spot_img

BOJAN DIZDAREVIĆ: Madd i Giga su kao brat i sestra

spot_img

Sarajevski gitarista Bojan Dizdarević, kojeg publika poznaje po svirci u bendovima Divanhana i Sunday Stories, godinama druguje sa Gigom i Maddom.

Napisala Mersiha Drinjaković
Snimo Nikola Blagojević

Giga je osmogodišnja ženka baraka, oštrodlakog bosanskog goniča, a Madd petogodišnji mačak. “Gigu sam našao jedno jutro u avgustu 2011. na jednom dobrinjskom parkingu, bila je štene staro možda dva-tri mjeseca, a Madda sam dobio na poklon od prijateljice u zimu 2013., kad je imao tri mjeseca mjeseca.” Giga i Madd su Bojana naučili većoj obazrivosti i odgovornosti, ali i, kako sam kaže, u njegov život unijeli nešto još važnije. “Donijeli su sreću, definitivno, onu koja dolazi od radovanja malim stvarima.”  

Madd i Giga su karakterno blagi, radoznali i druželjubivi. Dok je Giga hiperaktivna, Madd je flegmatičan, sličan Garfieldu. “Vole igru, vole biti vani, mnogo mesa, sira i masnoće, pogotovo Giga, koja doslovno guta hranu”, govori Bojan. Nisu posebno nestašni, uglavnom dobro slušaju, a oprezni su u interakciji s drugim životinjama. “Slažu se odlično, vole se dosta igrati, pogotovo mačak koji Gigu koristi kao plijen, pa uči na njoj lovne tehnike. Inače su kao sestra i brat. Nekad uhvate priliku da ukradu hranu sa stola, najčešće kada je zaboravim vratiti u frižider. Taktika je sljedeća: Madd zgrabi hranu, odnese je u neki ćošak, najede se, a onda Giga to primijeti i pojede ono što je ostalo”, s osmijehom priča Bojan, te dodaje da kad on nije u prilici, o ljubimcima brinu njegova djevojka ili prijatelji, a ponekad ih zbrine u nekom od pansiona. Napominje i kako je Madd, kao i sve mačke, nepredvidiv, i ne voli da se gnjavi. “Ali će zato sam doći navečer u krevet da prede i da se mazi. Giga samo čeka kad će vani i kao lovačkom psu glavno joj je da njuška. Madd plače kada Giga ide napolje, a kada se vrati prvo što će uraditi jeste da je iznjuška kako bi shvatio gdje je sve bila.”

Gracija 378, 4.10.2019.
 
 

Možda vas zanima

Stay Connected

108,936LikesLikes
4,887SljedbeniciPratite

Nedavno objavljeno

spot_img