NA JAHTI SA SANELOM JENKINS: Neum može postati novi Monte Carlo

Najuspješnija Bosanka u Americi, poduzetnica Sanela Diana Jenkins, ekskluzivno za Graciju podijelila je djelić svoje svakodnevnice tokom odmora u domovini te krstarenja Jadranom na kojem su joj društvo pravili njena djeca i prijatelji

0
79

Razgovarala Mersiha Drinjaković
Snimio Steven Gomillion

Augustovsko jutro u Neumu. Zaljevom dominiraju dvije velike jahte udaljene stotinjak metara jedna od druge. Britanska, turska i bosanskohercegovačka zastava vijore se na onoj prvoj, manjoj i bližoj obali. Na jahti kojom upravlja turska posada su prijatelji i prateće osoblje Sanele Diane Jenkins, bosanskohercegovačke poduzetnice koja živi u SAD-u. Na drugoj, jahti Liberty, koja ima rezervoar od 69 tona goriva i može bez ponovnog tankovanja preći oko 4.500 kilometara, što je dovoljno da preplovi okean, plovi Sanela. Ova uspješna poslovna žena stigla je 18. jula u BiH prije svega kako bi vidjela roditelje, oca Smaju i majku Rašidu, koji žive u sarajevskom naselju Kovači, ali i obišla turističke destinacije u našoj zemlji i susjednim Hrvatskoj i Crnoj Gori, krstareći obalom. Ekskluzivno za Graciju, na ovom putovanju nastaje razgovor, kao i fotografije koje potpisuje Sanelin prijatelj i poznati američki fotograf slavnih Steven Gomillion, pred čijim su objektivom stajali Rihanna, Jennifer Lopez, Justin Bieber, Sharon Stone… Sanela, koja je odmor provela s djecom, sinom Innisom i kćerkom Eneyom, te s prijateljima, otkrila nam je kako joj je izgledala svakodnevnica od 18. jula: od Azurne obale, preko Sarajeva i Jablaničkog jezera, do Neuma i turističkih odredišta u susjedstvu.

Gdje i kako provodite odmor?
­– Jedan dio odmora sam provela na brodu na jugu Francuske na potezu od Monte Carla, preko Nice i Cannesa pa do Saint Tropeza. Drugi dio odmora plovim Jadranom, i to nakon dvadesetak godina, obilazeći Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Hrvatsku. Sa mnom su kćerka i sin kao i nekoliko prijatelja s kojima poslovno sarađujem. Uživali su u ljepotama naše zemlje, kao i na jadranskoj obali i otocima. 
S kim ste bili na Azurnoj obali?
– Bila sam s nekoliko poslovnih prijatelja. 
Posjetili ste i Jablaničko jezero?
– Jablaničko jezero je drugi dom mojih roditelja. Djeca su provodila čitava ljeta tamo s dedom i nenom. Kad god dođem u BiH, uhvatim vremena da skoknem tamo s nekoliko prijatelja. Tako je bilo i ove godine. Uvijek se lijepo odmorim i opustim pored vode i zelenila svuda okolo. Naravno, nađe se vremena i za posjetu nekom od poznatih restorana kraj Neretve. 

“Pošto sam došla na Jadran da jahtom plovim stazama svog djetinjstva i obiđem mjesta u kojima sam nekad ljetovala kao dijete, ne mogu zaobići Neum. Čak i da nisam ljetovala u Neumu, ne bih ga zaobišla, jer to je naše more”

