Nedavno objavljeno

AJLA HAMZIĆ: Da nema ljubavi, sve bi bilo besmisleno

Zahvaljujući predstavi Huzur, upoznali smo glumicu Ajlu Hamzić, Goraždanku s mostarskom adresom, koja je na sceni oživjela lik Martine Mlinarević

Napisala Živana Jovančić
Snimio Nikola Blagojević/Spektroom

U središtu domaće pozorišne scene, i publici veoma privlačna, trenutno je predstava Huzur, u režiji Alme Lapajne, premijerno odigrana 7. februara u Mostaru, a potom 5. marta u Sarajevu. Veliki publicitet zaslužila je zahvaljujući poznatoj autorici pomenute knjige, kolumnistici Martini Mlinarević, koja je netom prije premijere započela diplomatsku službu ambasadorice BiH u Češkoj. Poznato je da autorica u knjizi govori o svom teškom oboljenju od raka dojke, o borbi s bolešću koja je njen život prekonoć preokrenula naizvrat, o doživljnim strahovima i osobnim izborima, ali i o ljubavi.
Zahvaljujući ovoj predstavi, upoznali smo glumicu Ajlu Hamzić (30), koja je na sceni oživjela lik Martine Mlinarević. Ponosi se time što je scenski izvajala lik žene kao što je Martina, impresioniraju je njena hrabrost, snaga duha, otvorenost i spremnost da s javnošću podijeli ono što proživljava. “Nadam se da sam približno prenijela Martininu snagu u trenutku kad je svima rekla ne, birajući osobni put. Mislim i sama da treba voljeti sebe, poštovati odluke za koje smatraš da su ispravne, zaboraviti strah, slobodno podići svoj glas”, komentira Ajla. Kaže nam da saosjeća i razumije svakog ko je prošao surove boli i strahove poput Martininih, jer ju je tome naučio život. “Moj tata se dugo borio s tumorom. Nažalost, izgubio je tu bitku. To je za mene bio veliki šok. Kad si mlad, teško se boriti s takvim gubitkom, a otac i ja bili smo jako vezani.”

U ime identiteta

Životne lekcije nas mijenjaju, pa tako i Ajla priča da ima strah od gubitka voljenih osoba, strah od bolesti, gladi, samoće… Zapravo, ta lepeza je tako dugačka da Ajla u šali govori kako ima strah i od samog straha. Ipak, trudi se da snagom duha sve to neutrališe i sigurnim korakom nastavi dalje. “Prestala sam da sebi postavljam komplikovana životna pitanja. Sada radim na tome da budem dobar čovjek, da budem okružena ljudima koje volim i koji mene vole.”

“Jednom prilikom mi je profesor Senad Bašić rekao da mojim venama teče Drina, a ne krv. Često se sjetim te rečenice, i kako s godinama odrastam, mislim da je baš istinita”

Do osobnih spoznaja dolazi kroz predstave u kojima igra, kao što je Identitluk, nastao prema eseju pisca Amina Maloufa U ime identiteta. Predstava u režiji Tanje Miletić Oručević daje glumcima mogućnost da improviziraju, da sami kreiraju i razne identitete, situacije, likove. “Pitate me, šta je to stvarno specifino za mene? Volim da radim, ponekad sam zahtjevna, naporna, možda i tvrdoglava. Borbena sam i plašljiva ujedno, duhovita, opuštena i veoma često spontana, zaljubljena. Ljubav je moj glavni pokretač za sve u životu. Da nema ljubavi, sve bi bilo besmisleno.” 
Identitluk, koji realiziraju Studij izvedbene umjetnosti, HNK Mostar i NP Mostar, uživa odličan prijem kod publike. Predstava putuje diljem Bosne i Hercegovine budući da su planirana gostovanja u 18 gradova. Ajla ovakve koprodukcije smatra značajnim za Mostar. Među njima je i romantična predstava Što te nema…, autorice Mirjane Aracki i reditelja Erola Kadića, koju nose NP Mostar, HNK Mostar, Narodno pozorište RS-a i SPD “Prosvjeta”. Riječ je o melodrami u kojoj Ajla igra veliku ljubav pjesnika Alekse Šantića – Anku. “Publika jako voli tu predstavu, kažu da ih podsjeća na stara vremena i ašikovanje. Imali smo divan radni proces, drago mi je što možemo sarađivati sa drugim umjetničkim kućama i glumačkim ansamblima.”
Izbor profesije smatra presudnim trenutkom u životu. Glumu je diplomirala na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu i danas se rado sjeti studentskih predstava, društva, izlazaka i nagrade za najbolju studenticu. Članica mostarskog Narodnog pozorišta od 2014., Ajla se ponosi ulogama koje je ostvarila za samo nekoliko godina. Taj uspjeh potvrđuju nagrade na pozorišnim festivalima u Jajcu, Zenici i Mostaru, kao i za režiju kratkog filma Lupus, prikazanog na SFF-u. Iznad svega, čast i privilegija bila joj je igrati u tragediji Trojanke, režisera Theodorosa Terzopulusa, u Atini.

Goraždanka u Mostaru

Poslije nekoliko godina rada i života u Mostaru, iskreno je zaljubljena u taj grad. “Teško mi je kad za Mostar kažu grad-slučaj. Navijam za taj grad, koji ima prelijepu Neretvu, uslove za divan život. U Mostaru sam pronašla ljubav. Uživam s voljenom osobom.” Po rođenju, Ajla je iz Goražda, kojeg krasi rijeka Drina, za nju, uz Neretvu, najljepša rijeka, voli reći i prepričava anegdotu sa studija. “Jednom prilikom mi je profesor Senad Bašić rekao da mojim venama teče Drina, a ne krv. Često se sjetim te rečenice, i kako s godinama odrastam, mislim da je baš istinita. Imala sam divno djetinjstvo u Goraždu, roditelji su mi pružali ljubav i podršku. Veoma sam vezana za porodicu. Izgradili smo divan odnos zasnovan na iskrenosti i povjerenju. Nema tog problema sa kojim bih se mogla susreti a da oni nisu uz mene.”
Za Goražde su vezani njeni prvi plesni i glumački koraci; njen talenat uočio je srednjoškolski nastavnik arapskog jezika Sanel Mušović i uključio je u glumačku sekciju. Prva uloga bila je Hanka, nezaboravan ženski lik iz starih vremena, u istoimenoj predstavi. Potpuno je razniježe sva ta sjećanja iz rane mladosti. “Tad sam se zaljubila u te čudnovate daske, u reflektore, u tu razmjenu energije s publikom. Želim da i ubuduće sve bude kako treba, moji najrođeniji i naše zdravlje, želim da volim, da budem voljena, da stvaram i radim.”

Latest Posts

Raport

spot_img