Nedavno objavljeno

Kloko – nosiljka koja raste s bebom

Upoznat ću vas ovaj put sa divnom, kreativnom Zeničankom Džanom Hamedović, koja je stvorila brend Kloko, prepoznatljiv po ergonomski preporučljivim nosiljkama na kopčanje koje su postale pravi hit

Napisala Amra Džeko

Kada je Džana Hamedović iz Zenice prije nekoliko godina krenula u potragu za željenom nosiljkom za svoju bebu, nije ni slutila da bi je ta potraga mogla povesti putem buduće profesije. Danas je njen brend Kloko poznat po unikatnim, sigurnim, prelijepim i ergonomski preporučljivim nosiljkama na kopčanje koje rastu s vašom bebom. U razgovoru s ovom majkom dvije djevojčice otkrila sam čije je bebe na početku usrećila, kakvu je ulogu u njenom poslovanju imao YEP inkubator poslovnih ideja te kako teče proces certifikacije.

Džana, vi ste jedna od žena koje su svoj poslovni poduhvat razvile dolaskom djece. Zanimljivo je koliko nas zapravo djeca inspirišu i motivišu da budemo vrijednije, kreativnije, inovativnije… Kakvi su ciljevi vas vodili na ovom putu?
– Djeca uvijek donose pozitivne promjene i ponekad životni putevi krenu u potpuno neočekivanom pravcu. Dizajn je moja životna ljubav, nešto što volim i znam da radim, ali igrom slučaja završila sam fakultet koji nema veze s tim. Dolaskom djece odvažila sam se da ostavim posao u struci i nastavim da radim ono što me čini sretnom. Biti majka je poseban, najdivniji osjećaj i najveća sreća, a kada vam majčinstvo otvori mogućnost da radite ono što najviše volite, onda je to posebno zadovoljstvo. Nošenje je, pored dojenja, prirodnog poroda, zajedničkog spavanja, pozitivne discipline i drugog, jedan od osnovnih principa povezujućeg roditeljstva koje smo odabrali kao temelj odgoja i podizanja naše djece. Ergonomski preporučljiva nosiljka je prilično “mlad” termin, a posebno na našim prostorima. Iako se djeca nose od pamtivjeka, ergonomski preporučljive nosiljke na kopčanje pojavile su se tek prije petnaestak godina. Zbog nemogućnosti da kupimo nosiljku u BiH prije nekoliko godina, odlučila sam se na izazov da nam napravim našu, sigurnu, unikatnu, najljepšu. I tako je počelo… Nosiljke su nastajale jedna za drugom, model se mijenjao, razvijao, a ja sam istraživala dublje i dublje i zaljubila se u cijelu tu oblast, koja ima svoj historijat, o kojoj se pišu naučni radovi, a zove se “Nošenje djece” (Babywearing).