Gdje ste sve bili tokom boravka u Bosni?
­– Prvo u Sarajevu, kao i uvijek. Šetnja i kafice po gradu kao i ćevapi. Obavezno odem do Vrela Bosne, a onda na svježu ribu. Zatim sam obišla Jablaničko jezero. Uvijek kad mogu odem do Mostara, mada ove godine nisam imala vremena. 
Otkud vi u Neumu?
– Pošto sam došla na Jadran da jahtom plovim stazama svog djetinjstva i obiđem mjesta u kojima sam nekad ljetovala kao dijete, ne mogu zaobići Neum. Čak i da nisam ljetovala u Neumu, ne bih ga zaobišla, jer to je naše more i ne mogu boraviti u Budvi, Hvaru, Makarskoj, Dubrovniku… a da ne dođem u Neum. Dala sam kapetanu instrukcije da doplovimo ovdje i šaljemo poruku da je Neum nama najvažniji jer nas čini pomorskom zemljom. Ovo parče mora ima ogroman potencijal za razvoj i mislim da se svi trebamo potruditi da tako i bude. Neum može postati značajna destinacija, a znam da postoje i projekti da se od njega napravi novi Monte Carlo. 
Koja je vaša ideja kada je u pitanju promocija prirodnih ljepota BiH?
– Ja sam već dosta toga učinila da se u najuticajnijim poslovnim i političkim krugovima, kao i u svijetu šoubiznisa u Americi priča o ljepotama naše zemlje. Ne znam koliko to ko prepoznaje, ali države daju ogroman novac u milionima da bi neka zvijezda došla i samo se prošetala nekim gradom. Ja sam to u nekoliko navrata radila besplatno, jer su to moji prijatelji i napravit će sve za mene. Mislim da je sjajna novinarska priča što su jedan Roberto Cavalli ili Chris Brown, na primjer, spavali na Kovačima u Sarajevu. Ili što je James Blunt, na moju inicijativu, održao koncert u prepunoj Zetri, kao i što su bračni par Laird Hamilton i Gabriele Reece uživali u bosanskoj kuhinji. Mislim da trebamo nastaviti to raditi, ali je jako važna podrška vlasti na terenu. 
Šta bi vlasti u BiH trebale učiniti u svrhu promocije vlastite zemlje?
– Ako nemamo novac za plaćanje ogromnih svota u marketinške svrhe, postoje naši prijatelji diljem svijeta koji mogu raditi kao ambasadori kulture ili počasni konzuli koji to rade besplatno. Da bi promovirali zemlju, država im dodijeli titulu počasnog konzula uz diplomatski status, a zauzvrat dobiju neprocjenjivu promociju među uticajnim i poznatim ljudima na internacionalnom nivou. Tako to rade razvijene zemlje.
Koliko se možete opustiti i ne misliti na posao tokom odmora? Provjeravate li mejlove i nosite li telefon uvijek sa sobom?
– Nažalost, uglavnom nosim i telefon i kompjuter, i moram uvijek biti dostupna. Ali kad sam na odmoru, gledam da to bude što više reducirano i da se posvetim sebi i djeci. 
Kakve suvenire iz BiH najčešće donosite svojim američkim prijateljima?
– Pa to je obično neki suvenir s motivima iz Sarajeva ili Mostara. Usput da kažem da me boli svaka priča koja Mostaru otežava funkcionisanje. Čujem da neki i dalje pokušavaju da prave granice među ljudima u tom gradu na Neretvi. Granice su za ograničene ljude i time se uništava neponovljiv potencijal koji nudi Mostar. A kad su suveniri i pokloni u pitanju, imamo dosta toga, ali vjerujem da možemo biti još kreativniji. 
Koja je inače vaša najomiljenija destinacija za odmor?
– Ljeti volim Španiju, Italiju, Tursku ili Francusku. Ove godine sam pored francuske obale izabrala Jadran i, kao što sam rekla, uživam u tome. Nisam neki ljubitelj zime, i rjeđe posjećujem planine pod snijegom. Ali u zadnje vrijeme sve češće idem u prirodu gdje “punim baterije” šetajući ili vozeći bicikl. I na tom planu Bosna i Hercegovina može dosta toga ponuditi jer imamo predivne planine koje se mogu koristiti i zimi i ljeti. 
Koje ljetovanje vam je ostalo u najljepšem sjećanju?
– Teško da mogu nešto posebno izdvojiti ako mislite na odmore po svjetskim destinacijama. Uvijek nađem načina da uživam s dragim ljudima. Ali ako me pitate za sva ljetovanja u životu, onda su to sigurno odmori prije rata na Jadranu. Imam dosta uspomena i suza često krene kad se vrate slike iz tog doba. Inače, posebno sam očarana energijom i grandioznošću Istanbula.
Jeste li radije pobornica aktivnog odmora ili izležavanja u hladu?
– Zasigurno to je aktivni odmor jer imam česte telefonske razgovore i komunikaciju s uposlenicima. Ne mislim da bilo ko, ako ima svoj biznis, može potpuno biti isključen sedam ili više dana. 
Šta obavezno nosite u svojoj torbi za plažu?
– Neuro, naočale i šešir. Ostalo po potrebi. 
Kako vaša djeca provode raspuste?
– Svih prethodnih godina raspuste su provodili u Bosni kod mojih roditelja. I ove godine smo došli skupa, ali će se djeca kraće zadržati nego obično.
Koji su razred završili i kuda dalje planiraju kad je obrazovanje u pitanju?
– Kćerka je deveti razred, a sin drugi srednje. On ima želju da nastavi školovanje u Sarajevu, pa je i ta opcija na razmatranju. Kćerka voli morski svijet i ima želju da se posveti istraživanju mora. Ali još uvijek je to daleko pa ćemo vidjeti u kojem smjeru će ići. 
Šta je s vašim poslovnim poduhvatima, šta vam trenutno zaokuplja vrijeme?
– Najviše vremena trošim na svoju kompaniju Neuro. Već ste i vi pisali o tome da je Neuro proizvodnja serije zdravih pića sa svrhom koji se prodaju širom Amerike. Trenutno planiramo ekspanziju u Evropu i Aziju, pa je moguće da će Neuro uskoro stići i u našu regiju. Ako nađem dobre partnere za uvoz i distribuciju, i Balkan će biti u prvoj fazi naše ekspanzije. Nakon početnog perioda kad ćemo izvoziti Neuro, tražit ćemo i partnere za proizvodnju, najvjerovatnije u BiH. 
Često ste u društvu pjevača Ashera Monroa, s kojim sarađujete preko svog muzičkog studija D Empire Entertainment. Planira li on dolaziti u Bosnu i kada?
– Asher Monroe je bio nekoliko puta u Bosni, a dolazio je i ovog ljeta. 
Ko su vaši najbliži prijatelji iz Sarajeva?
– To su blizanci Adnan i Admir Pašić kao i Adnan Kapo. Intenzivno se družimo već dvadeset godina i jako smo bliski. Sarađujemo i oko moje kompanije i humanitarnih akcija, tako da nas veže i posao i druženje. 
Kad ste s roditeljima, kako najradije provodite vrijeme?
– S roditeljima sam jako često pa i nemam osjećaj da smo razdvojeni. Oni zimi provode puno vremena u Americi, a ja svako ljeto dođem u Sarajevo. Razgovaramo o svemu, o mojim poslovima, o prijateljima, rodbini… Pijemo kafu zajedno, ručamo, smijemo se, putujemo… Oni su bili nezamjenjiva podrška u odgoju moje djece. U principu, nismo različiti od ostalih porodica. 
Šta ćete nositi na crvenom tepihu Sarajevo Film Festivala?
– Razgovarat ću sa svojim stilistima koji prate šta je u trendu i šta je to karakteristika SFF-a ove godine. Oni to sve usklade jer svaka kreacija treba da ima smisao i priču iza sebe. Često i sama smislim i dam zadatak šta da mi naprave.

Gracija 296, 12.8.2016.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here