Nedavno objavljeno

BOJAN DIZDAREVIĆ: Madd i Giga su kao brat i sestra

Sarajevski gitarista Bojan Dizdarević, kojeg publika poznaje po svirci u bendovima Divanhana i Sunday Stories, godinama druguje sa Gigom i Maddom.

Napisala Mersiha Drinjaković
Snimo Nikola Blagojević

Giga je osmogodišnja ženka baraka, oštrodlakog bosanskog goniča, a Madd petogodišnji mačak. “Gigu sam našao jedno jutro u avgustu 2011. na jednom dobrinjskom parkingu, bila je štene staro možda dva-tri mjeseca, a Madda sam dobio na poklon od prijateljice u zimu 2013., kad je imao tri mjeseca mjeseca.” Giga i Madd su Bojana naučili većoj obazrivosti i odgovornosti, ali i, kako sam kaže, u njegov život unijeli nešto još važnije. “Donijeli su sreću, definitivno, onu koja dolazi od radovanja malim stvarima.”  

Madd i Giga su karakterno blagi, radoznali i druželjubivi. Dok je Giga hiperaktivna, Madd je flegmatičan, sličan Garfieldu. “Vole igru, vole biti vani, mnogo mesa, sira i masnoće, pogotovo Giga, koja doslovno guta hranu”, govori Bojan. Nisu posebno nestašni, uglavnom dobro slušaju, a oprezni su u interakciji s drugim životinjama. “Slažu se odlično, vole se dosta igrati, pogotovo mačak koji Gigu koristi kao plijen, pa uči na njoj lovne tehnike. Inače su kao sestra i brat. Nekad uhvate priliku da ukradu hranu sa stola, najčešće kada je zaboravim vratiti u frižider. Taktika je sljedeća: Madd zgrabi hranu, odnese je u neki ćošak, najede se, a onda Giga to primijeti i pojede ono što je ostalo”, s osmijehom priča Bojan, te dodaje da kad on nije u prilici, o ljubimcima brinu njegova djevojka ili prijatelji, a ponekad ih zbrine u nekom od pansiona. Napominje i kako je Madd, kao i sve mačke, nepredvidiv, i ne voli da se gnjavi. “Ali će zato sam doći navečer u krevet da prede i da se mazi. Giga samo čeka kad će vani i kao lovačkom psu glavno joj je da njuška. Madd plače kada Giga ide napolje, a kada se vrati prvo što će uraditi jeste da je iznjuška kako bi shvatio gdje je sve bila.”

Gracija 378, 4.10.2019.
 
 

Latest Posts

Raport

spot_img