Koje prepreke je prvo trebalo savladati?
– Priča sa Kloko nosiljkama počela je sasvim spontano. Što sam više nosila, to me je više zanimalo sve o nošenju i nosiljkama. Prijatelji su tražili, ja sam pravila nosiljke jednu za drugom, krug se širio. Povratna reakcija je bila sjajna, bebe sretne, roditelji zadovoljni. Prvi veliki izazov je bio pronaći najsigurnije i najbolje materijale i stalne dobavljače. Pravila i standardi su jasni, a sigurnost beba je iznad svega. Time smo se vodili od prvoga dana. Naša nosiljka, pored toga što se proizvodi uz najveću preciznost i pod striktnom kontrolom, napravljena je od najkvalitetnijih certificiranih materijala po posljednjem EU standardu. Svaki element koji je ugrađen u nosiljku (platna, kopče i ostali plastični elementi, spužva, konac, gurtna itd) vrhunskog je kvaliteta, od poznatih svjetskih proizvođača.
U kojoj fazi ove priče se pojavio YEP?
– U vrijeme kada sam počela da razmišljam o registraciji djelatnosti, izašao je javni poziv za YEP inkubator poslovnih ideja. Prijavila sam se prvenstveno zbog edukacije. Prošli smo CEFE trening poslovnih vještina, izradu poslovnog plana sa stručnim konsultatnima i na kraju smo dobili i finansijsku podršku. Podrška se nastavila kroz razne druge aktivnosti i sajmove, a nekoliko učesnika dobilo je priliku da svoje proizvode predstavi i na platformi Orea Bazaar. Sretna sam što sam dio jednog ovako velikog projekta koji nas prati i pruža konstantnu podršku.
Otkad i dokad se bebe mogu nositi u Kloko nosiljci? O čemu je potrebno voditi računa?
– U Kloko nosiljci beba je uvijek postavljena u anatomski ispravan položaj koji podržava pravilan razvoj kukova i kičme. Naše nosiljke rastu s bebom i preporučuju se od 7 do 18 kg (okvirno od 3. mjeseca do 3. godine). Danas se na tržištu još uvijek može pronaći jako puno nepreporučljivih nosiljki sa uskom bazom. Roditelji bi se prije kupovine trebali informisati o nosiljci koju žele kupiti. Najvažnije je znati da između bebinih nogica ne bi trebalo da je uska baza, bebine noge ne smiju da vise. Preporučeni položaj nogica je M ili žabica, i ako beba ne može zauzeti taj položaj, onda bi tu nosiljku trebalo izbjegavati. Preporuka stručnjaka je da je bebu najzdravije i najprirodnije nositi okrenutu prema sebi i veliki je uspjeh svaki put razbiti predrasude roditelja kada pomisle da bebi neće odgovarati taj položaj. Bebe vole da se nose, a i gdje je ljepše nego u maminom ili tatinom naručju.
Po čemu su prepoznatljive nosiljke dizajnerskog studija Kloko?
– Kloko nosiljka, kao i svaka druga ergonomski preporučljiva nosiljka na kopče, ima pojas, prednji panel koji se podešava kako beba raste i naramenice. Pojas i naramenice prate liniju tijela i odgovaraju ljudima različite građe. Nosiljka je vrlo jednostavna za korištenje i lako se namješta. Na prednjem panelu nalazi se džep koji je namjenski napravljen na mjestu gdje prirodno držimo ruke kada nosimo bebu. Kapuljača sa ukrasnim ušima je takođe detalj po kojem se prepoznaje Kloko nosiljka.
Gdje su sve stigle i odakle ih najviše naručuju?
– Zbog jednostavnog načina isporuke i plaćanja, nosiljka je za sada najviše tražena u BiH. Ipak, često ih šaljemo u susjedne zemlje, a stigle su i do Austrije, Njemačke, Italije, UAE-a, Katara i Amerike.
Na koji način testirate nosiljke, odnosno postoji li neka institucija koja se bavi time i izdaje certifikate?
– Proces certifikacije je kompleksan, posebno kada se radi o proizvodima za bebe. U Evropskoj uniji se nekoliko kompanija bavi testiranjem i certifikacijom SSC nosiljki. Kloko je ušao u proces certifikacije i nadamo se da ćemo uskoro zaokružiti i to poglavlje u našoj priči.
Kakvi su planovi za budućnost? Hoće li biti nekih novih proizvoda iz vaše radionice?
– Uz nosiljke planiramo uvoditi još niz drugih proizvoda vezanih za nošenje, ali ne žurimo, želimo da se svakom proizvodu posvetimo jednako i ponudimo vrhunski kvalitet na kakav su naši kupci već navikli. Pored proizvodnje i prodaje ergonomskih nosiljki, jedan od najvažnijih ciljeva je širenje pozitivne priče o ispravnom nošenju beba i svim njegovim benefitima. S druge strane, veseli nas činjenica da možemo svojim primjerom pokazati mladima da dobra ideja, znanje, rad i upornost uvijek daju rezultate. Na kraju, želim zahvaliti mojoj porodici i prijateljima koji mi pružaju bezuslovnu podršku i vjeruju u mene i moj projekat.

www.oreabazaar.com

Gracija 378, 4.10.2019.

Latest Posts

Raport

spot_img