosti su predstavile i snimak pjesme „Tri djevojke“.

Rešad Arnautović

Brojni koncerti i gostovanja na tri kontinenta svijeta inače svrstavaju hor „Gaudeamus“ u vrhunske interpretatore horske muzike i njegovatelje muzičke kulturne baštine BiH. Profesor emeritus Rešad Arnautović, koji slavi 45 godina umjetničkog i pedagoškog rada, s ovim horom je ostvario  više od 200 nastupa i koncerata u zemlji i inostranstvu.

„Ovaj hor bio je moja muza za umjetnički i kompozitorski rad, nositelj mojih umjetničkih vizija i ideja. Beskrajno sam sretan što se, i nakon toliko godina, sve članice rado sjećaju vremena koje su provele sa mnom u Gaudeamusu, što i nakon toliko godina poznaju sav naš repertoar te što su se odazvale u ovakvim uslovima“, osvrnuo se Arnautović čije su stilizacije bosanskih narodnih pjesama objavljene u notnim Zbirkama stiliziranih bosanskih narodnih pjesama i CD-ovima, a dio su i obaveznog Nastavnog plana i programa osnovnih i srednjih škola u Federaciji BiH. Kompozicije koje su uvrštene u pomenute zbirke izvode horovi svih uzrasta u zemlji i svijetu.

Više o Akademskom ženskom horu „Gaudeamus“

Akademski ženski hor „Gaudeamus“osnovan je 1991. godine. Aktivan je bio i tokom agresije na BiH kada su pod granatama članice i dirignet dolazili na probe i održavali koncerte. Hor je ostvario više od 200 nastupa, koncerata, turneja širom BiH i svijeta od čega su od posebnog značaja: Koncert povodom Multikonfesionalne molitve za mir u Sarajevskoj katedrali uz direktan Evrovizjski prenos 1992. godine, nastup na Novogodišnjem koncertu sa čuvenom operskom divom Barbarom Hendrix 1993./1994. uz direktan Evrovizijski prenos, Koncert na otvorenju II Svjetskog festivala sakralne muzike u Maroku 1996. godine i brojni drugi. 

Brojne nagrade, audio i video zapisi horskih kompozicija, kako u studiju tako i sa koncerata uživo, koji su prezentirani u domaćim i svjetskim medijima svjedoče o sjajnim interpretacijama djela domaće i svjetske horske literature.

- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img