Kratki raport iz Češke

Ambasadorica BiH u Češkoj Martina Mlinarević na Facebooku je izvijestila o situaciji u ovoj zemlji. Danas počinje postupno normaliziranje života u Češkoj. Od jutros su otvorene tržnice, zanatske radnje, saloni automobila i auto servisi, uz strogo pridržavanje higijenskih mjera.

0
39

Četvrti dan zaredom Češka ima manji porast zaraženih, na današnji dan ih je 6746, ukupan broj umrlih je 188, a testirano je više od 160 000 ljudi.

„Neće biti moguće ništa kušati na tržnicama, jesti bilo šta na tim mjestima, neće biti moguće prodati hranu koja je isključivo namijenjena direktnoj konzumaciji. Tržišta će biti ograničena samo na to da neko dođe tamo, kupi mlijeko, povrće i ode “, rekao je ministar zdravlja Adam Vojtěch.

Članovi Vlade danas će razgovarati i o mogućnosti daljnje liberalizacije prekograničnih ruta za posao i poslovanje, izjavio je ministar vanjskih poslova Tomáš Petříček. No, ministar je istakao da će to ovisiti i od odnosa susjednih zemalja. 

O otvaranju granica za putovanja još se neće raspravljati u vladi: “Otvaranje čitavog šengenskog prostora za putovanja radit će se u koordinaciji”, rekao je ministar i dodao da ce zavisiti od epidemiološke situacije u svakoj zemlji.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here