Nedavno objavljeno

spot_img

INA ČANO: Običan život neobične djevojke

Studentici Akademije likovnih umjetnosti Ini Čano, koja je kod nas, ali i u regiji zapažena po zanimljivom i cool profilu na Instagramu, trenutno je prioritet da ove jeseni diplomira kiparstvo

Napisala Živana Jovančić
Snimci Nikola Blagojević

Za samo godinu i po dana, Ina Čano (24) stekla je na Instagramu preko 59.000 pratilaca iz naše zemlje, regije i inostranstva. Svoj profil na ovoj popularnoj društvenoj mreži otvorila je, kaže, kako bi postavljala fotografije s putovanja, izložbi i stvarnih situacija u kojima se zatekla u javnom i privatnom svijetu, a ne da bi izašla iz anonimnosti. Počela je izlagati fotografije zgrada koje otkrivaju raskoš nekadašnje arhitekture, potom su slijedile one koje Inu predstavljaju kao model, perfektno našminkanu i odjevenu, te fotografije sa insertima iz osobnog života. Budući da je fotografija njen omiljeni medij, sve što snima čini to ili mobilnim telefonom ili fotoaparatom.
Tako su se najprije, jedan po jedan, počeli javljati kozmetički brendovi sa željom da ih Ina reklamira: slali bi joj šminku, a ona bi potom stavljala selfije našminkana proizvodima koje je dobila. “To su inostrani brendovi”, kaže Ina. “S našim rijetko sarađujem. Mislim da kod nas ljudi još uvijek ne prepoznaju ni kvalitet niti cijene ono što imaju. I modni brendovi s kojima sarađujem su iz inostranstva. Postavljam svoje fotografije u odjeći koju sam sama dizajnirala ili kupovala, ili sam odjeću dobila od stranih brendova i reklamiram je. Fotografišem se sama tako što uključim self timer na fotoaparatu, a pozadina mi je uvijek jednostavna – bijeli zid.”
Za sebe kaže da se ne pridržava modnih pravila: ima urođen osjećaj za lijepo, za estetiku, i vjeruje da su je geni s majčine strane time obdarili. Svoj odjevni stil opisuje kao “spoj nespojivog”, kombinujući teksas i čipku, potpetice i poderane farmerice, a nosi i patike s potpeticama, jer je niskog rasta. “Ne treba se ograničiti stilom, treba biti hrabar, treba znati na koji ćete način iznijeti odjeću koju nosite.”

Istočnjački minimalizam

Izgled Ine Čano, potpomognut šminkom, neodoljivo podsjeća na onaj japanskih žena, sa široko izvijenim i stilizovanim obrvama, naglašenim linijama oko očiju ili šiškama strogo skresanim do pola čela. “Potpuno se slažem sa svima koji tako misle. Japan je zemlja koja me inspiriše. Volim njihovu kulturu, umjetnost, volim njihovu pojavu i izgled. Također, volim sushi i znam ga praviti, a često ga jedem u ovdašnjim sushi-barovima, koji su veoma ugodni. Nisam bila u Japanu, ali to mi je velika želja.”


Profil na Instagramu pokazao se kao dobra opcija za poslovnu promociju; postao je Inin izvor zarade, istina nevelike, ali joj je ipak podigao životni standard. Pošto reklamira brendiranu robu, najviše lajkaju i traže je djevojke koje žele nešto više saznati o korištenim proizvodima koje reklamira. Profil inovira spontano, kad poželi, i tada selektuje sve postove, pa je tako prestala postavljati fotografije vlastitih umjetničkih radova, jer smatra da je primjerenije izlagati ih u galeriji. Detalje iz privatnog i javnog života također odmjereno objavljuje, a to je i objašnjenje zašto ih naziva samo insertima. “Moj život je jednostavan i skroman život. Ništa i nikad ne forsiram.” Navikla se na podstanarski život i promijenila životne ciljeve. “Svaki dan mi je ispunjen. Radim sve u kući, volim da uređujem prostor u kome živim i najviše trošim na kućne potrepštine. Jeste da ja puno toga dobivam, ali mislim da djevojke u mojim godinama najviše troše na odjeću i šminku.”
Rođena u Jajcu, Ina u Sarajevu živi od 2011. godine. Iako je godinama odvojena od kuće, porodičnu toplinu pronašla je uz brata, dio familije, momka i puno prijatelja. Apsolventica na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti, intenzivno priprema diplomski rad i nada se da će u septembru diplomirati kiparstvo. Od marta ove godine zaposlena je u jednoj firmi širokog radnog spektra, od marketinga do web dizajna i prodaje. Poslovni tempo od 11 ujutro do 7 naveče omogućava joj da priušti sebi i slobodno vrijeme koje provodi u čitanju, vajanju, slikanju, a više od svega voli putovanja.

Gracija 321, 28.7.2017.
spot_img

Latest Posts

spot_img

Raport